Vroegboekreizen voor 2025 Meer info!
Overzicht

Mammoth Cave National Park; het grootse grottenstelsel ter wereld

10 september 2019 door Sjanneke Geertsma

Kentucky staat bekend om de vele grotten. Het meeste bekende en grootste grottenstelsel van Kentucky is het Mammoth Cave National Park. Dit is zelfs het grootste grottenstelsel ter wereld. Het gangenstelsel is meer dan 560 meter lang en slechts een klein deel hiervan is ontdekt en open voor het publiek. Voor dit Nationale Park is een nationale parken pas niet nodig, omdat je het echt nationale park alleen per rondleiding kunt ontdekken. Reserveer je rondleiding voor je bezoek online via de nationale parken website, dit om te voorkomen dat er ter plaatse geen plek meer is, er zijn namelijk maar een beperkt aantal rondleidingen per dag. De tours door de grotten verschillen in zwaarte, maar voor iedereen is een leuke tour te vinden. Zelfs voor mindervaliden is het Nationale Park toegankelijk. Ben je heel avontuurlijk ingesteld onderneem dan een echte Cave tour, waarbij je op handen en voeten door de smalle spleten van de grot moet kruipen.  

Mammoth Cave - Kentucky - Amerika - Doets Reizen

Een aantal jaar geleden bezocht  ik dit Nationale Park al met mijn opa en oma, wij kozen toen voor de Frozen Niagara Tour. Deze tour is gemakkelijk te bewandelen ook wanneer je iets minder goed ter been bent en geen lange afstanden kunt lopen. 

Onder begeleiding van een park ranger daal je af de grot in. Bij de ingang van de grot is het net of je allemaal spinnen ziet lopen. De park ranger legt mij uit dat dit krikets zijn, een soort van sprinkhaanachtige beesten, met lange voelsprieten. Deze voelsprieten gebruiken zij om te kunnen overleven in de donkere grot. Op sommige plaatsen in de grotten leven vissen zonder ogen. Ogen hebben zij immers niet nodig, omdat het in de grotten echt pikkendonker is en je geen hand voor ogen kunt zien. Onze gids laat ons de ultieme donkerte ervaren. Hij knipt het licht uit in de grot en iedereen doet zijn hoofdlampje uit en inderdaad zelfs je eigen handen zie je niet wanneer je deze voor je gezicht heen en weer zwaait. Iedereen is er stil van en op het druppelen van het water na horen we dan ook even helemaal niets meer. Een vrij angstige gewaarwording in een maatschappij waarbij we continu worden geprikkeld door beelden en geluid. Het hoogtepunt van deze wandeling was de Frozen Niagara. De samenstelling van stalagmieten en stalactieten zien er uit als een bevroren waterval. De zouten en mineralen in het gesteente zorgen voor diverse kleuren patronen, een bijzonder gezicht.   Mammoth Cave - Kentucky - Amerika - Doets Reizen

Dit jaar bracht ik weer een bezoek aan het park. Ik wilde niets vast leggen tijdens het bezoek aan mijn familie en ging op de bonnefooi naar het Mammoth Cave National Park, je raadt het al geen tours meer beschikbaar. Bij het bezoekerscentrum haalde ik toen een routekaart op en ik besloot een aantal korte wandelingen te maken. Het gebied boven de grotten is ook prachtig. Je wandelt door een groen en bosrijk gebied. Ook kochten wij een ticket voor de historische ingang van het Mammoth Cave National Park. Dit is de natuurlijk ingang die vele jaren geleden als eerste is ontdekt. Dit gedeelte van de grot mag je op eigen gelegenheid bezoeken, na een uitleg van de park Ranger over hoe je met de grot dient om te gaan daal je af via zo’n 160 treden de grot in. Zorg voor een jas of warme trui, want het is behoorlijk koud in de grot. Je komt in grote zalen van de grot welke minimaal zijn uitgelicht. In de grot zijn rangers aanwezig om je meer over de grot te vertellen mocht je dit leuk vinden.

Mammoth Cave - Kentucky - Amerika - Doets Reizen

Kajakken Green River - Kentucky - Amerika - Doets Reizen

De volgende dag keerde wij terug naar het Nationale Park, wij wilde namelijk graag een kajaktocht over de Green River maken. Het was een prachtige warme dag en verkoeling op de rivier was heerlijk. Onderweg zijn geen restaurants en de tocht zou zo’n 4 uur duren, dus vulde wij vooraf een koelbox met drinken en broodjes, de koelbox konden we zo achter op de kajak bevestigen. Met een busje werden wij naar het begin punt van de kajakroute gebracht. We daalde stroom afwaarts de rivier af, onderweg kwamen we diverse ingangen van het grottenstelsel onder ons tegen. Vanuit de grot kwam de kou je tegenmoet en dit zorgde voor een mysterieuze mist over de rivier. De rivier is op vele plaatsen erg ondiep en op verschillende plaatsen was het mogelijk om een korte stop in te lassen om te lunchen of te zwemmen. De stroming van de rivier was op sommige plaatsen niet erg sterk, dus wij moesten nog aardig ons best doen en spierpijn in onze armen was het resultaat. Het risico op omslaan was minimaal tot dat ik met mijn kano verkeerd stuurde en achter een grote tak bleef haken, daar lag ik dan midden in de rivier. Gelukkig kon in snel de kant bereiken met mijn kano en weer instappen en verder varen. Het uitzicht vanaf het water was prachtig, de bossen en rotsen torende hoog boven ons uit aan de oever van de rivier. Onderweg zagen wij vele vogels en schildpadden, als je geluk heb kan je ook groter wildlife, zoals herten aan de rand van de rivier zien drinken.

Kajakken Green River - Kentucky - Amerika - Doets Reizen

was een prachtige warme dag en verkoeling op de rivier was heerlijk. Vooraf vulde wij een koelbox met drinken en broodjes, de koelbox konden we zo achter op de kajak bevestigen. Onderweg zijn er namelijk geen restaurants en de tocht zou zo’n 4 uur duren. Met een busje werden wij naar het begin punt van de kajakroute gebracht. We daalde stroom afwaarts de rivier af, onderweg kwamen we diverse ingangen van het grottenstelsel onder ons tegen. Vanuit de grot kwam de kou je tegenmoet en dit zorgde voor een mysterieuze mist over de rivier. De rivier is op vele plaatsen erg ondiep en op verschillende plaatsen was het mogelijk om een korte stop in te lassen om te lunchen of te zwemmen. De stroming van de rivier was op sommige plaatsen niet erg sterk, dus wij moesten nog aardig ons best doen en spierpijn in onze armen was het resultaat. Het risico op omslaan was minimaal tot dat ik met mijn kano verkeerd stuurde en achter een grote tak bleef haken, daar lag ik dan midden in de rivier. Gelukkig kon in snel de kant bereiken met mijn kano en weer instappen en verder varen. Het uitzicht vanaf het water was prachtig, de bossen en rotsen torende hoog boven ons uit aan de oever van de rivier. Onderweg zagen wij vele vogels en schildpadden, als je geluk heb kan je ook groter wildlife, zoals herten aan de rand van de rivier zien drinken.

Kajakken Green River - Kentucky - Amerika - Doets Reizen

Naast het bezoeken van de grotten, wandelen en kajakken kan je in het Mammoth Cave nog diverse andere activiteiten ondernemen zoals mountainbiken, rotsklimmen en paardrijden.


Gerelateerde reizen

Anderen bekeken ook