Vroegboekreizen voor 2025 Meer info!
Overzicht

Prachtige kleuren, vreemde geuren en borrelende geluiden

18 augustus 2016 door Melvin Malepaard

Vulkanen en geisers in IJsland.

In het noorden van IJsland raak je niet uitgekeken. Nergens ter wereld heb ik zoveel bijzondere landschappen zo dicht bij elkaar mogen zien. Dit deel van het eiland is een uitgestrekt gebied met een karakteristiek en afwisselend landschap. Met een huurauto is het vanuit Reykjavik prima te verkennen. Ik neem je mee in mijn blog naar de vele mogelijkheden die je hebt als je wat meer tijd op IJsland te besteden hebt!

Hverir - IJsland - Doets Reizen

Vulkanen, geisers en de grot uit Game of Thrones! Het gebied van Mývatn (uitspreken als Mieh whatt’nn) is zeer divers. Behalve gigantisch veel vogels in de zomermaanden, is er ook op vulkanisch gebied veel te beleven. Het meer Myvatn is meer dan de moeite waard om te verblijven. Mijn favoriete activiteiten waren hier het bewandelen van een gigantische vulkaan en de neus dichtknijpen bij de borrelende geisers.

Hverir - IJsland - Doets Reizen

Vulkanen

Hverfell, ook Hverfjall genoemd, aan de oostkant van het meer Mývatn, is een cirkelvormige tuff ring en lijkt sprekend op een maankrater. Het werd bijna drieduizend jaar geleden gevormd tijdens een explosieve vulkaanuitbarsting en is dus niet ontstaan door een meteoriet inslag. De gigantische krater hebben wij beklommen. Eenmaal boven kregen de formaten meer besef. De Hverfell is namelijk meer dan 300 meter hoog, 140 meter diep en heeft een diameter van bijna 1,2 km! De klim naar boven is dan ook vrij intensief maar de inspanning meer dan waard!

Hverfjall - IJsland - Doets Reizen

Geisers

Ok, ik ben eerlijk… mijn neus werd niet direct blij van een bezoek aan de geisers van IJsland. Maar wat ik te zien kreeg was het neus dichtknijpen dubbel en dwars waard. Het geothermische gebied van Krafla herbergt een aantal van de mooiste bezienswaardigheden waar dit gebied om bekend staat. Denk aan Hverir, een ‘veld’ met bubbelende modderpoelen en spuitende stoomgaten. Ook vond ik de smeulende lavavelden van Leirhnjúkur en de Viti krater fantastisch! De lucht van rotte eieren kan je maar het beste voor lief nemen, want het is zonde om dit prachtige landschap, die zo uit een sciencefictionfilm leek te komen, niet goed in je op te nemen.

Tip: de mijnberg Námafjall bij Hverir vond ik het hoogtepunt! Uit de stomende berg werd eeuwen lang zwavel gemijnd, wat in Europa voor buskruit werd gebruikt. Het geothermische veld aan de voet van de berg is een bizarre verzameling van sulfaationen en fumarolen (hete modderpoelen en stoomgaten), met prachtige kleuren, vreemde geuren en  bijzondere, bubbelende geluiden! Moet je zien!

Hverir - IJsland - Doets Reizen

De grot van Jon Snow uit Game of Thrones Grjótagjá is een met bronwater gevulde grot in een spleet en was het decor van een beroemde liefdes scene met Jon Snow en Ygritte uit de hit serie Game of Thrones. Grjótagjá was ooit een populaire badplaats totdat in de zeventiger jaren de Krafla Vuren in het gebied uitbarstten en het water te heet werd om in te baden. Inmiddels is het water redelijk van temperatuur en kun je heerlijk baden in het kristalheldere water. Natuurlijk moest ik even een kijkje nemen en kwam ik er een aantal IJslanders tegen die heerlijk aan het badderen waren.

Grjótagjá - IJsland - Doets Reizen

Borrelt het al een beetje bij je? Bezoek dan zelf de vulkanen en geisers van IJsland! Laat je inspireren door onze bijzondere IJslandreizen.

Gerelateerde reizen

Anderen bekeken ook