Vroegboekreizen voor 2025 Meer info!
Overzicht

Wandelen, varen, zwemmen, kajakken; Álles kan in het fjordengebied

12 september 2023 door Anouk Gortzak

Blog over een rondreis door Noorwegen

Lees alles over mijn rondreis door Noorwegen, per auto, samen met partner en actieve Labradoodle Scottie. Tijdens onze reis vielen we van de ene verbazing in de andere met alle natuurpracht. 

Uitkijken naar…

Het was een avontuur waar we al lang naar hadden uitgekeken: samen met mijn vriend en onze vrolijke labradoodle Scottie op reis naar Noorwegen. Het reusachtige land dat bekend staat om zijn majestueuze fjorden, charmante steden en ongerepte natuur. Onze eerste stop was in de vierde stad van het land, Stavanger.

Stavanger, fijne combi

Stavanger is een fijne combi van oude charme en moderne levendigheid. Het is prettig toeven in de smalle, geplaveide straatjes met historische huizen en hun witte gevels. Onderwijl prikkelde de geur van verse zeevruchten uit lokale restaurants onze zintuigen. Onze trouwe viervoeter, Scottie, vond het fantastisch om met ons de stad te ontdekken.

De unieke Preikestolen

Als je het Lysefjord wilt bezoeken, zit je goed in Stavanger. Een wandeling naar de Preikestolen is een absolute must als je hier verblijft! En alleen al daarom is het aan te raden minimaal twee nachten in Stavanger te blijven. Dan heb je voldoende tijd om de stad te ontdekken, en kun je tevens een dag uittrekken voor de wandeling. Vanuit Stavanger ben je met de auto in ongeveer een uur bij het startpunt van de Preikestolen.


Flexibel reisschema

Denk in de zomer niet dat je de enige bent die de wandeling gaat maken. De parkeerplaats bij Preikestolen was afgeladen. Tip: de wandeling is niet gemakkelijk, dus ga goed voorbereid op pad. Aan het einde van de wandeling, na vele klimpartijen, wordt je met een geweldig uitzicht over kristalhelder water, hoog boven Lysefjord, beloond. Zoals iedereen weet laat het weer in Noorwegen zich niet regisseren, en dus kan het voorkomen dat het fjord in een dikke mist hangt. Probeer daarom – als het even kan – een flexibel reisschema te hebben, zodat je rekening kunt houden met de weerverwachting.

Alternatieven rond Stavanger

Ga je liever voor een rustige indeling van de dag? Dan zijn er in de omgeving van Stavanger voldoende andere wandelingen (korter en makkelijker). Een andere optie is per kajak op ontdekking te gaan door het fjord en de Preikestolen vanaf het water te aanschouwen.

Kleurrijk Bergen

Vanuit Stavanger zijn we verder getrokken naar Bergen. Het is een iconische stad die vaak wordt aangeduid als de 'Poort naar de Fjorden'. Bergen begroette ons met kleurrijke, houten huizen langs de kade. Een beeld met de schoonheid van een ansichtkaart. Scottie dartelde vrolijk rond terwijl we door de kronkelende steegjes van de historische wijk Bryggen slenterden, vol met ambachtelijke winkels en gezellige cafés. Letterlijk hoogtepunt van ons bezoek was de rit met de Fløibanen-kabelbaan naar de top van de berg Fløyen. Terwijl we omhoog zweefden, genoten we van een panoramisch uitzicht over Bergen, de haven en het omliggende gebergte.

Floibanen - Bergen - Noorwegen - vakantie Noorwegen - Doets Reizen

Hardangerfjord en de bloeiende fruitbomen

Na Stavanger en Bergen maakten we ons op voor een eerste echte stop aan een fjord. Wij verbleven twee nachten in Lofthus, een verstild stadje gelegen aan de schilderachtige oevers van het Hardangerfjord. Zodra je van de ferry afrijdt, wordt je omgeven door glooiende heuvels en terrassen met bloeiende fruitbomen. Hier worden vooral appels en kersen geoogst. Bovendien staan langs de kant van de weg tientallen kraampjes waar je terecht kunt voor lokale producten of bakken vers fruit. In de omgeving is een heuse cidercultuur waar je alles over kunt leren tijdens een speciale tour.


Buitenzwembad van maar liefst achttien meter

Het fijne van ons verblijf in Ullensvang Hotel was dat het weliswaar volgeboekt was, maar het toch ervoeren als een oase van rust. De prachtige tuin bood uitzicht op het fjord en met sneeuw bedekte bergtoppen. Na een actieve dag kon je terecht in de uitgebreide spa met binnen- en buitenzwembad. Het laatstgenoemde was een maar liefst achttien meter lang (!) bad met uitzicht op de bergen. Echt een plaatje waar je uren naar kunt kijken. Verder bevindt zich in de omgeving van het hotel een waterval die tussen de dichte bossen de berg af raast. Wij besloten een wandeling naar de voet van de waterval te maken, samen met Scottie die een echte avonturier is. En daarom altijd enthousiast reageert zodra we nieuwe natuur gaan ontdekken.

Trolltunga: een avontuur voor de taaie klimmer

Veel outdoorliefhebbers kiezen deze verblijfplaats om een van de zwaarste wandelingen van Noorwegen te maken. De wandeling is dan ook vooral geschikt voor de geoefende wandelaar. Je bent namelijk een uur of tien onderweg en stijgt naar grote hoogte op uitdagend terrein. De paden leiden je langs beekjes, weelderige bossen en uitgestrekte bergplateaus. Na uren wandelen wordt je beloond met het schitterende uitzicht vanaf Trolltunga, de “tong van de Trol”.

Trolltunga - Odda - Noorwegen - vakantie Noorwegen - Doets Reizen

Gerelateerde reizen

Anderen bekeken ook