Vroegboekreizen voor 2025 Meer info!
Overzicht

Vakantie Hawaii: route, praktische tips en highlights

30 september 2021 door Anouk Gortzak

Hawaii reistips en informatie

Midden in de Grote Oceaan liggen de paradijselijke Hawaii eilanden. De 4 hoofdeilanden zijn Oahu, de Big lsland, Kauai en Maui en hebben ieder een eigen karakter wat zorgt voor veel afwisseling wanneer je een vakantiereis maakt op Hawaii. Schitterende natuur, tropische regenwouden, prachtige witte stranden en lieflijke valleien. De Polynesische invloeden zijn nog overal op de eilanden terug te vinden in alle bijzondere tradities, cultuur en de taal. Het klimaat is er heerlijk, gemiddeld 25 graden, wat je verblijf zeer aangenaam maakt. 

Bekijk hier alle Hawaii rondreizen

Hoogtepunten van Oahu, Hawaii

Oahu is het meest bezochte en bewoonde eiland. Het landschap is zeer afwisselend: van de circa 1200 meter hoge Koolau en Waianae Mountain Ranges tot de laaggelegen groene strook van ananasvelden en suikerrietplantages. Het bekendste punt van Hawaii is voor velen ongetwijfeld Waikiki Beach, een 3 kilometer lange kuststrook in Honolulu. Dit is het toeristische middelpunt met vele hotels, restaurants, boetieks en souvenirwinkeltjes. Honolulu is een grote stad met een bevolking van bijna zo'n 350.000 inwoners en is wellicht niet wat je in eerste instantie van Hawaii verwacht had. Maar zodra je de stad uit rijdt kom je in een compleet andere wereld terecht! Even buiten Honolulu ligt de Diamond Head Crater, één van de landmarks van dit eiland. Via een wandeling van ca.30 minuten bereik je de top van deze krater, vanwaar je een schitterend uitzicht hebt over o.a. Waikiki Beach en Honolulu. Tijdens het laatste gedeelte van deze wandeling loop je door een donkere tunnel. Wat je ook niet mag missen is een bezoek te brengen aan Pearl Harbor en de USS Arizona Memorial. De USS Arizona was het zwaarst getroffen schip toen de Japanners de Amerikaanse schepen in de haven van Pearl Harbor bombardeerden op 7 december 1941. De namen van ca 2.000 omgekomen Amerikanen zijn gegraveerd in het monument en het wrak, dat nog steeds op de zeebodem ligt, kun je bekijken door glas. Vanuit Honolulu kun je een zeer mooie en bezienswaardige route rijden naar het noorden via de oostkant van het eiland. Je komt langs paradijselijke baaien zoals Hanauma Bay en Waimanalo Bay met haar kilometers lange zandstranden en talloze watersportmogelijkheden. Zwemmen, snorkelen, surfen, duiken, boogie boarden, parasailen etc. Na Waimanalo kun je een klein stukje landinwaarts rijden, richting de Nuuanu Pali Lookout. Vanaf dit uitzichtpunt heb je een fantastisch uitzicht over de kustlijn.. In het noordoosten van het eiland vind je het Polynesian Cultural Center. Hier zijn 7 eilanddorpen nagebouwd, te weten: Hawaii, Tonga, 5amoa, Fiji, Aotearoa, Tahiti en Marquesas. Dagelijks worden er meerdere shows gegeven waar men de leefgewoontes uitbeeldt en rituele dansen opvoert, zodat je een beeld kunt vormen van de diverse culturen.


Hoogtepunten van Big Island, Hawaii

Big lsland is het grootste eiland van de Hawaii Archipel en wordt gedomineerd door het Hawaii Volcanoes National Park met de krater Kilauea, één van de nog actieve vulkanen op dit eiland. Het landschap van The Big lsland is sterk variërend: bergen met toppen tot ruim 4.000 meter, vulkanen, regenwouden, woestijnen, weelderige valleien en ruige rotskusten. Het Hawaii Volcanoes National Park is één van de beste bestemmingen om te wandelen, er zijn ruim 200km. aan wandelpaden aangelegd. Vrijwel overal in het park zijn sporen te vinden van de verwoestende kracht van de vulkanen. Je kunt dit Nationale Park zowel te voet als per auto bezoeken. Zo kun je er lavavelden doorkruisen, langs geisers wandelen, door lavatunnels lopen en naar de kust rijden, waar je de lava de zee in ziet stromen. Hilo behoort tezamen met Kona tot de grootste plaatsen van The Big lsland. Als je langs de oostkant rijdt, passeer je een idyllisch landschap met het Lava Tree State Park, de schitterende watervallen Rainbow Falls, Peepee Falls, Kahuna Falls en de Akaka Falls, prachtige baaien en een tropische begroeiing. Via de Waipio Valley rijd je naar Waimea, gelegen in het noordelijke deel van het eiland. Kona, de meest toeristische plaats van het eiland, ligt aan de zonnige kant van het eiland, de westkust. ln en om Kona is er veel te doen. In de Kealakekua Bay kun je kajakken en snorkelen en het Captain Cook monument bezoeken. Tevens kun je een kijkje nemen bij de Kona Coffee Plantage. De beste zandstranden vind je ten noorden van Kona, aan de Kohala Coast. Zo is HaPuna Beach één van de beroemdste stranden. Ten zuiden van Kona ligt het bijzondere state park Pu'uhonua O Honaunau National Historical Park. Dit park bevat 'tempels' waar de oorspronkelijke bewoners hebben geleefd, totempalen, reuzeschilpadden, vulkanisch gesteente en uiteraard palmbomen.

Hoogtepunten van Kauai, Hawaii

Kauai is van de 4 hoofdeilanden het kleinste eiland, maar tevens volgens velen het mooiste eiland van de gehele Archipel. Door het klimaat heeft het eiland een rijke vegetatie en een weelderige bloemenpracht. Met name de Napali Coast is zeer indrukwekkend! Deze door de wind en golven gevormde steile rotskust kun je het beste bezichtigen per catamaran en/of per helikopter. Er loopt namelijk geen weg en is dus met de auto niet toegankelijk. Het water is azuurblauw en je kunt de dolfijnen en walvissen zien zwemmen. Tijdens de helikoptervlucht vlieg je langs de Napali Coast naar de Waimea Canyon, ook wel de Grand Canyon of the Pacific genoemd. Vanuit de lucht zie je verder de prachtige kustlijn, ontelbare watervallen en bossen. Vanuit Kalalau, kun je de mooiste hike van Hawaii ondernemen. Deze hike start bij Kee Beach en de lengte bedraagt ruim 7 kilometer (heen en terug) en eindigt bij de Hanakapiai Falls. Onderweg kom je langs een verborgen strandje en kun je  genieten van spectaculaire uitzichten. Even ten oosten van Hanalei ligt het Kilauea Wildlife Refuge, een vogelreservaat met vuurtoren, iets wat je niet snel verwacht van Hawaii Kauai is vooral geschikt voor mensen die van kust en natuur op een exotisch eiland willen genieten.

Hoogtepunten van Maui, Hawaii

Maui staat vooral bekend om haar adembenemende natuurschoon. Lahaina is een gezellig plaatsje met leuke restaurants, boetieks en art galeries. Op ca. een kwartier rijden vindt u de prachtige zandstranden van Kaanapali Beach. Hier kun je diverse excursies ondernemen zoals een whalewatch of een boottocht naar een snorkelparadijs. 0p ca. een half uur rijden vind je ten oosten van Lahaina het Iao Valley State Park met de bekende lao Needle. Deze 400 meter hoge rots is bedenkt met dikke vegetatie. Tevens kun je hier het Maui Tropical Plantation, een botanische tuin, bezoeken. Genoemd als de mooiste route die je op de Hawaii Archipel kunt rijden is de 'Road to Hana'. Vanuit Lahaina rijd je langs de noordelijk gelegen surf plaatsjes via 600 (!) bochten en 54 bruggen naar Hana. Verder rijd je langs Oheo, waar je kunt gaan zwemmen in één van de 24 pools van Oheo Gulch. Het Haleakala National Park is het 2e Nationale Park van de Hawaii Archipel. Haleakala betekent 'huis van de zon' in het Hawaiiaans en is de grootste slapende vulkaan ter wereld. Dit uitgestrekte natuurpark herbergt een zeer aparte flora en fauna. Je kunt hier o.a. een fietstocht maken vanaf het Visitors Center gelegen op de top van de vulkaan. Door de extreem lage temperatuur in de ochtend word je in een speciaal pak gehesen en krijg je een helm op. Het is een 60 km. lange rit, gedeeltelijk door de wolken, en zeker de moeite waard!
Gerelateerde reizen

Anderen bekeken ook