Bosbranden Jasper Meer info
Overzicht

Vancouver Island: fantastische walvissen + oorspronkelijke cultuur

5 juli 2024 door Dewi van der Waals

Twee bijzondere excursies

Als je van plan bent naar Vancouver Island te reizen, zijn wildlife tours en de First Nations-cultuur de belangrijkste hoogtepunten. Met plezier zoom ik in deze blog dan ook in op twee bijzondere excursies: Ahous Whale Watching Zodiac (Tofino) en Grizzly Bears & First Nations Day Tour (Port McNeill).

Kennis van de omgeving!

Wat deze excursies zo bijzonder maakt is dat je bijna altijd wel wildlife tegenkomt en de begeleiders afstammen van de First Nations (de oorspronkelijke bewoners) in Canada. Deze begeleiders weten daardoor heel veel de omgeving en kunnen je op een geweldige manier van alles vertellen over de dieren, cultuur en geschiedenis van de omgeving.

Grizzly Bears & First Nations Day Tour - Vancouver Island - British Columbia - Canada - Doets Reizen -5

Whale Watch / Tofino

Een van de meest populaire attracties op Vancouver Island is toch wel de Whale Watching tours in Tofino. Gelukkig konden we mee met de Whale Watch per zodiac. Ik vond dat aanvankelijk best spannend, omdat ik bijna geen ervaringen heb met boten. Sowieso ben ik snel zeeziek.

Supersnelle zodiac

Tijdens de Whale Watch stond er best behoorlijk wat wind, maar gelukkig houden de organisatoren het weer continu in de gaten. Uiteindelijk was de nervositeit onnodig en gaf het juist -  in positieve zin! – een fijne adrenaline kick. Het enige moment dat ik ietwat misselijk werd was als we stil stonden en de golven van de zijkant kwamen. Per zodiac ga je weliswaar supersnel het water over, maar moet je ter bescherming ook een speciaal pak aan, plus een skibril zodat je ogen niet gaan tranen.

Optelsom van fantastische dieren

De natuur liet ons vervolgens niet ‘in de steek’. Tijdens de Whale Watch tour zijn we heel wat dieren tegengekomen, waaronder grijze walvissen, otters, Californische zeeleeuwen en Amerikaanse zeearenden.

Whalewatch Tofino - Vancouver Island - British Columbia - Canada - Doets Reizen -12

Maximaal oog voor walvissen

Vanuit de plaatsen Tofino en Ucluelet vertrekken verschillende walvistours. Om de kans op het daadwerkelijk zien van walvissen te vergroten, en op het spotten van andere dieren, houden deze organisatoren onderling contact: zodra iemand een walvis spot, worden ook de andere tour-organisatoren er op een collegiale manier over geïnformeerd.

Respectvolle afstand

Het elkaar op de hoogte brengen van een gespotte walvis komt misschien wat toeristisch en commercieel over. Maar ondanks dat er inderdaad soms meerdere boten op zo’n walvis afvaren, blijft het respect voor de natuur in stand! Want hoeveel boten er ook rond een walvis aanwezig zijn: de tour-organisatoren zorgen ervoor dat er een respectvolle afstand blijft bestaan tot deze prachtdieren. Zodat de walvissen in hun natuurlijke habitat kunnen blijven. 

Whalewatch Tofino - Vancouver Island - British Columbia - Canada - Doets Reizen -17

Vroeg uit de startblokken

Voor de Grizzly Bears & First Nations Tour moet je vroeg uit de veren, maar dan belééf je ook wat! Na ons verblijf in het pittoreske vissersdorpje Telegraph Cove gaan we op pad naar Port McNeill. Dat plaatsje licht op circa anderhalf uur varen van Telegraph Cove, ten noorden van Vancouver Island.

Nog dichter bij de grizzly’s…

Het is een ruim uitgevallen dagtour van ongeveer 9 à 10 uur, waarbij je per boot richting de Knight Inlet vaart. Afhankelijk van het seizoen ga je ook wandelen, maar omdat wij vroeg in het seizoen waren hebben wij de gehele tour per boot gedaan. En zijn we halverwege de tour ook nog overgestapt naar een kleinere boot, om zo nog dichter bij de grizzly ’s te komen.

Grizzly Bears & First Nations Day Tour - Vancouver Island - British Columbia - Canada - Doets Reizen - PC Micheal Mracek

Photo credits: Michael Mracek

Geluk hebben!

Wat hebben wij tijdens deze tour een geluk gehad! In totaal zijn we namelijk acht grizzlyberen tegengekomen, waaronder een moeder met twee welpjes. Daarnaast hebben wij ook nog een heuse bultrug walvis, diverse otters en meerdere Amerikaanse zeearenden gespot.

Tips voor veiligheid & natuurlijker natuur

Het is goed om te weten dat je in de buurt van de grizzlyberen beter zachtjes kunt praten, en dat je ook geen herrie en/of onverwachte bewegingen maakt. In de eerste plaats is dat voor je eigen veiligheid, maar – omgekeerd – is het ook goed voor de grizzlyberen die dan in hun natuurlijke habitat kunnen blijven. Omdat elke boot op deze tour een eigen tijdslot heeft, wordt het niet snel te druk rond de dieren. 

In de watten gelegd

Omdat het een vrij lange dagtour is word je in de watten gelegd met eten en drinken. Vooraf kun je je eigen menu samenstellen en hiervan genieten terwijl de gids mooie verhalen vertelt. Alle grizzlyberen, zul je merken, hebben hun eigen naam en verhaal. Zoals de moederbeer, bijvoorbeeld, die jarenlang niet zwanger kon worden en nu dus toch twee welpjes heeft.

Grizzly Bears & First Nations Day Tour - Vancouver Island - British Columbia - Canada - Doets Reizen - PC Micheal Mracek

Photo credits: Michael Mracek

Weersomslag

Tijdens de terugreis was het weer omgeslagen en stond er veel wind. Tja, niks zo wisselvallig als het weer op Vancouver Island. Door deze omslag konden we helaas niet langs het grondgebied van de Kwakwaka'wakw, maar lang bleven we daar niet bij stilstaan: het weer rond dit eiland kan nu eenmaal snel veranderen en meestal kun je jouw reisplannen ook nog op tijd wijzigen.

Rijkdom aan kennis

Tijdens beide tours blijft het niet bij wilde dieren spotten. Je komt ook veel te weten over de dieren, culturen en geschiedenis. Omdat beide tourorganisaties worden gerund door First Nations (oorspronkelijke bewoners van Canada), word je getrakteerd op veel interessante  ervaringskennis!

Grizzly Bears & First Nations Day Tour - Vancouver Island - British Columbia - Canada - Doets Reizen - PC Micheal Mracek

Photo credits: Michael Mracek

Gerelateerde reizen

Anderen bekeken ook