Bosbranden Jasper Meer info
Overzicht

Port Renfrew: dé onontdekte schat van Vancouver Island

28 juni 2024 door Rachel van der Linden

Niet heel bekend…

Een regio van Vancouver Island die niet vaak in routes voorkomt en dus ook niet heel bekend is, is Port Renfrew. Meestal bezoek je Victoria en ga je van daaruit westwaarts. Eigenlijk heel erg jammer want de route van Victoria naar Port Renfrew zit vol met prachtige ‘parels’ van Vancouver Island. Ook voor mij gold dat dit gebied nog vrij onbekend was, en dus was ik extra benieuwd wat ik zou ontdekken!

Tips van bewoners

Dankzij onze contacten op Vancouver Island kreeg ik van inwoners van Victoria te horen dat de reis naar Port Renfrew écht prachtig is. En dat ze bijna zeker wisten dat ik er volop van zou genieten. Met een rugzak vol waardevolle tips en een en al nieuwsgierigheid reisde ik dan ook af naar Port Renfrew.

Port Renfrew - Victoria - BC Ferries - Canada - Doets Reizen

Perféct voor lange wandelingen

De route van Victoria naar Port Renfrew staat bekend om zijn prachtige en veelzijdige stranden, in combinatie met regenwoudgebieden. Het is dan ook een perfecte regio voor lange wandelingen. Spectaculair voorbeeld hiervan is de West Coast Trail, een maar liefst 75 kilometer (!) lange wandelroute langs de zuidwestkust van Vancouver Island.

Op weg + eerste pauze

Kiezen of piekeren hoeft niet: uiteindelijk gaat er maar één autoweg vanuit Victoria naar Port Renfrew. Om bij deze weg te komen rijd je via Sooke. Hier is het handig een korte plaspauze in te lassen, bij voorkeur bij het prachtige Prestige Oceanfront Hotel. Toen ik er arriveerde was er precies die dag een oldtimer rally, waarbij het hotel functioneerde als checkpoint. Mijn liefde voor auto’s werd door de rally meteen geprikkeld. En dus maakte ik een paar schitterende foto’s van diverse auto’s.

Oldtimer, pier, otter

Niet voor niets is in de hotelnaam het woord ‘Prestige’ opgenomen; het Prestige Ocean Front Hotel is gebouwd in Victoriaanse stijl en voor de ingang staat een prachtige oldtimer. Het hotel ligt aan zee en heeft een pier met uitzicht over het water. Als we de pier verkennen hebben we het geluk een otter voorbij te zien zwemmen! Een fijn begin van de dag, en als dit al prachtig is, bedenk ik, wat staat ons dan nog te wachten in Port Renfrew en omgeving?

Sooke - Prestige Oceanfront Hotel - Vancouver Island - Canada - Doets Reizen

Aangeraden door locals

Net voordat we Sooke verlaten zien we een bord met “check your fuel”, logisch, want het  eerstvolgende tankstation blijkt pas in Port Renfrew te zijn. Op ons is het bord niet van toepassing, want wij hebben gelukkig nog een volle tank, waardoor we onze reis rustig voortzetten. Op aanraden van locals heb ik China Beach als eerstvolgende stop in onze navigatie gezet (nadat ik eerst Mystic Beach op het oog had).

Indrukwekkende kustroute

De weg naar China Beach is indrukwekkend; een échte kustroute die dan weer omhoog en dan weer omlaag gaat, met mooie, kalme bochten. De parkeerplaats waarvandaan je naar China Beach loopt is niet te missen. Als je uit de auto stapt heb je meteen door dat je in het regenwoudgebied bent. Je ziet overal heel veel mos op de bomen en op de grond.

Grens Canada/USA

Na een korte (bos)wandeling van circa vijftien minuten kom je aan bij het strand. Meteen word je getrakteerd op een houten uitkijkpunt, waarbij je een voorproefje krijgt van het strand. En eenmaal op het strand zelf heb je uitzicht op Olympic National Park; hetgeen betekent dat je vanuit Canada naar de USA kijkt. Onze telefoons dachten daar trouwens anders over; op het grondgebied van Canada kregen we per ongeluk allemaal een sms met “Welkom in de Verenigde Staten”.

Graag terugkomen

China Beach voldeed volledig aan de verwachtingen. Het was er prachtig. Graag ik zou ik er nog langer genieten van de rust en het geluid van de golven. Hopelijk ben ik in de gelegenheid nog een keer terug te komen.

China Beach - Vancouver Island - Canada - Doets Reizen China Beach - Vancouver Island - Canada - Doets Reizen

Ruigere weg

Als we weer verder rijden wordt de weg hobbeliger en ruiger, wat op zich niet erg is, want gelukkig hebben we een SUV. Door de inval van de zon en de schaduw van de bomen zie je niet elke hobbel. Maar de SUV trekt zich daar niks van aan en loodst ons probleemloos naar Port Renfrew.

Prachtige cottages

Port Renfrew is een idyllisch en sympathiek dorpje met een kleine supermarkt en een tankstation. Voor ons zijn de Wild Renfrew Seaside Cottages echter het focuspunt. Deze prachtige cottages hebben aan één kant uitzicht op het water en aan de andere kant uitzicht op de haven. Aan beide kanten heb je dus uitzicht op water! Elke cottage is uitgerust met een balkon of terras met een vuurkorf. Heerlijk voor een lange, zomerse avond aan het water.

Het échte eilandleven

Naast de cottages vind je de Wild Renfrew Pub, waar je een geweldig assortiment aan lokaal gebrouwen biertjes kunt bestellen. Wij gaan erlangs om te lunchen. Omdat ik vorig jaar in Quebec en ik daar kennismaakte met het heerlijke, Canadese gerecht ‘poutine’, kies ik meteen voor dat gerecht zodra ik dat op de kaart zie staan. Voor mijn reisgenote, Dewi, is dit dé kans om ook een keer ‘poutine’ te proeven. En ja hoor, het smaakt heerlijk! Niet gek, want later blijkt dat de pub een nieuwe chef heeft die uit Quebec City afkomstig is, en alle geheimen van een goede ‘poutine’ kent. De sfeer in Port Renfrew is heel rustig en relaxed. Je voelt de gemoedelijkheid van het echte eilandleven. Iedereen kent elkaar. Er is geen tijdsdruk. Perfecte bestemming voor je vakantie!

Port Renfrew - Wild Renfrew Seaside Cottages - Vancouver Island - Canada - Doets Reizen Port Renfrew - Wild Renfrew Seaside Cottages - Vancouver Island - Doets Reizen

Botanical Beach, aanrader!

Een ander hoogtepunt van Port Renfrew is Botanical Beach. Eigenlijk is het niet zozeer een zandstrand, meer een rotsachtig strand. Maar juist die rotsen maken het zo bijzonder! Je hebt hier namelijk te maken met een groot getijdenverschil. Normaal staan de rotsen onderwater, maar als het eb wordt trekt het water zich zo ver terug dat de rotsen droog komen te liggen. Door de sterke stroming zijn in sommige rotsen flinke kuilen ontstaan. In die kuilen blijft water achter, dat vervolgens door de zon wordt verwarmd.

Móóiste zicht op zeedieren, via de app

Dit eb-en-vloed-spektakel heeft een bijzondere werking gekregen op de rotsen en organismen die hier leven. In de kuilen van de rotsen kun je heel veel mosselen, zeesterren, en zeeanemonen van dichtbij bekijken. Wij hebben het geluk dat wij er op het juiste moment zijn. Maar als je het niet aan het toeval wilt overlaten, kun je maar het beste bij de receptie vragen hoe laat je het beste naar Botanical Beach kunt gaan. Ze hebben hier allemaal een app op hun telefoon, zodat ze precies weten wanneer het eb en vloed is. Zeker de moeite waard om het even na te vragen, zodat je het mooiste zicht op de zeedieren krijgt!

Port Renfrew - Botanical Beach - Canada- Vancouver Island - Doets Reizen Port Renfrew - Botanical Beach - Canada- Vancouver Island - Doets Reizen

Gerelateerde reizen

Anderen bekeken ook