De voordelen om nu jouw reis te boeken Lees meer

De White Mountains is een schitterend bos- en berggebied met een aantal prachtige State Parks, honderden kilometers aan wandelpaden, meren, rivieren, vennen en beken. In de zomer kun je hier naar hartenlust wandelen, kajakken, bergbeklimmen of andere outdoor activiteiten ondernemen. In de wintermaanden opent hier een groot aantal skigebieden en kunnen liefhebbers van wintersport er terecht.

State Parks en bezienswaardigheden in de White Mountains

Mount Washington

Mount Washington torent hoog boven alles uit en is met ruim 1.900 meter de hoogste berg van het oosten van Amerika.

Kancamagus Highway

Dankzij de toegankelijkheid vanuit zowel het zuiden (Boston) als het noorden (Montreal) hebben de White Mountains zich ontwikkeld tot een eerste klas toeristengebied. Er lopen niet veel wegen door de White Mountains, maar wel een aantal zeer fraaie, waarvan de Kancamagus Highway de meest bekende is.

Franconia Notch State Park

In dit staatspark kun je genieten van mooie vergezichten, enkele meren waar je kunt vissen en wandelen, snelstromende beken en diepe kloven. In de winter kun je hier skiën. Er is ook een kabelbaan, waar je zowel in de zomer als in de winter mee naar de top van de bergen kunt. De meeste toeristen slaan dit over en beperken zich tot een bezoek aan het bekendste deel van het park Flume Gorge.

Flume Gorge

Flume Gorge ligt vlakbij Franconia Notch, maar dit plaatsje kun je links laten liggen tijdens je vakantie in New Hampshire. Neem de Interstate 93 (route 3) en volg de borden naar het park. Dit is een fraaie, landelijke route. De kloven van Flume Gorge zijn nog voor de ijstijd ontstaan. Honderden miljoenen jaar geleden lag er onder het aardoppervlakte gesmolten graniet, dat steeds verder afkoelde en ging scheuren. Later kwam er heet basalt door naar boven, waardoor het graniet verder uit elkaar sprong. Naarmate de jaren verstrijken wordt dit basalt steeds zichtbaarder door slijtage van het aardoppervlak. Daardoor zijn de kloven ontstaan. De granieten wanden van de kloof zijn 20 tot 27 meter hoog en liggen drie tot zes meter uit elkaar. Onder in de kloof kan je nog overblijfselen van de basaltdijken zien.

Old Man of the Mountain

Dit was een granieten rots waar met fantasie het gezicht van een oude man in te zien was. Het maakte deel uit van de Cannon Mountain in de White Mountains. Er werd al in 1805 over geschreven en werd later zelfs het symbool van New Hampshire dat op bijvoorbeeld nummerplaten en de kwart dollar verscheen. Tot grote consternatie onder de bevolking stortte de rots op 13 mei 2003 naar beneden als gevolg van natuurlijke erosie. Het werd daarvoor al met bindmiddel en kettingen bijeengehouden. De gouverneur besloot onmiddellijk dat het symbool moest worden herbouwd.

Wandelen in de White Mountains

Vanuit uit elk State Park en elke plaats in de White Mountains kan je prachtige wandelingen maken. Er zijn wandeling voor elke leeftijd en elk niveau en ze verschillen allemaal in lengte. Enkele aanraders zijn de Mount Pemigewasset Trail, Old Bridle Path, Falling Waters Trail, Three Ponds Trail, Rail ‘n River Trail, Basin-Cascades Trail en de Boudler Loop Trail.

Attracties in en nabij de White Mountains

Doordat de White Mountains erg uitgestrekt zijn, zijn er naast bovenstaande activiteiten, die vooral veel op de natuur gericht zijn ook veel andere dingen te beleven. Echt grote pretparken vind je hier niet, maar er zijn genoeg alternatieven. Een uitzondering is het pretpark Story Land, dit pretpark biedt circa 30 attracties voor jong en oud. Bij Attitash Mountain, Loon Mountain Resort en Cranmore Moutain Resort kan je ziplinen, mountain biken, paardrijden, met de gondel de bergen in of met een mountain coaster van de berg af roetsjen. Het Polar Caves Park biedt 9 grotten, 5 rots klimroutes, een klein dieren park en nog veel meer. Het hele jaar door kan je op bezoek bij de kerstman in Santa’s Village. De Hobard Railroad, Mount Washington Cog Railway of de Conway Scenic Railroad laten je de omgeving zien per stoomtrein. Waterpret gegarandeerd in het Whale’s Tale Waterpark en heb je nog niet genoeg van de natuur genoten breng dan een bezoek aan de Lost River Gorge & Boulder Caves.

Meer informatie over de White Mountains

In het White Mountains National Forest Saco Ranger Station is allerlei info over het gebied te verkrijgen.

Onze topbestemmingen in de buurt van White Mountains

Reizen in de buurt van White Mountains

Logo Doets Reizen Amerika

White Mountains