Vroegboekreizen voor 2025 Meer info!

Deze stad ademt muziek, internationaal wordt Nashville ook wel gezien als Music City USA. Ongeveer de helft van de muziekopnamen in de USA komen uit de studio’s van Nashville en worden hier geschreven. Zoals te verwachten is komt er dus ook veel nieuw talent boven drijven in Nashville. Het verschil met Memphis is dat daar het accent ligt op de blues. In Nashville is het vooral countrymuziek. Wij raden je zeker aan om een concert bij te wonen wanneer je in Nashville bent, cowboy boots aan en gaan!

Hippe wijk in Nashville

Een hippe upcoming wijk in Nashville is de ‘Gulch’. Trendy restaurants met sfeervolle terrassen, diverse cafés en bars waar de beste live muziek door de speakers klinkt en bijzondere winkeltjes, die grote ketens vind je hier absoluut niet.

Muziek als bron van inkomsten in Nashville

Muziek is met afstand de grootste toeristische attractie in Nashville. Hoewel velen er in Nasville hun brood mee verdienen, is het niet de grootste bron van inkomsten. Muziek komt zelfs pas op de derde plaats. Koploper is verzekeringen. De meeste wolkenkrabbers zijn dan ook eigendom van verzekeringsmaatschappijen. Een goede tweede zijn de drukkerijen. Een van de belangrijkste producten daarbij is de bijbel. Het hoofdkantoor van de Gideon Society, de organisatie die ervoor zorgt dat er in elke hotelkamer in de Verenigde Staten een bijbel op het nachtkastje ligt, is hier gevestigd.

Opnamestudio’s in Nashville

Er zijn ongeveer honderd opnamestudio’s en de belangrijkste liggen in een wijk net buiten het centrum; Music Square. Ook wel Music Row of kortweg The Row genoemd. Hier vind je tevens de hoofdkantoren van giganten als Sony, RCA, Warner Bros, United Artists en MCA. Veel woningen uit de vorige eeuw, worden nu gebruikt als ateliers voor tekstschrijvers, muziekuitgeverijen en agentschappen waar talenten zich kunnen aanmelden. Een wandeling door dat gebied geeft het belang van Nashville als muziekstad goed weer.

Attracties in Nashville

Zoals je kunt verwachten hebben veel van de attracties in Nashville te maken of een link met de muziek die in Nashville gemaakt wordt of in het verleden gemaakt is. De meest bekende attracties is toch wel de Grand Ole Opry House, maar er zijn ook nog een aantal andere echte must do attracties, die je tijdens een vakantie in Amerika echt niet over mag slaan, deze hebben uiteraard niet allemaal met muziek te maken.

Country Music Hall of Fame and Museum

In dit museum kun je op verbluffende wijze zien hoe trots Nashville mag zijn op haar cultureel erfgoed. Als je het gebouw binnenstapt, valt direct op hoe de ramen op pianotoetsen lijken. Binnen zijn er naast films, video’s en interactieve elementen meer dan een miljoen voorwerpen te zien. Met behulp van een audioguide, die zijn ingesproken door diverse sterren, kun je op eigen gelegenheid door dit grootste muziekmuseum ter wereld wandelen.

RCA Studio B

Vrijwel naast de Country Hall of Fame ligt de legendarische opnamestudio van RCA. Waarschijnlijk zijn in deze studio meer platen opgenomen dan in welke andere ook. Waaronder bijna alle nummers van Elvis Presley en Dolly Parton. Bezoekers kunnen hier zien hoe een plaat of CD wordt opgenomen en zelf een populair nummer naar eigen smaak bewerken en mixen.

Overige muziekmusea

Veel countrysterren hebben in Nashville hun eigen (privé)museum. Zoals Barbara Mandrell, Jim Reeves, Hank Williams, Johnny Cash en Conway Twitty.

Schermerhorn Symphony Center

Vlakbij de Country Hall of Fame staat een ander indrukwekkend gebouw. Het thuishonk van Nashville Symphony. ’s Werelds mooiste concertzalen vormden de basis voor het concept van het in 2006 geopende centrum.

Tennessee State Capitol

Dit Capitool werd in Griekse stijl ontworpen door William Strickland en in 1859 opgeleverd. Het werd gebouwd door gevangenen en slaven. Het is een van de meest prominente, historische bezienswaardigheden in de stad. Het graf van president James K. Polk ligt hier.

Centennial Park en het Parthenon

Op een klein stukje rijden van de bruisende kroegen van de binnenstad ligt het Parthenon. Gebouwd in 1897 ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van Tennessee. Het is de culturele tegenhanger en geliefde replica van de beroemdste tempel van Griekenland. Dit kolossale bouwwerk is het middelpunt van het Centennial Park. Binnenin staat een 13 meter hoog standbeeld van de Griekse godin Athena. Het gebouw wordt gebruikt voor kunstexposities.

Musea in Nashville

Naast de al eerder genoemde muziek musea beschikt Nashville ook over een aantal kunst musea. Enkele van deze musea hebben wij hier toegelicht.

Carl van Vechten Gallery

Meer kunst kun je bewonderen bij de Fisk University. Hier hangt een schilderijencollectie met werken van onder andere Renoir, Picasso en Georgia O’Keeffe.

Tennessee State Museum

Voor geïnteresseerden in de geschiedenis van Tennessee is er het Tennessee State Museum. Het maakt deel uit van het Tennessee Performing Arts Center, waar kunstliefhebbers volop aan hun trekken komen. Het museum besteedt ook veel aandacht aan de Burgeroorlog.

Sport in Nashville

Ook op sportief gebied heeft Nashville van alles te bieden. Buiten het feit dat je hier zelf goed kunt fietsen, golfen, zwemmen en wandelen, kun je ook professionele sportwedstrijden bijwonen. Ga bijvoorbeeld kijken bij een honkbalwedstrijd van de Nashville Sounds of een thuiswedstrijd van de Tennessee Titans voetballers.

Winkelen in Nashville 

Nashville staat niet bekend als winkelstad, maar toch zijn er verschillende plekken waar je goed kunt winkelen. In en rond de stad staan negen winkelcentra waaronder Opry Mills, The Mall at Green Hills en daarnaast vind je tal van kleine boetieks. Het zal je vast niet verbazen dat er in Nashville tevens aardig wat muziekwinkels te vinden zijn. Dat zijn winkels met zowel instrumenten als cd’s.

Kinderattracties in Nashville 

Nashville draait niet alleen maar om muziek en het nachtleven (linken naar nachtleven) ook voor kinderen zijn er een aantal leuke attracties te vinden.

Adventure Science Center

In het Adventure Science Center kom je van alles over de ruimte te weten. Ideaal voor kinderen, omdat ze lekker interactief bezig zijn. Anders heb je de Nashville Zoo met circa 350 verschillende diersoorten.

Treetop Adventure Park

Voor wat meer spanning is er het Treetop Advanture Park met ruim honderd attracties hoog in de lucht, waaronder touwbruggen. Reserveren wordt geadviseerd.

Antebellums in en rond Nashville  

Er zijn meerdere historische huizen en plantages (antebellum homes) in en rond Nashville te bezichtigen. Die stammen uit de periode van voor de Burgeroorlog. In Nashville is Belmont Mansion (1700 Acklen Avenue) de moeite van het bezichtigen waard en net buiten de stad de Belle Meade Plantation (5025 Harding Pike). Dit was ooit een belangrijke volbloedfokkerij. Het Traveller’s Rest Plantation House (636 Farrell Parkway) is het huis geweest van Judge John Overton; Andrew Jackson’s vriend en adviseur.

The Hermitage

Dit was het woonhuis van President Andrew Jackson, vóór en na zijn periode in het Witte Huis (1829-1837). Veel meubels zijn nog origineel en er zijn ook vele andere persoonlijke bezittingen van Jackson te zien. Op het landgoed staat ook de eenvoudige blokhut waar het echtpaar Jackson woonde, voordat het huis klaar was.

Civil War Battlefields nabij Nashville

Tennessee was bij het uitbreken van de Burgeroorlog (1861-1865) sterk verdeeld. Voornamelijk vanwege economische motieven. In het midden en westen waren grote katoen- en tabaksplantages, waarbij het bezit van slaven van groot belang was. In het bergachtige oosten leefden kleine boeren en kwam slavenbezit nauwelijks voor. Tennessee was de laatste staat die zich van de Union afscheidde en aan de zijde van de Confederacy vocht. Hier deden zich tijdens de oorlog meer dan vierhonderd schermutselingen voor. In de meeste gevallen is er veel informatie over deze battlefields bewaard gebleven, waardoor een goed beeld is ontstaan hoe de slag is verlopen.

Cumberland Furnace

Ten westen van Nashville ligt het Fort Donelson National Battlefield. Hier haalde de noordelijke troepen in februari 1962 hun eerste belangrijke overwinning. Zij stonden onder bevel van een nieuwe generaal Ulysses Grant .De latere president van Amerika. Hier kreeg hij de veelzeggende bijnaam Unconditional Surrender Grant.

Fort Granger in Franklin

Ten zuiden van Nashville staat dit fort dat in 1863 werd gebouwd. Het is om beuren, na zware gevechten, in handen van de Union en de Confederacy geweest. In november 1864 troffen de strijdende partijen elkaar op het ten zuiden daarvan gelegen Spring Hill Battlefield.

Battle of Hartsville

Ten oosten van Nashville vond aan de Cumberland River deze slag plaats. Bij de Chamber of Commerce kun je een kaart met meer informatie en routebeschrijving vragen. 

Reizen naar Nashville

Logo Doets Reizen Amerika

Nashville