De voordelen om nu jouw reis te boeken Lees meer

Pal langs de Icefields Parkway ligt een imposante gletsjer welke je kunt bezoeken door middel van een leuke excursie. Athabasca Glacier maakt deel uit van het Columbia Icefield, dat met 325 vierkante kilometer de grootste ijsmassa is buiten de poolgebieden. Vanaf het Icefield Information Centre worden de spectaculaire Glacier Adventure Tour (circa 1,5 uur) van Pursuit georganiseerd. Van het Visitor Centre van Pursuit (waar ook de Glacier View Lodge gevestigd is) ga je per bus naar de gletsjer, waar je overstapt op een vrachtwagen die je zes kilometer de Athabasca Glacier op rijdt. Daarna mag je nog een half uurtje over de ruim 300 meter dikke ijslaag lopen.

Columbia Icefield Adventure en de Glacier Skywalk van Pursuit

Smeltwater

Het smeltwater van gletsjers vormt rivieren die respectievelijk naar de Noordelijke IJszee, de Stille- en Atlantische Oceaan stromen. Door de hoge ligging bleef dit Icefield lange tijd onbekend en werd pas in 1898 ontdekt. Wel schokkend om te zien is hoe de gletsjer zich jaar na jaar terugtrekt door opwarming van de aarde. Voorzichtigheid en respect voor dit kwetsbare natuurverschijnsel zijn op zijn plaats. Het koude water is heel puur, je mag dit zelfs proeven. In het Icefield Centre zijn diverse restaurants aanwezig. Ook is hier het Park Information Centre ondergebracht en op de onderste verdieping een klein museum, met een maquette van het Icefield en omgeving. Daar is duidelijk te zien hoe de Snow Dome, 3.520 meter hoog ter rechterzijde van de Athabasca Gletsjer, in feite een driedubbele waterscheiding vormt.

Kleding

Als je de Athabasca Glacier opgaat, pas dan je kleding aan: geen korte broek, korte mouwen en zeker geen teenslippers! Let op! Deze excursies zijn zeker de moeite waard, maar erg toeristisch. Houd er dus rekening mee dat het allemaal niet zo natuurlijk aanvoelt. Maar dit is wél de enige optie om op een gletsjer te staan, dus de ervaring is uniek.  
Als je deze excursie niet wilt doen, maar toch de gletsjers goed wilt bekijken, kun je parkeren op de parkeerplaats tegenover het Columbia Icefield Discovery Centre (te bereiken via Glacier Road, naast Sunwapta Lake). Dit is niet de meest spectaculaire manier om de gletsjer te zien, maar geeft toch een goede indruk. Ga nooit zelf een gletsjer op.

Glacier Skywalk

Een volgende stop is de Glacier Skywalk. Dit is een relatief nieuwe toevoeging aan de beleving van het gebied rondom de Athabasca Glacier: een hoefijzervormige brug die aan een klif is bevestigd met een glazen vloer. Hiervandaan heb je prachtig uitzicht over de bergpieken, gletsjers en omliggende natuur. Je betaalt voor toegang voor de Skywalk. Voor deze attractie dien je tickets te kopen bij het Pursuit loket in het Visitor Center, of vooraf via Doets Reizen. Je kunt de huurauto of camper niet parkeren bij de Glacier Skywalk. Een bus brengt je namelijk naar de brug, waar geen parkeergelegenheid is voor bezoekers. 

Reizen in de buurt van Athabasca Glacier

Logo Doets Reizen Canada

Athabasca Glacier