Vroegboekreizen voor 2025 Meer info!

Highway 93, beter bekend als de Icefields Parkway, is een prachtige route van circa 230 kilometer tussen Lake Louise en Jasper National Park. De weg baant zich al slingerend langs de meest prachtige natuurschoon. Na iedere bocht is er weer een nieuw uitzichtpunt die nog mooier is dan de ander. Doorrijden zit er dus niet bij, want deze prachtige natuur is waar je voor naar Canada bent gevlogen. Langs de weg liggen gletsjers, bergen, woeste rivieren en azuurblauwe meren zoals Peyto en Bow Lake. Ontdek alvast alle beziendwaardigheden van de Icefields Parkway en geniet van inspirerende video's.

Bow Lake

Het Bow Lake, waar de Bow River ontspringt, is prachtig gelegen tegen een achtergrond van Wapta Icefield en de Bow gletsjer. Aan het meer ligt de fotogenieke Num-Ti-Jah Lodge met een rood dak. Achter dit gebouw gaat het verhaal schuil van Jimmy Simson, die eind negentiende eeuw vanuit Engeland naar hier emigreerde. Toen hij deze prachtige plek ontdekte, bezwoer hij hier ooit een schuurtje te bouwen. Rond 1925, toen Jimmy een beroemd jager, kunstenaar en gids was, voerde hij zijn plan uit. Na de aanleg van de Icefield Parkway verbouwde hij het schuurtje tot een bescheiden lodge. Inmiddels is het pand uitgegroeid tot een complex met 16 kamers. Jimmy zelf overleed in 1972, maar Jimmy junior, inmiddels een respectabele grijsaard, loopt nog steeds in het hotel rond

Peyto Lake

Dit meer is via een korte wandeling te bereiken, vanaf het hoogste punt op de route (Bow Summit, 2.069 meter). Het prachtig turkooiskleurig water wordt gevoed door de Peyto Gletsjer aan de linkerkant. Doordat mineralen van de rotswand worden geschraapt, ontstaat de bijzondere kleur van het water. Vanaf hier voert de weg omlaag, langs enkele meertjes. Bij het Waterfowl Lake maak je een goede kans om elanden te zien. 

Athabasca Glacier

De Athabasca Glacier maakt deel uit van het Columbia Icefield, dat met 325 vierkante kilometer de grootste ijsmassa is buiten de poolgebieden. Het smeltwater van gletsjers vormt rivieren die naar de de Noordelijke IJszee, de Stille- en Atlantische Oceaan stromen. Door de hoge ligging bleef dit Icefield lange tijd onbekend, het werd pas in 1898 ontdekt. Vanaf het Icefield Information Centre worden de spectaculaire Glacier Adventrue van anderhalf uur georganiseerd. Van het Centre ga je per bus naar de gletsjer, waar je overstapt op een speciaal voertuig. Daarna mag je nog een half uurtje over de ruim 300 meter dikke ijslaag lopen. Van dezelfde organisatie is er ook de Glacier Skywalk, waarbij je vanaf een bijna 280 meter hoog glazen platform de diepte in kijkt. Daar zie je prachtige gletsjers, valleien, kletterende watervallen, fossielen en prachtig wildlife.

De mooiste bezienswaardigheden van de Icefields Parkway

Als je de Icefields Parkway rijdt, zul je af en toe niet weten waar je moet kijken. Zoveel moois! Natuurlijk wil je dat ook met je camera vastleggen. Wij hebben de beste fotospots voor je op een rijtje gezet:

 • Sunwapta Falls: Deze adembenemende watervallen krijg je het best in beeld vanaf het uitzichtpunt bij de Upper Falls. 
 • Tangle Falls: De Tangle-watervallen liggen direct langs de weg en zijn het perfecte decor voor selfies. Ook leuk: zet je camera op een statief en experimenteer met de sluitertijd voor kunstzinnige foto’s.
 • Columbia Icefield: Deze enorme gletsjer mag je natuurlijk niet overslaan. Je kunt een Glacier Adventure tour boeken om óp het ijs te komen en daar once in a lifetime foto’s te maken.
 • Parkers Bridge: Hier vind je de ideale combinatie van hiken en prachtige fotospots. Maak een mooie wandeling, neem een flinke teug van de frisse berglucht en kijk goed om je heen: grote kans dat je hier wat wildlife spot die voor unieke foto’s zorgen.
 • Bridal Veil Falls: Op twaalf kilometer ten zuiden van de gletsjer, in Banff NP, rijd je langs de Bridal Veil Falls, die zo’n 400 meter naar beneden storten. Het stuk dat je vanaf de weg kunt zien is eigenlijk alleen het onderste deel. Wil je de hele waterval fotograferen, maak dan een korte wandeling naar de North Saskatchewan lookout.
 • Waterfowl Lakes: Enkele tientallen kilometers ten noorden van het sprookjesachtige Lake Louise vind je twee andere fascinerende meren: Lower Waterfowl Lake en Upper Waterfowl Lake. Die eerste ligt direct aan de Icefields Parkway, maar eigenlijk moet je de Upper Waterfowl Lake hebben, dat ten zuiden van de camping ligt. Dit is namelijk de mooiste. Je kunt hier ook lekker lunchen of een wandeling maken.
 • Mistaya Canyon: Deze weelderige canyon is gevormd door woest rivierwater en heeft zelfs een tunnel geslagen in de rotspartij. Na een korte wandeling naar beneden heb je prachtig uitzicht en zie je hoe het water zich door de rotspartijen worstelt. 
 • The "Weeping" Wall:  Deze reeks van kliffen zijn bekend vanwege de vele watervallen die naar beneden lopen over deze kliffen. Waardoor het lijkt alsof de rotsen "huilen". In de winter bevriezen deze watervallen tot torenhoge pilaren en zijn deze bekend bij de ijsklimmers. 
 • Big Hill & Big Bend: De afdalende weg klampt zich vast aan de muur van een berg en biedt een weids uitzicht over de vallei en de rivier eronder. De Big Bend is de beroemde haarspeldbocht die zich in een cirkel onder torenhoge toppen wikkelt. Als u ervoor kiest om te stoppen, zorg er dan voor dat u volledig van de weg af bent.
 • Peyto Lake: Peyto Lake ligt in Banff National Park langs de Icefields Parkway. Via een korte hike loop je naar het uitzichtplatform op de berg Bow Summit. Het indrukwekkende meer wordt gevoed door de gletsjer, links van het meer. Wist je dat Peyto Lake het meest gefotografeerde meer in de Canadese Rockies is?
 • Bow Lake: Een juweeltje! Dit strakblauwe gletsjermeer ligt direct naast de weg met op de achtergrond de Wapta Icefield en de Bow Glacier. Rondom Bow Lake zijn verschillende natuurwandelingen te maken. Het is ook een leuke stop om even te lunchen. Je kunt koffie, thee, frisdrank en snacks kopen in de Num-ti-Jah Lodge, te herkennen aan het rode dak.
 • Moraine Lake: Dit plaatje ken je misschien al wel: het werd namelijk gebruikt als achtergrondafbeelding voor Windows. Maak je eigen prachtige foto van Moraine Lake tijdens een wandeling langs de oever.
 • Lake Louise: Het meest beroemde meer van de Canadian Rockies. Prachtig blauw gletsjerwater met op de achtergrond een gordijn aan grillige bergen met besneeuwde bergpieken. Talloze wandelingen rondom dit meer zijn mogelijk.

Overnachten aan de Icefields Parkway en helikoptervlucht

Veel toeristen rijden in een dag van Banff naar Jasper (of andersom). Doets Reizen adviseert juist iets anders te doen. De hoeveelheid bezienswaardigheden langs deze toeristische route zorgen er namelijk voor dat je veel tijd krijt bent en onnodig dingen moet overslaan door tijdgebrek. Daarom verblijf je bij Doets Reizen altijd halverwege de Icefields Parkway. Hierdoor heb je veel meer tijd en ervaar je geen tijdsdruk wanneer je een wandeling wilt maken of langs de weg een beer ziet lopen. Een bijkomend voordeel is dat je op nog meer natuurschoon kunt bouwen. Er is nu tijd om ook Abraham Lake te bekijken welke te vinden is aan de David Thompson Highway (11). Behoefte aan nog meer spektakel? Stap dan aan boord van onze speciale Doets Reizen helikoptervlucht en ontdek de Rocky Moutnains vanuit de lucht. De piloot zal op een schitterende locatie landen en een smaakvolle lunch serveren. 

The Crossing Resort en Glacier View Lodge

Precies halverwege deze toeristische route kun je overnachten in The Crossing Resort. Een authentiek resort bestaande uit een restaurant, diverse kamers en een winkeltje. Behoefte aan meer comfort en een unieke All-Experience beleving? Dan verblijf je via Doets Reizen in de unieke Glacier View Lodge, pal de voet van een imposante gletsjer. Tijdens dit verblijf ga je via een speciaal voertuig de gletsjer op, trakteren we op iets lekker en is je verblijf inclusief diner en ontbijt. Alsof dat nog niet genoeg is krijg je toegang tot de duizelingwekkende Glacier Skywalk. 

Reizen in de buurt van Icefields Parkway

Logo Doets Reizen Canada

Icefields Parkway