Vroegboek reizen zomer 2025 Meer info

Met ruim 20 miljoen inwoners lijkt Beijing in eerste instantie het prototype van een drukke, dynamische, 21-ste eeuwse metropool. Maar wie beter rondkijkt, ziet te midden van de economische explosie ook de knusse steegjes van de talloze volkswijken (hutongs), die zich deels aan de moderniteit onttrekken: het leven is er kleurrijk en traditioneel. Het maakt Beijing tot een snelkookpan van indrukken en een stad met twee gezichten. Eentje met de trillingen van de 'Nieuwste Vooruitgang'. Eentje met de vitaliteit van het 'Rijke Verleden'.

Onmisbaar, de Verboden Stad

Van alle bezienswaardigheden in China is de Verboden Stad, samen met de Chinese Muur, waarschijnlijk de meest bezochte. Dit grootste paleizencomplex ter wereld was vijfhonderd jaar absoluut verboden voor normale stervelingen. Opmerkelijk is dat een portret van de communistische ‘keizer’ Mao Zedong nu al jaren de ingang siert van de Verboden Stad. Neem minstens een dag de tijd om die enorme hoeveelheid prachtige historische gebouwen, hofjes, hallen, paleizen, tuinen en galerijen te bezichtigen.

Dicht op Chinese levens

Vlak naast de snelheid en het ‘geweld’ van de hoofdstedelijke economie die langs je heen raast, vind je de smalle steegjes van de hutongs. Volkswijken waar je je als bezoeker ineens geen vreemdeling meer voelt, maar ‘opgenomen’ in het straatleven, te midden van aan elektriciteitskabels drogende was, geïmproviseerde terrasjes en jongeren en ouderen die overal spellen spelen. In de hutongs kom je heel dichtbij Chinese levens. Een praatje aanknopen is lastig vanwege de taalbarrière, maar de bereidheid tot contact is in deze wijken relatief groot.    

Het grootste plein ter wereld…

Veel in Beijing komt in aanmerking voor woorden als ‘grootste’, ‘drukste’ of ‘levendigste’, maar het Tiananmen Plein is onomstreden het grootste plein van de wereld. Onder begeleiding van volkssoldaten van het Chinese leger wordt elke ochtend, met de nodige ernst, de Chinese vlag gehesen. Op dit plein riep ‘Vader des vaderlands’, Mao Zedong, in 1949 de Volksrepubliek China uit; een land waar alle macht verenigd is in de communistische partij, die momenteel geleid wordt door het staatshoofd Xi Jin Ping. Het reusachtige Tiananmen Plein symboliseert de almacht van De Partij. Je voelt je er klein, en kijkt verwonderd om je heen.    

Overige highlights

Gelukkig is Beijing zoveel meer dan deze absolute hoogtepunten. Iets minder bekend, maar een geweldige belevenis is De Tempel van de Hemel, in de omgeving waarvan je veel Chinezen meditatieve oefeningen ziet doen die ‘tai chi’ worden genoemd. Ook de Lava Tempel is een drukbezochte plek: dit boeddhistische gebouw is één van de belangrijke Tibetaanse tempels buiten Tibet. Daarnaast zijn er de Drumtoren, het Zomerpaleis, de sfeervolle Panjiayaun antiekmarkt en Nanluogo Xiang, waarbij die laatste steeds wordt betiteld als de leukste steeg van China. Oké dan, check it out!  


Reizen naar Beijing

Logo Doets Reizen China

Beijing