Boek nu jouw droomreis voor 2024 Meer info!

De wereldberoemde Champagnestreek van Frankrijk heeft veel te bieden voor bezoekers en liefhebbers van het goede leven. De Grand-Est ligt niet al te ver van Nederland, maar herbergt desondanks verrassende steden die in de afgelopen jaren aanzienlijk groener, schoner en voetgangersvriendelijker zijn geworden, zoals Nancy, Metz en Straatsburg. In die laatste stad proef je een buitengewoon internationale sfeer, vooral dankzij de aanwezigheid van het Europees Parlement. Ook Metz en Nancy zijn uitgegroeid tot sfeervolle steden met prachtige stadstuinen, schitterende winkelpromenades en een bruisend cultureel leven.

Eerlijke streekproducten

De tijd staat niet stil in de regio Grand-Est, maar hij gaat, vergeleken bij ons, wel een aardig stukje langzamer. Dat is niet erg, integendeel. Juist vanwege de kalmte en de rust is de Grand-Est, grenzend aan Duitsland, Luxemburg en België, voor (wijn)boeren en allerhande ambachtslieden hét ideale gebied om zich ongestoord aan hun product, zoals de wereldberoemde champagne, te wijden.   

Hét mekka van de champagne, Épernay  

Zonder enige concurrentie is het stadje Épernay het absolute middelpunt van de Champagnestreek. En staat vrijwel alles er in het teken van het product champagne. Binnen Épernay is er dan weer één straat die alles in de schaduw stelt, en die straat luistert, hoe kan het ook anders, naar de naam Avenue de Champagne. Als je geen auto hoeft te rijden en je hebt zin om op één dag alle facetten van champagne te leren kennen, dan kun je op de Avenue bij alle wereldberoemde champagnehuizen naar binnen lopen (‘schenk maar in’).  

De beroemde monnik Dom Pérignon

Als je reis tóch al in het teken staat van de geneugten van champagne, is een bezoek aan het idyllische dorpje Hautvillers een logische extra. Hier leefde ooit de inmiddels beroemde en misschien een tikkeltje eigenwijze monnik Dom Pérignon, die het waagde om de champagne een tweede gisting te laten ondergaan en daarvoor extra sterke flessen liet fabriceren – om explosie te voorkomen. Het huidige merk Dom Pérignon is een ‘vintage’ champagne die verkrijgbaar is onder het etiket Moët-Hennessey. Proef de historie van deze unieke champagne in Hautvillers.

Verrassende steden

De Grand-Est ligt niet al te ver van Nederland, maar herbergt desondanks verrassende steden die in de afgelopen jaren aanzienlijk groener, schoner en voetgangersvriendelijker zijn geworden, zoals Nancy, Metz en Straatsburg. In die laatste stad proef je een buitengewoon internationale sfeer, vooral dankzij de aanwezigheid van het Europees Parlement. Ook Metz en Nancy zijn uitgegroeid tot sfeervolle steden met prachtige stadstuinen, schitterende winkelpromenades en een bruisend cultureel leven.

Fascinerende duik in het verleden

Voor jong en oud is de Grand-Est een geweldige maar ook tragische schatkamer van de bittere strijd die Frankrijk en Duitsland in de Eerste Wereldoorlog hebben uitgevochten. Vooral het stadje Verdun, in het departement Meuse (Maas), heeft grote betekenis voor Frankrijk. In de legendarische loopgraven hielden de Franse soldaten maandenlang stand en tot op de dag van vandaag worden velen van hen als oorlogshelden vereerd. De barbaarse manier waarop die oorlog toen werd gevoerd, spreekt nog steeds tot de verbeelding en is in diverse musea te bezichtigen.

Wat zijn hoogtepunten van de Grand-Est?

Dit noordoostelijke deel van Frankrijk is een streek voor fijnproevers; mensen die geen zin hebben in teveel drukte en volop kunnen genieten van de geneugten buiten de hoofdstroom om. 

  • Maginot-linie (ondergronds gangenstelsel waarmee Frankrijk probeerde tijdens WO I een onneembare vesting te worden voor Duitsland; dat viel tegen.)
  • Gastronomische reis door de Elzas (overal bijzondere wijnen, verrukkelijke kazen en overige delicatessen proeven)
  • Flammkuchen (lokale specialiteit, soort dunne pizza die bestaat uit rode ui, spekblokjes en crème fraîche)
  • De meren van la Bresse (prachtige groep meren in een soms moeilijk begaanbaar moerasgebied , ook in de winter populair)
  • Les Hautes Mynes (vanuit het plaatsje Thillot bereik je de illustere kopermijnen, ter plekke kun je kiezen uit een ‘makkelijke’ en ‘meer uitgebreide’ rondleiding)
  • Place Stanislas (indrukwekkend plein in Nancy, uniek, en volkomen terecht op de UNESCO-lijst van werelderfgoed terechtgekomen)
  • Reims is een historische stad met een diepgewortelde Champagne cultuur. Bezoek het Veuve Clicquot Ponsardin Visitors Center.

Bestemmingen in Grand-Est

Reis naar Grand-Est

Logo Doets Reizen Frankrijk

Grand-Est