Vroegboekreizen 2024 Boek nu

De Blue Lagoon is een geothermisch bad in de buurt van Grindavík, zuidwest IJsland. Het bad, of eigenlijk een kunstmatig meer, ligt in een oud met mossen begroeid lavaveld. Het water heeft een temperatuur van +/- 39 graden Celsius en bevat ongeveer 2,5% zout. Het water is rijk aan mineralen, silicaten en blauwwieren die het een lichtblauwe, bijna lichtgevende kleur geven. Het bad is een van de grootste toeristische trekpleisters van IJsland. Per jaar komen hier meer dan 400.000 bezoekers.

In alle seizoenen en onder alle weesomstandigheden te bezoeken

De temperatuur van het water is altijd aangenaam tussen de 37° en de 42° Celsius. In de winter is de combinatie van het warme water en de koele winterlucht met sneeuw echt een mystieke ervaring! En misschien heb je ook nog wel het geluk dat je het noorderlicht ziet verschijnen.  Ook in de zomer is het baden in de stomende lagune erg aantrekkelijk! 

Het ontstaan en de werking van de Blue Lagoon

Het prachtige blauwe zeewater, die je vast al op foto’s heb gezien ontstaat door een combinatie van silica en andere mineralen en het blauwgroene algje. Het water wordt opgewarmd door de geothermische werking dat sinds de jaren 70 wordt opgepompt bij de krachtcentrale Svartsengi. Het stoom wordt gebruikt om turbines te laten draaien en dus elektriciteit op te wekken. Het overtollige water wordt naar de Blue Lagoon doorgesluisd.  In de Blue Lagoon wordt het water vermengd met water uit speciale boorgaten. De constante roulatie van het water betekent ook dat het water elke twee dagen volledig is ververst. Daarboven op zorgen de algen en het zout voor natuurlijke hygiëne. Het blauwgroene alg kan wel per seizoen van kleur verschieten, dus het kan zo gebeuren dat het bad meer groen dan blauw is. Onderzoeken hebben aangetoond dat het water een heilzaam effect heeft op de huid, daarom komen vanuit de hele wereld psoriasis patiënten voor een behandeling in de speciale kliniek.

Tip!

Heb je lang haar? Dan raden wij je aan om na het baden haarconditioner te gebruiken. Je huid zal dagenlang zacht en fris aanvoelen, maar je haar zal wat minder blij zijn. Bij de douches bij de Blue Lagoon is gratis haarconditioner aanwezig.

Reizen in de buurt van Blue Lagoon

Logo Doets Reizen IJsland

Blue Lagoon