Boek nu jouw droomreis voor 2024 Meer info!

Mount Hekla is een actieve vulkaan op het Zuidelijke gedeelte van IJsland. Mount Hekla ligt in de zeer actieve vulkanische zone langs de zuidkust en is de meest actieve vulkaan in IJsland met meer dan 20 uitbarstingen sinds 874. De vulkaan wordt door zijn kracht ook wel 'De poort naar de hel' genoemd.
Je vind de Hekla vulkaan in het zuidelijke deel van IJsland, ten noorden van de bekendste vulkaan op IJsland, de Eyjafjallajökull.

Geschiedenis

In 2010 barstte de Eyjafjallajökull uit, maar daar voor was Hekla de bekendste vulkaan van IJsland. Hekla betekent 'de gemutste' en heeft een record van 18 uitbarstingen verdeeld over de laatste 1000 jaar. In 1104 kwam na de kolonisatie de eerste uitbarsting. Hekla is een onderdeel van een gedrongen bergkam. Ze heeft een eigen weersysteem en is vaak door de wolken verborgen. 
Vroeger durfde de mensen Hekla nooit te beklimmen. Vooral omdat het vroeger ‘de poort naar de hel’ zou zijn. Het gerommel en gegrom, dat na een uitbarsting maanden door klonk, werd geïnterpreteerd als de klagende stemmen van gekwelde zielen.

In het jaar 1750 werd toch de top bereikt door een paar dappere jonge IJslanders. Als je overweegt om net als deze IJslanders Hekla te gaan beklimmen. Is het raadzaam om jezelf goed voor te bereiden en de noodprocedures te bestuderen. Op veel informatiecentrums is de Eruption Emergengy Guidelines verkrijgbaar. De klim duurt zeker 7 uur, 4 uur omhoog en 3 uur naar beneden. 

Omgeving

De vulkaan maakt deel uit van een vulkanische bergkam, 40 km lang, waarvan het deel genaamd Heklugjá het meest actieve deel bevat. Dit deel is onder de vulkaan gelegen, de top (bijna 1500 meter hoogte) heeft meerdere kraters, waarvan er twee het vaakst uitbarsten. 
Het gebied rond Hekla was ooit bebost. Bos en sommige grassen zijn veel beter bestand tegen as en puim vallen dan lage vegetatie. Het gecombineerde effect van menselijke bewoning en de vulkanische activiteit heeft echter een onstabiel oppervlak zeer gevoelig voor erosie achtergelaten. Het herbebossingsproject Hekluskógar werkt aan het herstel van het voorheen aanwezige berken- en wilgenbos op de hellingen van de berg. Dit zou de grote gebieden vulkanische as stabiliseren en erosie helpen verminderen. Het is de grootste herbebossing in zijn soort in Europa.

Vandaag de dag kun je de omgeving van de Hekla veilig bezoeken, de vulkaan wordt nauwkeurig in de gaten gehouden en is dus altijd veilig. Er worden verschillende tour per jeep aangeboden richting de vulkaan en er zijn vele wandelmogelijkheden in de directe omgeving. 

Reizen in de buurt van Mount Hekla

Logo Doets Reizen IJsland

Mount Hekla