Overzicht

De adembenemende schoonheid van Yukon en Alaska

12 oktober 2016 door Janette Krijgsman

De adembenemende schoonheid van Yukon en Alaska

Door tv-programma’s als The Last Alaskans en Yukon Gold zijn de afgelegen, noordelijke gebieden Alaska en Yukon de laatste jaren steeds bekender geworden. En dat betekent ook dat steeds meer mensen zelf een kijkje willen nemen. Reisspecialisten Jannette en Sabine gingen je voor en kunnen je als geen ander vertellen over deze bijzondere bestemmingen.

Op reis door niemandsland

Hoewel Yukon en Alaska in vergelijking met de rest van de VS en Canada nogal afgelegen gebieden zijn, zijn ze prima te bereiken. Naar Alaska vlieg je meestal met Icelandair: in drie uurtjes ben je in de hoofdstad van IJsland en dan is het na een korte overstap nog zes uur vliegen naar Anchorage in Alaska. Dat is sneller dan dat je in Los Angeles of San Francisco bent! Vlieg je naar Yukon, dan vlieg je op hoofdstad Whitehorse. Dat kan met Air Canada of Air North vanuit Vancouver, Edmonton of Calgary en ook deze reis maak je binnen een dag.


Topvakantie

Wat er nu zo leuk is aan reizen naar Yukon en Alaska? Daar zijn Sabine en Jannette het roerend over eens: de natuur! “Het is er groter, weidser, rustiger dan in de rest van Canada en de USA”, vertelt Sabine. “Het is er zo waanzinnig mooi en je hebt vaak het gevoel dat je bijna alleen op de wereld bent. Je bent letterlijk in the middle of nowhere. Je staat niet met honderd mensen naar een mooi uitzicht te kijken, maar bent vaak helemaal alleen. Op dat moment is de natuur echt van jou. Er zijn maar weinig plekken op aarde waar je dat gevoel nog kunt beleven. Heel bijzonder.”

Jannette vult aan: “Wat je misschien niet direct verwacht is dat Yukon en Alaska ook echte zomervakantiebestemmingen zijn. Het wordt er gewoon dik boven de twintig graden en je kunt in de zomermaanden lekker in je korte broek. Tel daarbij de vriendelijke mensen, de stilte, de kleurrijke natuur en de rijke geschiedenis op en je hebt een topreis!”

YUKON

Yukon is een territory in het noordwesten van Canada, ter grootte van Spanje. Toch wonen er in het hele gebied maar 36.000 mensen, waarvan de helft in hoofdstad Whitehorse. ‘Afgelegen’ en ‘verlaten’ zijn hier dus wel van toepassing. Sabine: “Dat is juist zo te gek aan Yukon. De Territory is natuurlijk niet écht onontdekt, er wonen immers mensen, maar zo voelt het toch wel een beetje. Het is allemaal zo weids en rustig. De mensen in Yukon leven echt met de natuur en de natuur bepaalt de agenda. Dat kan ook niet anders in een gebied waar het in de zomer 24 uur lang licht is en in de winter de zon niet eens opkomt.”


Niet missen in Yukon

 • Breng zeker een bezoek aan het Kluane National Park. Dit park bestaat voornamelijk uit gletsjers, en je bekijkt het dan ook het beste vanuit de lucht. Jannette: “Tijdens een vlucht van anderhalf uur zagen wij alle mooie plekjes van dichtbij. Een absolute aanrader!”
 • Neem een duik in de lokale geschiedenis in Dawson. Ruim een eeuw geleden was dit het middelpunt van de goudkoorts, er woonden tienduizenden mensen. Nu zijn dat er nog slechts 2.000, maar die goldrush vibe voel je er nog steeds in het casino, in de saloon en bij de shows die de can can-danseressen opvoeren.  
 • In Yukon heb je een aantal legendarische wegen die je gereden móet hebben, zoals de Top of the World Highway, die Dawson verbindt met Tok in Alaska. De weg slingert door het hooggebergte en trakteert je op het ene na het andere verbluffende uitzicht. Een ander pareltje is de Dempster Highway, die ook in Dawson begint en naar Inuvik boven de poolcirkel leidt. Je voelt je er alleen op de wereld en kijkt uit over bergen, weiden en meren. Fantastisch!

ALASKA

Alaska is the place to be als je dol bent op dieren. Grote kans dat je hier de Alaska Big Five spot: de grizzlybeer, de eland, het rendier, de wolf en het dall sheep. Daarnaast sta je hier ook vaak oog in oog met arenden, walvissen, orka’s en puffins. En wie Alaska aan het einde van het seizoen, zo rond eind augustus, begin september, bezoekt, heeft kans op nog een hoogtepuntje van moeder natuur: het noorderlicht.


Niet missen in Alaska

 • Het Denali National Park bestaat uit een toendralandschap gedomineerd door Mount Denali. Wilde bloemen, glooiende heuvels, grizzlyberen, vossen, wolven, elanden, rendieren, dall sheep: je komt ze er allemaal tegen. Soms op een afstandje, soms van dichtbij.
 • Het magische leven op zee spot je het beste vanuit Seward, met de Kenai Fjords en Glacier Tour. Jannette: “Zeeottertjes, bultrugwalvissen, orka’s, dolfijnen, puffins: ik heb ze allemaal gezien.” De tour vertrekt iedere dag om 8 uur en om 11.30. Wij raden je aan de vroegste te nemen, die is het rustigst.
 • Het absolute hoogtepunt van Alaska was voor Jannette de Bear & Wildlife Viewing Flight Safari die vanuit Homer dagelijks vertrekt. “In een klein vliegtuigje werden we naar een ruig strand gebracht, waar we met een gids langs de kustlijn wandelden. Daar hebben we de grizzly’s gezien, die aan het vissen waren. Ze waren heel geconcentreerd bezig, aan het springen en doen. Dat op vijftien meter afstand zien gebeuren vergeet je nooit meer.”

Combineren

Je kunt natuurlijk alleen Yukon of Alaska bezoeken, maar de combinatie levert ook een fantastische reis op. Sabine: “Dan heb je én de desolate natuur en de rijke geschiedenis van Yukon te pakken, én het imposante wildlife in Alaska. Een topcombinatie! Je moet daarvoor wel minstens een week of drie uittrekken. De afstanden zijn namelijk groot.”


Andere mooie combinaties zijn bijvoorbeeld een bezoek aan British Columbia of Alberta samen met Yukon, of een reis naar Oregon of Washington State afsluiten met een cruise naar Alaska. Dat laatste kan trouwens ook vanuit Vancouver en ook een stopover tijdens je vlucht in Vancouver of in IJsland behoort tot de mogelijkheden. Kortom: opties genoeg en wij kunnen alles voor je naar jouw wensen op maat samenstellen.


Tips & tricks

Omdat Alaska en Yukon niet de meest gangbare vakantiebestemmingen zijn, is het handig je van tevoren goed voor te bereiden op je reis. Wij zetten een aantal tips voor je op een rijtje.

 • Een navigatiesysteem is niet echt nodig om de weg te vinden, maar wij raden je aan er wel één te huren. Zo kun je namelijk een goede dagindeling maken: je weet namelijk precies hoe lang je nog rijden moet.
 • Zorg dat je altijd voldoende te eten en te drinken bij je hebt als je onderweg bent, en tank bij ieder tankstation dat je tegenkomt. Vooral in Yukon kun je honderden kilometers geen winkel of benzinepomp treffen en dus is goed voorbereid vertrekken een must.
 • Neem kleding in laagjes mee en pak ook een muts, handschoenen en een sjaal in. Het is over het algemeen hartstikke lekker weer in de zomermaanden, maar soms slaat het om en kan de temperatuur opeens sterk dalen, richting het vriespunt.
 • Neem een slaapmasker mee! Omdat het in de zomer amper tot niet donker wordt, kun je het op die manier toch donker maken om je heen.
 • Koop ter plekke een antimuggen middel als je snel geprikt wordt door muggen. Het valt vaak mee met die vervelende zoemers, maar er zijn plekken waar het toch handig is jezelf te beschermen.

 


Bekijk hier onze reizen naar Yukon en/of Alaska

Gerelateerde reizen

Anderen bekeken ook