Boek zonder risico met onze Doets Duidelijkheid Garantie Lees meer
Overzicht

IJsland: in de voetsporen van Jon Snow!

27 mei 2016 door Janette Krijgsman

IJsland is waarschijnlijk niet het eerste waar je aan denkt bij Doets Reizen. Toch… Wie vanuit Nederland naar de VS reist, komt ongeveer halverwege boven de Atlantische Oceaan altijd over IJsland.  Dat maakt het land de perfecte bestemming om je vlucht naar Amerika in tweeën te delen.


Op mijn vlucht met Icelandair naar Denver heb ik daarom een stop-over in IJsland gemaakt. Ik raad aan om hier minimaal 3 nachten te blijven! Maar ook als je, zoals ik, iets minder tijd hebt, kan je al veel van het land zien.

Doets Reizen - Altijd op de eerste rij, Very VIP

Ik was zeer benieuwd naar de indrukwekkende natuur met zijn spectaculaire watervallen en besneeuwde bergtoppen. IJsland heeft al mijn verwachtingen overtroffen. Fantastisch vond ik het!


Tijdens mijn stop-over heb ik vooral het zuiden van IJsland bezocht. Adembenemend! Ik heb veel geleerd over de vele vulkanen die IJsland rijk is. Zo wordt IJsland bij elke vulkaanuitbarsting een stukje groter en ben ik op Black Beach geweest wat gevormd is door de laatste uitbarsting van vulkaan Katla.


Bovenop de Katla ligt een enorme gletsjer met verschillende uitlopers. Naast Katla ligt vulkaan Eyjafjallajökull. Die ken je nog wel. Het was een uitbarsting van deze vulkaan die er in 2010  voor zorgde dat het hele vliegverkeer in Europa wekenlang moest worden stilgelegd. Maar goed, inmiddels is het alweer een paar jaar rustig rond deze machtige vulkaan en zijn nog grotere broer de Katla.

’s Ochtends heb ik bovenop de Sólheimajökull gletsjer een tour met een sneeuwscooter gedaan. Een geweldige manier om de gletsjer te zien! Niet alleen is de scenery waanzinnig, het rijden op de sneeuwscooter geeft ook een kick! Het leuke van IJsland is dat de natuur om de honderd kilometer totaal veranderd.

Zo kun je de hele dag onderweg zijn maar heel veel verschillende natuur zien. Van ruige kusten en lava gesteente naar groen heuvelachtig landschap met mooie watervallen. Superleuk is dat je vanuit Reykjavik met dagtours bijna het hele eiland kan bekijken inclusief de bijzondere highlands in de zomer.


De populairste tour is de Golden Circle Tour. Uitstekend geschikt voor eenieder die maar een dagje de tijd heeft. Aan de oostkant van Reykjavik ligt een cirkel van hoogtepunten die je gezien moet hebben. Geisers, watervallen en natuurlijk de beroemde blue lagoon, waar de dag meestal mee wordt afgesloten.

Mijn hoogtepunten van IJsland waren Black Beach, waar ik Puffins heb gespot en waar verschillende scenes uit de populaire tv serie Game of Thrones zijn opgenomen, de immense waterval Skógafoss, en natuurlijk de snowmobile tour!

Al met al een topervaring. Het was daarom zeker niet mijn laatste keer op IJsland. De volgende stop-over blijf ik weer een paar dagen hangen. 

Bekijk hier onze stedentrips naar Ijsland, perfect om te combineren met een reis naar de USA!

Gerelateerde reizen

Anderen bekeken ook