Vroegboekreizen voor 2025 Meer info!
Overzicht

Meer dan alleen natuur op IJsland

24 januari 2019 door Melvin Malepaard

IJsland biedt ‘the best of both worlds’. Wilde natuur en high tech staan er zij aan zij, in volle bloei. Je vindt er magnifieke gletsjers en watervallen, actieve vulkanen en geisers, maar óók de nieuwste datacentra van de wereld. En, natuurlijk, IJslanders: hoogontwikkeld, eigenwijs, inventief, hartelijk. Dit pure land trekt de aandacht van steeds meer reizigers.

Overleven in een uithoek van de wereld: IJsland en de IJslanders zijn door de eeuwen heen al vele malen uitgedaagd, door de natuur, door vreemde mogendheden, door financiële rampspoed. Maar dit land – met zijn eigen cultuur en tongbrekende taal – is sterker dan ooit. Of je nu wandelt door het lieflijke Reykjavik, water ziet opspuiten vanuit de Geysir, uitkijkt over gitzwarte kiezelstranden van Black Beach of onderuit zakt in het blauwe, melkachtige water van de Blue Lagoon (luxueus wellness-complex): op IJsland ben je omgeven door rust, vriendelijkheid en het mysterie van de natuur.

Rond Reykjavik
Al naar gelang je ambitie en tijdschema, kun je de pracht van IJsland op een ‘snelle’ en ‘trage’ manier beleven. Op korte afstand van Reykjavik is het mogelijk, via een dagexcursie, flink wat hoogtepunten mee te nemen. Dit bustraject staat bekend als de ‘Golden Circle’. Tijdens deze tour ga je allereerst miljoenen jaren terug (Þingvellir Nationaal Park), naar het moment dat Europa en Amerika zich van elkaar los maakten. Een scheur in de aardkorst geeft de exacte plaats aan waar de continenten ooit uit elkaar zijn gedreven, en waar nu de tektonische platen langs elkaar heen schuren. Historische grond! Verder word je verwend met de immense Gullfoss Watervallen en het gebied rond Geysir, waar een combinatie van modderpoelen, kokende warmwaterbronnen en de enorme geiser zelf je herinnert aan de aardkorst als levend organisme. 

Stokkur - Geysir - Golden Circle - IJsland - Doets Reizen

Ruige zuidkust
Heb je wat meer tijd, dan is de zuidkust van IJsland een geweldige ervaring. Behalve de gletsjers, de watervallen en de ongepolijste rotspartijen, die je telkens weer weten te verrassen, breekt het klassieke verrassingsmoment aan wanneer je oog in oog staat met de zwarte stranden; vooral die van Reynisfjara Beach ofwel Black Beach. De kiezeltjes zijn er gitzwart en de golven waanzinnig hoog. ook de regisseurs van ‘Game of Thrones’ raakten verliefd op deze setting en besloten er opnames te gaan maken. Door de stijgende populariteit van IJsland kun je bovendien overnachten in comfortabele hotels, vaak opvallend mooi verwerkt in het landschap. Hip, trendy en smaakvol, zowel van binnen als van buiten. 

Zuidkust IJsland - Doets Reizen

Supercoole stad
Reykjavik, tot slot, is een oase van ontspannenheid. De grote winkelketens zijn er (nog) niet neergestreken, waardoor het aanvoelt als een middelgrote provincieplaats. Maar dan wel een hypermoderne! Gezellige bars, eigentijds design, een bloeiende gadgetcultuur, de laatste mode… Als je wilt weten waar het heengaat, in welke kleding Europese jongeren binnenkort zullen rondlopen, krijg je in Reykjavik al een trendy preview!        

Reykjavik - IJsland - Doets Reizen  

Gerelateerde reizen

Anderen bekeken ook