De voordelen om nu jouw reis te boeken Lees meer

IJsland

Sólheimajökull gletsjer

10 Actueel reisaanbod

De Sólheimajökull gletsjer is een uitloper van het Mýrdalsjökull ijsveld, en is de op drie na grootste gletsjer op IJsland. Sólheimajökull ligt op ongeveer 160 kilometer van Reykjavik. De gletsjer ligt vlak naast de ringweg, waardoor hij goed te vinden is. Door het fantastische uitzicht vanaf de gletsjer, de ligging en toegankelijkheid is het een geliefde gletsjer voor veel activiteiten, zoals gletsjerwandelingen en snow mobiel tours.

Ligging

De Sólheimajökull gletsjer is een van de vele uitloop gletsjers van het Mýrdalsjökull ijsveld. Dit ijsveld is een van de vier grootste van IJsland en bedekt de beruchte Katla vulkaan. De nabijgelegen vulkaan Eyjafjallajökull kende in 2010 zijn laatste grote uitbarsting wat de kans op uitbarsting van de Katla vulkaan ook vergrootte. Alle vulkanische activiteiten op IJsland worden echter zo zorgvuldig in de gaten gehouden dat een bezoek aan de gletsjer altijd volkomen veilig is.
De Sólheimajökull gletsjer is ongeveer acht kilometer lang en twee kilometer breed. Helaas wordt ook deze gletsjer ernstig bedreigt door klimaatveranderingen en krimpt de gletsjer gemiddeld vijftig meter per jaar. 

Activiteiten op de gletsjer

Er zijn diverse excursie mogelijkheden op de Sólheimajökull gletsjer. Zo kan Doets Reizen je helpen met het reserveren van een gletsjer wandeling, tour met sneeuwmobiel, ijsklimmen of een uitgebreidere rond tour door alle hoogtepunten van het zuiden van IJsland. Je bezoekt dan ook de prachtige Skógafoss en Seljalandsfoss watervallen, het beroemde Black Beach Reynisfjara, Vatnajökull National Park en de Jökulsárlón-gletsjer lagoon.
Het weidse uitzicht vanaf de gletsjer vanwege het ontbreken van omringende bergen is absoluut een reden om de gletsjer op te gaan, maar ook de gletsjer zelf is aantrekkelijk om van dichtbij te bekijken. De combinatie van het helderblauwe gletsjer ijs, zwarte lavastrepen, witte sneeuw, ijsgrotten en ijsspleten zijn erg indrukwekkend.

Veiligheid op de gletsjer

Vanwege de toegankelijkheid van de gletsjer is het erg aantrekkelijk om zelf proberen de gletsjer te betreden. Houd echter altijd je eigen veiligheid in de gaten. Het is absoluut verboden om zonder gids of professionele training en uitrusting de gletsjer te betreden. Er zijn diepe gletsjerspleten en het ijs is constant in beweging. Geniet dus van het uitzicht maar blijf op veilige afstand. Doets Reizen helpt je met het reserveren van een excursie met ervaren gids. Onderweg krijg je van de gids een uitgebreide uitleg over de gletsjers op IJsland, en over de Sólheimajökull gletsjer in het bijzonder. Zorg dat je de excursie vooraf boekt omdat dit ter plaatse vaak niet meer mogelijk is. 

Reizen in de buurt van Sólheimajökull gletsjer

Logo Doets Reizen IJsland

Sólheimajökull gletsjer