Boek nu jouw droomreis voor 2024 Meer info!
Overzicht

Stuurmanskunst op de spectaculaire Trollstigen

12 september 2023 door Anouk Gortzak

Blog over vakantie in Noorwegen

Al jaren lang stond een bezoek aan Atlantic Road hoog op onze bucketlist. Een unieke weg dwars door het water welke omgeven wordt door scherenkusten. 

Trollstigen - Doets Reizen - Vakantie Noorwegen VisitNorway

Kronkelweg van de buitencategorie

Vanuit Geiranger kun je simpelweg de snelste route naar Molde pakken, maar je kunt ook voor een detour kiezen en over de even spectaculaire als wereldberoemde Trollstigen rijden. Wij kozen uiteraard voor het laatste! De Trollstigen is een van de fotogeniekste kronkelwegen op aarde.  Omringd door groene valleien en indrukwekkende watervallen zet je bocht na bocht na bocht een gigantische daling in. De Trollstigen is behalve een wonder van de natuur een uniek plaatje dat je nooit meer vergeet.

The Atlantic Road - Noorwegen - Vakantie Noorwegen - Doets Reizen - Fotocredits Visit Norway

Indrukwekkende haarspeldbochten

De naam "Trollstigen" betekent letterlijk "Trollenroute", en het is gemakkelijk te begrijpen waarom. De weg lijkt rechtstreeks uit een sprookjesboek te komen, met haarspeldbochten die de weg als een slingerende lint door het landschap laat dansen. Of je nu beneden of boven aan de Trollstigen begint: er ontvouwen zich adembenemende panorama's. In ons geval reden we de Trollstigen ‘andersom’, ofwel, van bovenaf, waar het panorama punt is gevestigd. Omdat de weergoden ons die dag niet erg gunstig gezind waren, lagen de bergen in een dichte mist. Gelukkig piepte af en toe delen van het majestueuze uitzicht door de wolken heen. En konden we toch een glimp opvangen van het immens diepe dal. De onvergetelijke rit naar beneden werd hierdoor extra bijzonder. Bij verrassing – als het wolkendek ineens dunner was of verdween – werden we getrakteerd op prachtige uitzichten, onder meer van een wilde waterval als Stigfossen, die er naar beneden raast.

Trollstigen  - Doets Reizen - Vakantie Noorwegen - Credits VisitNorway.com

Stuurmanskunst gevraagd

De kronkelweg is op sommige punten zó krap dat je ruimte moet maken voor tegenliggers. Dat geldt zeker voor bussen of groot vervoer, zoals campers, die een ruimere draaicirkel hebben. Achteruit rijden is soms nodig. Want alleen dan ontstaat er genoeg ruimte om elkaar te passeren. Een beetje geduld en stuurmanskunst zijn dus uiterst welkom op de Trollstigen. Ook veel fietsers maken de barre tocht omhoog. Hen te zien ploeteren, is een attractie op zich. 

Trollstigen - Doets Reizen - Vakantie Noorwegen VisitNorway

Molde, stad van de rozen

Na de Trollstigen vervolgden we alsnog onze weg naar Molde, ook wel bekend als “stad van de rozen”. Dit charmante stadje wordt omringd door ongerepte natuur en ligt aan de oevers van het fjord. Het centrum van Molde is compact en zeer groen. Tijdens ons verblijf was er een foodfestival gaande met tientallen foodtrucks. Het aanbod was zo groot dat het moeilijk was om een keuze te maken. Behalve sfeer vol en lieflijk is Molde het meest logische startpunt om de Atlantic Road te rijden. En uitgerekend die Atlantic Road stond al járen op onze bucketlist!


Er is maar één Atlantic Road!

Daar was-ie dan… Op ongeveer een uur rijden van Molde bereik je de imposante Atlantic Road, een technisch meesterwerk. Het klinkt ongelofelijk, maar deze panoramische weg slingert zich als het ware een weg door de zee. Via een reeks bochtige bruggen en viaducten verbindt het verschillende eilanden.

The Atlantic Road - Noorwegen - Vakantie Noorwegen - Doets Reizen - Fotocredits Visit Norway

Schilderachtige eilandjes smet rode huizen

Rijdend over de Atlantic Road word je – net als bij de Trollstigen – omringd door adembenemende uitzichten. In dit geval bestaan die uit de zee met zijn rotsachtige kusten. Bij helder weer kun je ver over het water kijken en genieten van de schilderachtige eilandjes met rode huizen. In totaal is de Atlantic Road slechts acht kilometer lang, maar overal vind je plekken waar je kunt stoppen voor het maken van foto’s of een wandeling over mossige rotsen, die versierd worden met fleurige bloemen.


Natuurpracht en -geweld

De Atlantic Road is tevens een populaire plek voor vissers. Tip: bezoek Håholmen (in de zomer zijn er dagelijkse boottochten) en ga snorkelen met zeehonden of, dat kan ook: op safari. ’s Winters kan het er overigens zo hard stormen dat de Atlantic Road moet worden afgesloten vanwege de immense golven die over de weg slaan. Ondanks dat een van de bekendste bruggen op deze route zeer hoog is, heeft de natuur kennelijk zoveel kracht dat die golven die weg weten te bereiken!

Extra suggestie

In de omgeving van de Atlantic Road zijn diverse regio’s met mooie scenic routes, die de moeite waard zijn om te rijden. 

Gerelateerde reizen

Anderen bekeken ook