Vroegboekreizen voor 2025 Meer info!
Overzicht

Wells Gray; een van de mooiste parken van British Columbia

28 augustus 2019 door Jesper Spierings

Niet het meest bekende park van British Columbia, maar zeker een van de mooiste. Ontstaan door vulkanen en gletsjers, staat Wells Gray National Park garant voor de mooiste watervallen, wildlife en vele hikes. Het park is ongeveer 5250 km2 groot is en het meest bekend vanwege de vele watervallen, 41 in totaal, waarvan de Helmcken Falls, Dawson Falls, Moul Falls en Spahat Creek Falls de meest bekende zijn. 

De beste manier om dit provinciale park te ontdekken is middels de Rainbow Falls Day Tour, waarbij je per kano, te voet en per boot op pad gaat met een kundige gids. Je kunt er ook voor kiezen om met de auto de route die door het park te rijden en zelf activiteiten te gaan ondernemen. 

De 4 mooiste watervallen in Well Gray National Park

1. Helmcken Falls

Helmcken Falls is de op drie na grootste waterval van Canada, die 141 meter naar de canyon eronder loopt. Het feit dat je er op een steenworp afstand van de weg bij kunt is extra bijzonder. 

Het uitkijkplatform hangt over de lip van de canyon en biedt een panoramisch uitzicht op de Murtle River die in de verte tuimelt. Als je liever een meer van dichtbij hebt en persoonlijk zicht op de watervallen wilt hebben, kun je een wandeling van een uur maken langs de Rim Trail, waar je uitzichten zult vinden die alleen door vogels worden gezien. 

Wells Gray Provincial Park - British Columbia - Canada - Doets Reizen

2. Spahat Creek Falls

Spahats Creek Falls is de eerste waterval die je tegenkomt als je vanuit Clearwater het Wells Gray Provincial Park binnen rijdt. Vulkanisch gesteente dat eeuwen geleden is achtergebleven, vormt de canyon bij Spahats Falls, waardoor het een van de meest indrukwekkende watervallen in het park is om te fotograferen. Je vindt de afslag naar de Falls net binnen de poort van het park. Wandel ongeveer vijf minuten door het koele regenwoud en je ziet het water vanuit een opening in de rotswand, 80 meter boven de Clearwater River, naar beneden kletteren. 


3. Moul Falls

Moul Falls is de enige waterval waarvoor je écht moeite moet doen om hem te kunnen zien. Maar als je je ooit hebt afgevraagd wat er achter de waas van een waterval ligt, moet je Moul Falls zeker verkennen. Een wandeling van een uur vanaf Clearwater Valley Road, door een met mos en wortels bedekt pad, brengt je naar de rand van Grouse Creek, waar Moul Falls uitmondt in de Clearwater River. Je kunt stoppen bij het uitkijkplatform hierboven, maar als je echt avontuurlijk bent, ga je naar de voet van de waterval, waar je achter de waterval en de canyon door kunt glippen. Een beetje klimmen en klauteren, maar de moeite meer dan waard. 

Moul Falls - Wells Gray Provincial Park - British Columbia - Canada - Doets Reizen

4. Dawson Falls

Hoewel je slechts enkele meters van de Clearwater Valley Road loopt, dempt het dichte bos alles om je heen, behalve het denderende geluid van de Dawson Falls. Je spot de Dawson Falls na ongeveer 10 minuten op de achtergrond. Vervolg de wandeling verder langs het pad voor een ander uitkijkpunt op de top van de watervallen. Dawson Falls is in tegenstelling tot de andere watervallen in Wells Gray niet erg hoog (18 meter), maar wel heel breed (107 meter).

Dawson Falls - Wells Gray Provincial Park - British Columbia - Canada - Doets Reizen

De beste plaats om te verblijven

Verblijf in de Helmcken Falls Lodge & Campground midden in de ongerepte natuur van dit gematigde regenwoud en boek vooraf een paardrijdtour om je verblijf compleet te maken. Net buiten het park vind je het Alpine Meadows Resort, waar de van oorsprong Duitse Wolfgang en zijn vrouw je welkom heten in een van de gezellige chalets direct aan Hallamore Lake.

Wells Gray Provincial Park - British Columbia - Canada - Doets Reizen
Helmcken Falls Lodge

De beste tijd om Wells Gray NP te bezoeken

April tot juni

Door het smeltwater van de bergen zullen de watervallen op springen staan, enorme hoeveelheden water bulderen je om de oren, wat zorgt voor prachtige uitzichten. Overigens is de kans groot dat je in deze tijd van het jaar weinig andere reizigers tegenkomt. Een goede kans om de drukte te ontlopen.

Juli tot September

Er stroomt nog steeds veel water over de grootste watervallen, maar sommige van de kleine watervallen zullen deze tijd van het jaar langzamer lopen. Wel is het vaak lekker warm weer en staan de bloemen in bloei.

Oktober tot december

Als de bergen met sneeuw bedekt beginnen te raken, neemt de watervalproductie af, maar de herfstkleuren zijn adembenemend.

Januari tot maart

Grote kans dat de waterval is omgetoverd tot een gigantische ijspegel. Erg bijzonder!

Gerelateerde reizen

Anderen bekeken ook