Vroegboekreizen voor 2025 Meer info!

Atlanta, de stad waar in 1996 de Olympische Spelen werden georganiseerd, maar ook de stad van Coca-Cola, CNN. Daarnaast de geboortestad van mensen die hun stempel hebben gedrukt op de geschiedenis, zoals Martin Luther King. Atlanta is de grootste stad en tevens de hoofdstad van de staat Georgia. De stad is met name dankzij de aanwezigheid van Hartsfield-Jackson Atlanta International, de drukste luchthaven ter wereld, uitstekend bereikbaar. Hierdoor vormt Atlanta de perfecte start en/of eindbestemming voor een reis door het veelzijdige zuidoosten van Amerika.

Geschiedenis van Atlanta

De belangrijkste stad van het zuidoosten van de Verenigde Staten werd in september 1837 gesticht met het planten van een paal: spoorwegbaronnen vonden dit een uitstekende plaats voor een spoorwegknooppunt. De plaats die eromheen ontstond, kreeg dan ook een spoorweg gerelateerde naam: Terminus, maar kort daarna werd het Atlanta. Nog geen dertig jaar na stichting trok de noordelijke Generaal Sherman zijn verwoestende spoor, waarbij Atlanta voor meer dan driekwart werd plat gebrand. Als een feniks verrees Atlanta al snel uit de as (een van de mooiste monumenten in Atlanta is dan ook The Phoenix). Ook nam de stad het de State Capitol-zetel over van Savannah.

Bezienswaardigheden in Atlanta 

In de daaropvolgende eeuw, met een enorme versnelling vanaf 1975, ontwikkelde Atlanta zich tot een zeer moderne stad en het belangrijke economische centrum wat het nu is. Het is dan ook niet gek dat een paar van de toeristische attracties van Atlanta business-gerelateerd is: het Peachtree Center, een gigantisch complex van kantoren, hotels en detailhandel, The World of Coca-Cola en het CNN Center. Een extra impuls kreeg Atlanta toen de commercieel buitengewoon geslaagde Olympische Spelen in 1996 aan de stad werden toegewezen. Ook een echte aanrader is het Martin Luther King Jr. National Historic Site

World of Coca-Cola

Atlanta is de geboorteplaats van een van de beroemdste drankjes ter wereld: Coca-Cola. World of Coca-Cola is een drie verdiepingen tellend gebouw waar alles te zien is wat sinds de introductie van het bruine brouwseltje in 1886 is verschenen, variërend van 200 historische voorwerpen tot een tien ton wegend neon reclamebord. Ook kun je er op de foto met de Coca-Cola ijsbeer uit de beroemde reclame.  Het enige wat in het gebouw niet wordt getoond is het recept van Coca-Cola, dat al sinds 1886 geheim is. Toch kun je wel iets dichterbij komen tijdens de interactieve tentoonstelling Vault of the Secret Formula, waar op een grappige manier, inclusief water en wind-effecten, dieper ingegaan wordt op het mysterie dat er rond het recept hangt. In de Pop Culture Gallery zie je in hoeverre het frisdrankmerk van invloed is geweest op populaire cultuur, met memorabilia gemaakt van flesjes en blikjes, collectors items en door Coca-Cola geïnspireerde kunstwerken van onder andere Andy Warhol en Norman Rockwell. Ook kun je hier talloze originele schilderijen van Coca-Cola schilder Haddon Sundblum bewonderen, de man die het populaire image van de Kerstman zoals wij hem nu nog steeds kennen creëerde. Je kunt ook achter de schermen kijken bij het botteling proces van het beroemde drankje. Het onderdeel Bottle Works heeft dezelfde apparatuur die gebruikt wordt in de echte Coca-Cola fabriek, al gaan deze een stuk langzamer, zodat bezoekers goed kunnen zien hoe het in zijn werk gaat. De flesjes op de productieband komen allemaal terecht op de tweede verdieping waar je je eigen exclusieve Coca-Cola flesje mét World of Coca-Cola label kunt ophalen. Natuurlijk is er in het museum ook een enorme Coca-Cola store waar je echt van alles met het beroemde logo erop kunt kopen.

CNN Center

Downtown Atlanta staat het enorme gebouw van CNN, waar zich de belangrijkste studio’s en newsrooms van de zender bevinden. In het gebouw vind je ook een hotel en een enorm foodcourt met maar liefst twintig restaurants. Je kunt er ook shoppen in winkels zoals de Cartoon Network Store of een ritje maken op de roltrap, die een vermelding heeft in het Guinness Book of World Records als de langste vrijstaande roltrap van de hele wereld. Het CNN Center is gratis te betreden en je kunt er ook een rondleiding van 50 minuten krijgen door de beroemde studio’s en newsrooms van CNN, Headline News en CNN International. Deze tour gaat door plexiglas gangen in een high-tech, state-of-the-art omgeving. Als je geluk hebt, ben je getuige van een live uitzending. In Turners Studio kun je een eigen nieuwsuitzending presenteren met behulp van een autocue. Het is trouwens aan te raden om de tour minstens 24 uur van tevoren te reserveren.

State Capitol

Het State Capitol van Georgia is gebouwd in 1889. Het heeft een gouden koepel (bedekt met bladgoud uit Georgia) die ruim 70 meter hoog is. Er zijn gratis rondleidingen, maar je kunt ook zelf door het gebouw heen lopen. In het gebouw vind je ook een Hall of Fame met bustes van beroemde Georgians, een Hall of Flags en het Georgia State Museum of Science and Industry, een leuk knus museum met indianenartefacten, diorama’s van beroemde plaatsen in Georgia en een tentoonstelling over dieren in Georgia.

Atlanta History Center

Dit uitgestrekte, deels openlucht museum geeft een mooi overzicht van Atlanta’s geschiedenis, variërend van slavenhutten, de komst van de spoorweg, de Burgeroorlog, tentoonstellingen gewijd aan beroemdheden als Margaret Mitchell, Martin Luther King en de eerste zwarte miljonair. Op het terrein staan ook twee schitterende huizen: het Swan House, een prachtig landhuis uit het begin van de 20e eeuw en de Tullie Smith Farm, een plantage uit 1840 waar je kunt zien hoe het leven van een boerenfamilie uit Georgia vóór de Burgeroorlog er uit zag.

Atlanta State Farmers Market

Farmers Markets, oftewel boerenmarkten, zijn populaire en nostalgische aangelegenheden in Amerika. Vroeger kocht mensen hier voornamelijk groente en fruit maar inmiddels zijn ze uitgegroeid tot markten waar van alles te koop is. De Atlanta State Farmers Market is de meest oorspronkelijke van deze markten. Daar wordt de typische zuidelijke koopwaar van het platteland van Georgia verkocht: pinda’s, pecannoten, perziken, corn-on-the-cob, tomaten en wat het seizoen nog meer te bieden heeft. Het ligt in Forest Park en is dagelijks open. De DeKalb Farmers Market is een gigantische overdekte markt. Alle producten van over de hele wereld zijn er te koop, die enkele dagen ervoor op Hartsfield Airport zijn aangevoerd: Chinese garnalen, Russische kaviaar of Indonesische kruiden. Bedenk het maar, op DeKalb kun je het vinden. Niet erg oorspronkelijk, maar wel heel gezellig.

Margaret Mitchell House & Museum

Het beroemde boek van Margaret Mitchell Gone With the Wind (Gejaagd door de wind) uit 1936 werd geschreven in Atlanta. Slechts drie jaar later werd het boek verfilmd met Vivien Leigh als Scarlett O’Hara en Clark Gable als Rhett Butler. Je kunt moeilijk om het beroemde epos over de Civil War heen in Atlanta en omgeving. Een voorbeeld is het Margaret Mitchell House & Museum. In dit huis van rond 1900 woonde Margaret Mitchell en schreef ze haar beroemde roman. Het huis is teruggebracht naar de jaren dertig, de periode waarin Mitchell het boek schreef.

Buckhead

Buckhead is een mooie, deftige wijk van Atlanta, die ongeveer 10 km ten noorden van downtown ligt. Een wandeling door de lanen met daaraan de prachtige, onbetaalbare huizen met fraaie, goed onderhouden gazons is zeker de moeite waard. Vooral in de lente wanneer de dogwoods, de magnolia’s en de azalea’s in volle bloei staan, is het er prachtig. Misschien kun je tijdens je vakantie in Atlanta een bezoek aan Buckhead combineren met een van de mooiste shopping malls van het land: de Lenox Square Mall.

Overige bezienswaardigheden in Atlanta

  • Centennial Olympic Park
  • Fox Theater
  • Georgia Aquarium
  • Atlanta Botanical Garden
  • Carter Presidential Center
  • Jimmy Carter Library & Museum

Sport in Atlanta

Met zes professionele sportteams en meerdere stadions, is Atlanta een echte sportstad. Een NBA-wedstrijd in de Philips Arena bijwonen is een must voor basketbalfans, maar ook als je een keer een typische All American game wilt meemaken. De Philips Arena is het thuisstadion van de basketbalteams Atlanta Hawks en Atlanta Dream en ligt in het hart van downtown Atlanta.

American Football in Atlanta

De Georgia Dome, dat ligt in het entertainment district van Atlanta, is het domein van footballteam de Atlanta Falcons. Een wedstrijd is hier een hele happening, zo komt het team het veld op onder luide muziek, terwijl ze door hoge vuurvlammen heen rennen. Voordat de wedstrijd begint, is het een gezellige boel op de parkeerplaats voor het stadion met het typisch Amerikaanse verschijnsel ‘tailgaters’: fans die zich bij hun auto omringen met vrienden, eten en muziek en er een gezellige pre-party van maken.

Honkbalwedstrijden in Atlanta

Als je liever een honkbalwedstrijd bezoekt, kun je terecht op Turner Field waar de Atlanta Braves hun wedstrijden spelen. Turner Field, dat beter bekend staat als The Ted, werd gebouwd voor de hardloopwedstrijden van Olympische Spelen in 1996 en biedt vanaf de hoogste tribunes een prachtig uitzicht op de stad. Naast wedstrijden kun je hier ook een tour doen die je onder andere langs de dug-out en het clubhuis leidt. De tour start vanuit de Braves Museum & Hall of Fame, waar je allerlei leuke dingen te weten kunt komen, zoals bijvoorbeeld het feit dat het team oorspronkelijk in 1871 in Boston werd opgericht.

Bezienswaardigheden in de buurt van Atlanta

Ook in de direct omgeving van Atlanta zijn er een aantal leuke bezienswaardigheden te vinden. Een van deze bezienswaardigheden is het Georgia Stone Mountain Park, wat ongeveer 25 kilometer ten oosten van Atlanta gelegen is. 

Marietta Gone With the Wind Movie Museum

Het Marietta Gone With the Wind Movie Museum is gelegen in Marietta, aan de noordrand van Atlanta. Het museum heeft 250.000 artikelen van de film, waaronder een serie authentieke jurken van Scarlett en een aantal van Margaret Mitchell’s eigen exemplaren van het boek.

Road to Tara Museum

Road to Tara Museum ligt in Jonesboro, aan de zuidkant van Atlanta. Dit museum is gevestigd in het oude Train Depot en is gewijd aan de Civil War en Gone With the Wind memorabilia.

Stately Oaks Plantation

De Stately Oaks Plantation in Jonesboro, is een prachtige plantage uit 1839 die de sfeer van het boek en de film oproept. Er is ook een schooltje en winkel op de plantage. Rondleidingen worden gegeven door gekostumeerde gidsen.

Six Flags over Georgia

Ongeveer 20 km ten westen van downtown Atlanta, ligt Six Flags over Georgia. Het pretpark is verdeeld in zes secties die allemaal een ander historisch thema hebben. Bijvoorbeeld Georgia en de Spanjaarden, Georgia onder de Engelsen en de Confederatie. Er zijn meer dan honderd achtbanen, wildwaterbanen en andere avontuurlijke attracties. Er zijn ook shows en verschillende restaurants. Super leuk als je met kinderen door Georgia reist.

Kennesaw Mountain National Battlefield Park

Het Kennesaw Mountain National Battlefield Park is het belangrijkste battlefield van de slag om Atlanta in 1864. Naast historie biedt het park ook de gelegenheid voor wandelen en ander recreatief vermaak. Er is een Visitor Center waar een film over de slag wordt vertoond.

Reizen naar Atlanta

Logo Doets Reizen Amerika

Atlanta