De voordelen om nu jouw reis te boeken Lees meer

Als er één plek is waar de charme van Georgia volledig tot haar recht komt, is het Savannah. Deze historische kustplaats inspireert met haar majestueuze architectuur uit vervlogen tijden en met haar sfeervolle straatbeeld, dat wordt gekenmerkt door de karakteristieke keistenen en door de met Spaans mos bedekte bomen. Savannah mag dan ook zeker niet worden overgeslagen worden tijdens een reis langs de Amerikaanse oostkust. In deze veelzijdige bestemming kun je naast het proeven van de sfeer in het Historic District ook genieten van het relaxte strandleven in het nabijgelegen Tybee Island.

Geschiedenis van Savannah

Op 12 februari 1733 landde generaal James Oglethorpe met 120 kolonisten bij Yamacraw Bluff aan de Savannah River. Hij had van koning George II de opdracht om een kolonie te stichten. Anders dan bij veel andere nederzettingen, waarbij lukraak rondom een dorpskern werd gebouwd, is bij Savannah onmiddellijk een stadsplan ontwikkeld. Oglethorpe ontwierp een stadsplan met elkaar haaks snijdende straten en woonerven. Zo ontstonden ook de 22 prachtige, beroemde “scenic squares”. Elk gezin kreeg een stuk grond van 18x27 meter toegewezen voor het bouwen van een huis en daarnaast nog een stuk van 2 hectare, buiten de bebouwde kom voor een moestuin. Daarmee werd Savannah de eerste geplande stad van de Verenigde Staten. Tijdens de Amerikaanse Revolutie werd Savannah van 1778 tot 1782 bezet door Britse troepen. Daarna diende Savannah tot 1885 als hoofdstad van de staat Georgia, waarna Atlanta de fakkel overnam. Tijdens de Civil War leed de stad onder de zeeblokkade die de Union toepaste. Toen General Sherman vanuit westelijke richting zijn opmars maakte, gaf Savannah zich op 21 december 1864 over om een totale verwoesting van de stad te voorkomen.

Bezienswaardigheden in Savannah

Nu is Savannah een moderne stad met een drukke zeehaven. Tegelijkertijd is het een van de fraaiste en aantrekkelijkste steden van de Verenigde Staten. Dat geldt voornamelijk voor het historische district, binnen de grenzen van het oude stadsplan van Oglethorpe. Het mooiste is om Savannah al wandelend te bekijken; niet voor niets wordt het de Walking City genoemd. Maar met een ouderwets paardenkoetsje krijgt de stad een extra romantische sfeer. Je vakantie in Savannah kun je het beste beginnen in het Savannah Visitor Center. Het is dagelijks geopend, er is een audiovisuele presentatie over de geschiedenis van de stad en je kunt er informatie krijgen over allerlei tours: zelfstandig, onder leiding van een gids, wandelend of per fiets. Je kunt er uitstekend kaartmateriaal en brochures krijgen. Ook de koetsjes vertrekken vanaf het Visitor Center. Naast wandelen en fietsen kan je in Savannah en omgeving ook vele watersportactiviteiten ondernemen als kajakken, Suppen en het huren van een boot. 

Victorian District in Savannah

Ten zuiden van het Historic District ligt het Victorian District. Dit was de eerste buitenwijk van Savannah en kwam op na de Civil War. De huizen hebben “gingerbread trim” gevels met opzichtige versiersels, glas-in-loodramen en bijzondere bouwkundige details. Het district staat als geheel vermeld in het National Register of Historic Places. Een aantal van de huizen is toegankelijk en ingericht met meubels uit die tijd. Het Visitor Center heeft brochures van alle historic homes in Savannah.

Savannah History Museum

Het Savannah History Museum is gehuisvest in het oude treinstation achter het Visitor Center. De hele geschiedenis van Savannah passeert er de revue. Van Civil War attributen tot het bankje dat gebruikt is in de film Forrest Gump.

Ships of the Sea Maritime Museum

Het Ships of the Sea Maritime Museum heeft ruim 75 scheepsmodellen; van oude vikingschepen tot ultramoderne atoomonderzeeërs. Er zijn ook modellen bij van beroemde schepen als de Mayflower die de Pilgrim Fathers naar Amerika bracht en de SS Savannah, het eerste stoomschip dat de Atlantische Oceaan overstak.

Ralph Mark Gilbert Civil Rights Museum

Het Ralph Mark Gilbert Civil Rights Museum is een educatief museum over het leven van de African-American leider en de burgerrechtenbeweging.

Bezienswaardigheden in de omgeving van Savannah

Rondom Savannah liggen een aantal forten die vooral dienst hebben gedaan tijdens de Civil War. Fort Jackson is de oudste en werd al tijdens de Amerikaanse Revolutie gebruikt. Het fort ligt ongeveer 4 kilometer ten oosten van het centrum aan de Islands Expressway.

Fort Pulaski

Het meest bekende is Fort Pulaski, een National Monument dat op het McQueen’s Island in de monding van de Savannah River ligt. Het is voltooid in 1847 na achttien jaar zware arbeid. Toch hadden de Union troepen het tijdens de Civil War in slechts dertig uur overmeesterd dankzij nieuwe artillerietactieken. Deze gebeurtenis luidde het einde van de fortenbouwperiode in.

Tybee Island

Vroeger woonden op dit eiland de Euchee-indianen en “tybee” was hun woord voor zout. Na de indianen waren de zoutmoerassen het domein van piraten en vervolgens was het afwisselend Engels, Frans en Spaans bezit. Tijdens de Civil War speelde het eiland een belangrijke, strategische rol bij de succesvolle Union aanval op Fort Pulaski in 1862. Na deze turbulente periode werd het aan het eind van de 19e eeuw een populair vakantiegebied en dat is het nog steeds. Je vind er eenvoudige motels, visrestaurantjes, een tien kilometer lang, aangenaam strand, een mooie pier en een historische vuurtoren uit 1742, die is gecombineerd met het Tybee Museum met onder meer de kanonnen die Fort Pulaski hebben bestookt. Door het prachtige strand is het hier mogelijk om vele watersport activiteiten te ondernemen.

Isle of Hope

Al in 1840 werd dit eiland ontwikkeld als een vakantiebestemming voor de rijken. Toentertijd kon je er alleen per stoomschip komen, nu is het eiland met een damweg verbonden met het vasteland. Er zijn veel mooie, landelijke antebellums en het is prachtig wandelen door de rustige lanen die omzoomd zijn door live oaks, behangen met Spanish Moss. Interessant op het eiland is verder Wormsloe Historic Site. Deze oude plantage is niet meer dan een ruïne, maar wel een hele mooie. Het begon als een zijdeplantage, maar vanwege zijn strategische ligging is de plantage ook het terrein geweest van garnizoenen tijdens de Civil War en de Spaans-Amerikaanse oorlog.

Overige bezienswaardigheden in Savannah

  • Forsyth Park Fountain
  • Bonaventure Cemetery
  • Savannah City Market
  • American Prohibition Museum
  • The Telfair Academy
  • The Pirates’ House 

Reizen in de buurt van Savannah

Logo Doets Reizen Amerika

Savannah