De voordelen om nu jouw reis te boeken Lees meer

Een warme, uitnodigende bestemming met een werelds karakter aan de voet van de avontuurlijke Cascade Mountains in Oregon; welkom in Bend! De plaats wordt omschreven als de 'outdoor playground of the West' en is dan ook een bestemming waar je onbeperkte mogelijkheden vindt voor buitenactiviteiten.

Het plaatsje Bend

Centraal in Central Oregon ligt het stadje Bend. Een logisch uitgangspunt om allerlei recreatieve activiteiten in de omgeving te ondernemen. Vooraf een bezoek aan het Bend Visitor Center is aan te bevelen. Bend zelf is ook aantrekkelijk. Het fraaie Drake Park is de moeite waard, waar de Deschutes River doorheen kronkelt met de besneeuwde pieken van de Cascades op de achtergrond. Ook het High Desert Museum is de moeite waard, met een fascinerende verzameling artefacten van indiaanse- en pionier geschiedenis. Er wordt ook meer verteld over flora en fauna. 

Deschutes National Forest           

Ten zuidoosten van Bend ligt het Deschutes National Forest, met de ruim 2.700 meter hoge Mount Bachelor. Er is een fraaie 'loop', die is de winter door sneeuw niet altijd bereikbaar is. Ga vanuit Bend in westelijke richting over Highway 372, vervolgens via Highway 46 in zuidelijke richting en via Highway 97, door het dal van de Little Deschutes River, terug naar Bend. Vooral langs deze route zie je goed dat het een vulkanisch landschap is, 'bijgeslepen' tijdens de laatste ijstijd. Er zijn oude vulkanen, lavavelden, sintelbergen, puimsteenrotsen, krater- en gletsjermeren. Vanuit Bend klimt Highway 372 geleidelijk omhoog. De weg heet ook de Cascade Lakes Scenic Byway en de Century Drive. In de tijd van paard en wagen was deze weg onverhard en ruim 160 kilometer. Beroemde ontdekkers als Kit Carson en John Fremont maakten er gebruik van. Al snel doemt de indrukwekkende Mount Bachelor op. Dit is het beste en grootste skigebied in het noordwesten van de Verenigde Staten. Over het algemeen begint het in november te sneeuwen en het blijft meestal tot eind mei, soms half juni, liggen. Je kunt er skiën, snowboarden en langlaufen. De pistes hebben een hoogteverschil van duizend meter. ’s Zomers kun je met de Pine Marten Express Lift 2.300 meter omhoog, met een overweldigend uitzicht van honderden kilometers ver. Ook het lavalandschap rond Mount Bachelor is hier goed te zien. 

Meren

Tussen Mount Bachelor en Broken Top liggen de prachtige 'Cascade meren', waarvan Todd Lake de grootste is. Verder op de route vind je Devils Lake, Elk Lake, Little Lava Lake (waar ook de bron van de Deschutes River ligt), Cultus Lake en Crane Prairie Reservoir. Hier vist men op 'cranebows', uit de krachten gegroeide rainbow trouts (regenboogforellen) die 16 tot 18 pond kunnen worden.

Newberry National Volcanic Monument                                     

De grootste concentratie lavavelden tref je aan ten zuiden van Bend. Daar ligt het Newberry National Volcanic Monument. Het is ontstaan toen de Newberry Volcano zo’n 7.000 jaar geleden een enorme uitbarsting had. Het monument is eigenlijk een enorme, langzaam oplopende krater waarop wandelpaden, campings en prima visplaatsen zijn te vinden. In dit fascinerende natuurgebied zijn een paar bijzondere attracties zoals een wandeling door de Lava River Cave. Een onderaardse, 1.500 meter lange grot waar zich een lavarivier doorheen heeft geperst. Het is geen eenvoudige wandeling en het is er fris. Je kunt ook een surrealistische wandeling door het Lava Cast Forest doen, waar de basaltstompen van wat eens bomen zijn geweest nog steeds recht overeind staan.

Big Obsidian Flow

Even surrealistisch is het landschap van de Big Obsidian Flow; een enorm obsidiaanveld ofwel lavaglas. De indianen maakten hier vroeger hun pijlpunten van. Ook Lava Butte, een forse 200 meter hoge sintelberg, is interessant en met de auto bereikbaar. Een bezoek aan het Lava Lands Visitor Center aan Highway 97 (18 kilometer ten zuiden van Bend) is een aanrader voordat je het monument gaat verkennen.

Een waarschuwing: het is ten strengste verboden geologische souvenirs mee te nemen.

Ten zuiden van het park ligt Paulina Peak (2.400 meter), die gedeeltelijk met de auto bereikbaar is. Er zijn verder wandelpaden naar de top, met een geweldig uitzicht over het Newberry National Volcanic Monument.     

Reizen in de buurt van Bend

Logo Doets Reizen Amerika

Bend