Boek nu jouw droomreis voor 2024 Meer info!

De stad van de blues, rock-'n-roll en soul; Memphis is sprankelend en uniek. De stad is groot geworden door Elvis Presley en zijn beroemde Graceland, maar er is zoveel meer. In de Sun Studio's hebben alle muzikale grootheden opnames gemaakt, het National Civil Rights Museum is interessant en zeer indrukwekkend. Op Beale Street vind je de livemuziek en natuurlijk zijn er ook vele muziek-musea. Een bezoek aan Memphis is niet compleet zonder het eten van een heerlijke portie spareribs bij Charlie Vergos Rendezvous.

Geschiedenis van Memphis

De stad werd in 1819 gesticht nadat er een verdrag was gesloten met de plaatselijke Chickasaws (indianen) om hun grondgebied af te staan. De naam Memphis werd ontleend aan de oude Egyptische stad van de farao’s. Door de ligging aan de Mississippi is de stad uitgegroeid tot een zeer belangrijk handelscentrum, waarbij de opslag en overslag van katoen vanaf het prille begin belangrijk is geweest.

Bezienswaardigheden in Memphis

Memphis kent tal van echte must do bezienswaardigheden die tijdens een vakantie in Amerika niet op jouw wensenlijstje mogen ontbreken. Waarschijnlijk heb je wel gehoord van het National Civil Rights Museum, Beale Street, Sun Studio’s of het Peabody Hotel met de March of the Ducks. Ook is Graceland je vast niet onbekend. Maar er is nog veel meer te bleven in Memphis.

Memphis Pink Palace Museum & Planetarium

Dit is een mooi museum over de culturele en natuurhistorische geschiedenis van de Mid-South. Het gebouw is opgetrokken uit roze marmer uit de buurstaat Georgia. Vandaar de wat merkwaardige naam. Er is ook een bioscoop bij het complex en planetarium dat tot de beste ter wereld behoord.

Memphis Zoo

Deze dierentuin met tal van verschillende dieren is zeker de moeite waard. De absolute publiekstrekkers van de dierentuin zijn Ya Ya en Le Le. Twee uiterst zeldzame reuzenpanda’s.  

Memphis Cotton Exchange

De katoenplantages uit de vorige eeuw hebben Memphis groot gemaakt. Via de haven van de stad werden grote balen katoen verhandeld en voor een groot deel naar Europa verscheept. Hoewel het oogsten van de katoen nu heel anders gebeurt dan in de vorige eeuw (moderne machines versus slaven), is het nog steeds een zeer belangrijk product in West-Tennessee. De handel vindt plaats via de Memphis Cotton Exchange (65 Union Avenue); de Katoenbeurs. Een bezoek daaraan met de onbegrijpelijke drukte, de onverstaanbare veilingmeester en de aparte sfeer is een bijzondere belevenis. In dit gebouw zit tevens een Cotton Museum, gewijd aan de katoengeschiedenis.

Victorian Village Historic District

Deze wijk vertegenwoordigt de rijkste periode uit de geschiedenis van Memphis’. Hier staan achttien prachtig gerestaureerde landhuizen uit het midden van de negentiende eeuw. Twee daarvan, het Mallory-Neely House en Woodruff-Fontaine House, zijn voor publiek geopend. In dit laatste genoemde huis schijnt de geest van de vroegere bewoner Mollie Woodruff nog steeds rond te waden.

T.O. Fuller State Park

In het zuidelijk deel van de stad ligt het T.O. Fuller State Park met daarin het Chucalissa Indian Village. Het is een nederzetting van een Indianenvolk dat daar van 1000 tot 1500 heeft gewoond. De naam Chucalissa hebben de Choctaw-Indianen er aan gegeven en betekent zoiets als ‘uit hun huizen vertrokken’. Dit dorp is deels gerestaureerd en gereconstrueerd. Met het bijbehorende museum krijg je een goed beeld van hoe het leven van de Indianen geweest moet zijn.

Muziekmusea in Memphis

In en om Beale Street is de traditie en cultuur van de muziek van de eerste helft van de twintigste eeuw goed terug te vinden. In de Memphis Music Hall of Fame (97 South Second Street) worden de grootheden van de plaatselijke muziek geëerd.

Rock ’n Soul Museum

In het Rock ‘n’ Soul Museum (191 Beale Street) kom je ogen en oren te kort. Het museum wordt beheerd door het vermaarde Smithsonian Institution en is dagelijks geopend.

Center for Southern Folklore

Ook is er het Center for Southern Folklore (119 S. Main Street) over de culturele historie van Beale Street met onder meer oude foto’s en maquettes. Het is een combinatie van een museum en een markt met diverse ambachten, waar je de rijke landelijke en culturele sfeer van de regio in al zijn facetten ervaart.

Stax Museum of American Soul Music

Bij het Stax Museum of American Soul Music (926 East McLemore Avenue) kun je een zeer interessant kijkje nemen achter de schermen van het beroemde soullabel Stax. Hier ontplooiden sterren zoals Otis Redding, Isaac Hayes en Sam&Dave zich in de jaren zestig. Je stapt hier met ruim 2000 attributen even in de muziekgeschiedenis. In dit enige soulmuseum ter wereld worden ook regelmatig wisselende tentoonstellingen georganiseerd.

Overige bezienswaardigheden in Memphis

Wie in Memphis is moet zeker een ritje maken met de Mud Island Monorail van Zwitserse makelij. Het uitzicht op het stadshart en de Mississippi rivier is prachtig. De monorail, die ook voorkomt in het boek en de film ‘The Firm’ van John Grisham, rijdt van het centrum naar het entertainmentpark op Mud Island. Het is een eiland in de Mississippi waar een aantal interessante attracties te zien zijn. Het Mississippi River Museum is bijvoorbeeld de moeite waard. Cultuur en muziek van Old Man River komen hier uitgebreid aan de orde. Er zijn ook schepen uit de negentiende eeuw, waaronder een Riverboat en kanonneerboot uit de Burgeroorlog. De daarnaast gelegen River Walk is een 600 meter lang schaalmodel van de Lower Mississippi van Cairo in de staat Illinois tot New Orleans in Louisiana. Elke bocht, verbreding, moeras en brug is zo natuurgetrouw mogelijk weergegeven.

Sportwedstrijden in Memphis

Een bezoekje aan Memphis is eigenlijk niet compleet zonder dat je een sportwedstrijd hebt bezocht. De stad blinkt uit in meerdere sporten zoals basketbal, honkbal, voetbal en golf. Woon bijvoorbeeld een thuiswedstrijd bij van basketbalclub The Memphis Grizzlies. Tot 2004 speelde ze in de Memphis Piramid en verhuisde daarna naar het FedExForum in het stadshart. Zo’n wedstrijd gaat gepaard met veel spektakel en is zeer de moeite waard.

Winkelen in Memphis Pyramid

De Memphis Piramide, ook bekend als de ‘Great American Piramide’, werd in 1991 gebouwd als een basketbal arena met ruim twintigduizend zitplaatsen. Het staat in het hart van Memphis, op de oevers van de rivier de Mississippi. In Egypte staat in de gelijknamige plaats  Memphis eenzelfde soort piramide langs de Nijl. De Amerikanen dachten dat het wel leuk zou zijn om het bouwwerk aan de Amerikaanse Mississippi neer te zetten. Hier vind je alleen geen mummies en schatkamers van farao’s. Nadat het werd opgeleverd voor sportwedstrijden en culturele uitvoeringen, kwam het door mismanagement leeg te staan. Jarenlang stond de piramide leeg tot outdoorketen Bass Pro Shops het aandurfde om binnenin een vestiging van ruim zestienduizend vierkante meter groot te openen. Met een budget van liefst 170 miljoen dollar, werd de piramide omgetoverd tot een gloednieuwe megastore met tal van hengel- en jachtsportwinkels, een hotel, restaurants, bowlingbaan, openluchtboogschietbaan en op de top een observatieplatform. Je kunt je aan de buitenkant onmogelijk voorstellen wat je binnen te wachten staat.  

Reizen naar Memphis

Logo Doets Reizen Amerika

Memphis