Vroegboekreizen voor 2025 Meer info!

Amerika

Big Bend National Park

3 Actueel reisaanbod

Hoogtepunten van het Big Bend National Park zijn de Chisos Basin, Chisos Mountains, de Chihuahua Desert en de Santa Elena Canyon. Het nationale park biedt een grote verscheidenheid aan flora en fauna en is maar liefst 3.250 vierkante kilometer groot. Rotsen, woestijnen met bloeiende cactussen en de rivier Rio Grande, die een natuurlijke grens met Mexico vormt zijn slechts enkele voorbeelden van het prachtige landschap. Houd bij alle activiteiten die je onderneemt in je achterhoofd dat je in de echte wildernis bent en neem daarom ruim voldoende water mee als je op pad gaat.

Algemene informatie over Big Bend National Park

Het Big Bend National Park, ofwel The Heart of Big Bend, is de grootste publiekstrekker in de regio. Het heeft met een oppervlakte van 3.250 vierkante kilometer, met een ongelooflijk grote verscheidenheid aan flora en fauna. Grote grondgebieden in Texas zijn privé-eigendom van grootgrondbezitters. Je zal dus ook regelmatig de borden tegenkomen met ‘No Trespassing’ erop. Dit geldt echter in veel mindere mate voor het Big Bend-gebied, dat met name in het voorjaar veel bezoekers trekt. Het Big Bend National Park is net als het Junction Visitor Center het hele jaar door geopend. 

Belangrijke bezienswaardigheden in Big Bend National Park

Er zijn belangrijke trekpleisters zoals Chisos Basin (komvormige vlakte), Chisos Mountains, Chihuahua Desert en de Santa Elena Canyon.

De Rio Grande 

Door het Big Bend gebied stroomt de Rio Grande door diepe canyons met steile rotswanden. Het gebied aan de Golf van Mexico is vlak. Het oosten van Texas is een bosrijke streek met veel pijnbomen De Rio Grande, de gemeenschappelijke grens met Mexico, is de grootste rivier van het land. Andere belangrijke rivieren zijn de Neches, de Pecos, de Sabine, de Red, de Trinity en de Colorado River.

Wilde bloemen

Big Bend National Park is een groot, beschermd gebied in de Chihuahuawoestijn met een rijke ecologie en meer dan 1200 plantensoorten. Waaronder veel wilde bloemen. De beste tijd om hier naar de prachtige, bloemenvelden te gaan kijken is in maart, april en mei (flowering time). Na een periode van zware regenval in de nazomer, komt er vaak nog een tweede bloeiperiode op.

Dieren in Big Bend National Park

In dit grote, beschermde natuurgebied in de Chihuahuawoestijn leven veel dieren. Waaronder herten, wasbeertjes (raccoons), stinkdieren (skunks) en coyotes (prairiewolf). In de Chisos Mountains en omgeving leven nog zo’n zeshonderd zwarte beren. Ook komen hier mountain lions voor (cougar). Ze zijn zo groot als een poema. Verder kun je in het Big Bend gebied Javelina's (Pekari's) tegenkomen. Een soort kleine varkentjes die in groepen van zo’n twintig soortgenoten rondtrekken.

Hagedissen en spinachtige dieren

Tijdens je tocht door Texas kun je een grote verscheidenheid aan prachtig gekleurde hagedissen tegenkomen. Ook tarantula’s  komen net als schorpioenen, vrij veel voor. Alleen in Big Bend National Park leven al elf verschillende schorpioenen.

Slangen

Er komen in Texas honderd verschillende soorten slangen voor. Zestien zijn er giftig waaronder de Copperhead, Coral en elf verschillende ratelslangen. Vooral de veel voorkomende Diamondback ratelslang is erg gevaarlijk. Als je van plan bent een zogenoemd ‘high risk area’ (bijvoorbeeld het Big Bend gebied) te bezoeken, ga dan eerst langs een Visitor Center. Hier hebben ze de expertise in huis om je goed te adviseren. Bijvoorbeeld wat je moet doen als je door een slang bent gebeten.

Vogels in Big Bend National Park

Er leven zo’n 550 verschillende soorten vogels in Texas, waarvan alleen al 450 in Big Bend. In dit gebied, met het gelijknamige National Park, wonen zo’n 100 soorten. Aangezien het observeren van vogels een bijzondere populaire activiteit in Texas is, kun je bij vrijwel ieder lokaal toeristenbureau terecht voor informatie. Je kunt ook contact opnemen met de stichting Birding Big Bend. Zij organiseren tochten in en om het park en langs de Rio Grande River.

Wat te doen in Big Bend National Park

Je kunt deelnemen aan excursies onder leiding van een ranger. Hoewel Big Bend niet echt een klimparadijs is voor experts kun je wel prachtige rotsen beklimmen. Hier is een waarschuwing op zijn plaats en dat geldt eigenlijk voor alle activiteiten die je hier wil ondernemen, zoals varen op de Rio Grande, fietsen, wandelen, mountainbiken en vogels spotten. Houd er rekening mee dat je in de echte wildernis bent, waar de zonnestralen ongenadig hard kunnen toeslaan en drink dus veel. Met andere woorden: neem veel water mee.

Wandeling door de woestijn

Als je een trip door de woestijn wil maken, raden we je schoenen met stevige zolen aan om te voorkomen dat je voeten door de cactusstekels worden doorboort. Neem verder een behoorlijke pincet mee om stekels uit de zolen van je schoenen te halen en als je nog meer pech hebt uit je voeten. Dit advies geldt overigens voor alle woestijnen in de Verenigde Staten.

Met een camper naar Big Bend National Park

Als je met de camper reist, adviseren we je de Chisos Basin uit het programma te laten. Voor wat betreft de overnachtingsmogelijkheden binnen het park het volgende. Er zijn verschillende recreational vehicle (camper) plaatsen. Het voertuig mag maximaal 6,5 meter lang zijn en er is slechts een lodge beschikbaar. In de praktijk komt het er op neer dat je buiten het park moet staan. Reserveren van campingplaatsen is niet mogelijk (wie het eerst komt, het eerst maalt). Plaatsen om buiten het park te overnachten zijn Terlingua (37 kilometer), Lajitas (63 kilometer) en Marathon (113 kilometer).

Meer informatie over Big Bend National Park

Het park heeft drie toegangen en drie Visitor Centers. We raden je aan om van te voren het Panther Visitors Center te bezoeken voor actuele informatie, wandelmogelijkheden en goede kaarten. Het park is de moeite waard om er een dag of drie door te brengen. Uit ervaring weten we dat de meeste bezoekers door gebrek aan tijd, slechts één dag in het park blijven. Als dat ook voor jou geldt, neem dan alleen de Chisos Basin, Chisos Mountains, de woestijn en Santa Elena Canyon in het programma op.

Reizen in de buurt van Big Bend National Park

Logo Doets Reizen Amerika

Big Bend National Park