De voordelen om nu jouw reis te boeken Lees meer

In het centrum van Banff National Park ligt het gelijknamige dorpje Banff. Het gehele jaar is hier veel gezelligheid te vinden met vele faciliteiten zoals bars, restaurants en pubs. Op Banff Avenue, de hoofdstraat, is voorzien van hotels en winkels. Het stadje ontstond toen er in 1880 warmwaterbronnen werden ontdekt. Banff Village is een perfecte uitvalsbasis tijdens je Canada rondreis om het natuurpark te bezoeken.

Wat te doen in Banff 

Gondel

Sulphur Mountain & Gondola: Met een gondel word je in 8 minuten naar een 2.286 meter hoogte gebracht. Daarboven heb je een prachtig uitzicht over het berglandschap, met Mount Rundle als meest in het oog springende berg. Verder zie het Banff Springs Hotel, Banff Village en het stroomdal van de Bow River. Boven is tevens een observatieplatform met restaurant aanwezig en kun je over de houten boardwalk een kleine panoramische wandeling maken. Deze gondel is het gehele jaar geopend. Je kunt er ook voor kiezen om wandelend weer naar beneden te gaan.   


Hot Springs 

Bij Sulphur Mountain zijn ook zeer unieke Hot Springs (warme bronnen). Via een barst in de aardkorst wordt het warme water vanuit diep onder het aardoppervlak gestuwd. Er zijn bassins (zwembaden) waarin je van het warme water kan genieten. De intensiteit van de bronnen is seizoenafhankelijk.  ʼs Zomers is de hoeveelheid water dat uit de bronnen komt het grootst en de temperatuur is dan circa 27 graden Celsius; ʼs winters komt er minder water naar boven, maar de temperatuur loopt dan op tot zo’n 47 °C. 

Badhuis uit 1914… 

Cave & Basin National Historic Site: Ook wel bekend onder de naam Cave and Basin Centennial Centre. Dit is de plek waar het National Park systeem is begonnen. Van het complex is het badhuis uit 1914 gerenoveerd. Het bad is te bezichtigen, maar niet meer officieel in gebruik. Vanaf hier kun je goed wandelen. 

Luxe en historie…

Fairmont Banff Springs Hotel:  Het eerste, nog steeds iconische hotel van de beroemde Canadian Pacific Railroad en tegenwoordig geëxploiteerd door de Fairmont keten. De statige charme van het verleden en de luxe van het heden zijn hier gecombineerd. In het luxe hotel is een mooie spa waar je met een reservering tegen betaling een massage of schoonheidsbehandeling kunt ondergaan. Achter het hotel aan de Bow River ligt de prachtige Banff Springs golfbaan. Er worden rondleidingen gegeven. De lobby is openbaar, hier kun je ook binnenlopen om de sfeer te proeven. Niet ver van het Banff Springs Hotel liggen de fraaie Bow Falls die neerstorten in de Bow River. 

Bestudeer de beren in Banff Park Museum

Banff Park Museum is gehuisvest in een uit 1903 daterend houten gebouw. In dit National Historic Site is plantaardig en dierlijk leven uit het park te vinden. Aan de hand van opgezette dieren kun je bijvoorbeeld de verschillen tussen een Grizzly- en Zwarte beer goed bestuderen. Verder is er een uitgebreide verzameling mineralen. 

Hoe het ooit was in de bergen... 

Whyte Museum of the Canadian Rockies:  Halverwege de jaren ‘50 begonnen Peter en Catherine Whyte, als nakomelingen van een pioniersfamilie, met het verzamelen en tentoonstellen van voorwerpen en kunst die te maken hebben met de geschiedenis van de Canadese Rocky Mountains. Het museum omvat inmiddels 2 historische huizen waarvan één uit 1907, en 4 blokhutten. Rondleidingen zijn mogelijk. https://www.whyte.org/ 

 
Plains indianen in Buffalo Nations Luxton Museum 

Buffalo Nations Luxton Museum ligt aan de andere zijde van de brug. Hier maak je onder meer kennis met de Plains Indianen en hun cultuur voordat de blanken in dit gebied arriveerden.


Het merencomplex van Lake Minnewanka 

Dit is het grootste merencomplex van het park en ligt ten oosten van de stad. Het is mooi gelegen en wordt voor verschillende recreatiedoeleinden gebruikt, vooral de boottocht van circa 1,5 uur is erg populair. Er ligt ook een schitterende golfbaan. Een ander meer dat je tegenkomt als je de Minnewanka Loop volgt is het sprookjesachtig gelegen Two Jack Lake. Hier kun je met wat geluk big horn sheep en/of mountain goat zien. Ook kom je kalkachtige rotspilaren tegen, die hoodoos heten. De hoodoos zijn een aantal door erosie gevormde, grillige formaties van tientallen meters hoog. De hoodoos liggen aan de Tunnel Mountain Road en je kunt hier een fraaie korte wandeling maken met mooi uitzicht op de Bow Valley. 


Wilde dieren langs de Johnston Canyon Trail 

Als alternatief voor de Transcanada Highway 1 kun je de mooie oude weg van Banff naar Lake Louise rijden, de Bow Valley Parkway, met een goede kans wild te zien. Een goede stop is bij Cathedral Rock. Circa 17 kilometer van Banff biedt de Johnston Canyon Trail je een mooie wandelstop: eerst kom je langs watervallen die de naam de Lower en Upper Falls dragen en vervolgens aan het einde kun je de schitterend gekleurde ‘Ink Pots’ (koudwater bronnen) bewonderen. 

Reizen in de buurt van Banff Village

Logo Doets Reizen Canada

Banff Village