Boek nu jouw droomreis voor 2024 Meer info!

Frankrijk

Provence-Alpes-Côte d'Azur

4 Actueel reisaanbod

‘La bon vie’. Je weet dat het niet waar is, maar in de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur leef je even in de illusie dat het bestaan hoofdzakelijk uit zon, flaneren en lekker eten en drinken bestaat. Ofwel ‘la bon vie’. Dit is het deel van Frankrijk met de meeste zonuren, de prachtigste promenades en de mooiste jachten. Hier mag of moet je misschien achterover leunen en lacht de schoonheid van de natuur, de mensen en de chique badplaatsen je tegemoet.

Aantrekkingskracht op de superrijken   

Zelfs mensen die denken dat ze veel, zo niet alles, in hun leven hebben gedaan (denk aan filmsterren), worden onweerstaanbaar aangetrokken door de geweldige kleurenpracht, de zwoele warmte en de fantastische vergezichten aan de Côte d’Azur. En letten niet op een paar euro’s meer of minder om ten volle van de Franse zuidkust te genieten. Antibes, Nice, St. Tropez, Cannes, Monte Carlo: het zijn één voor één magnetische badplaatsen, die een exclusief publiek trekken waar elke badplaats, waar ook ter wereld, zijn vingers bij aflikt.

Schilderachtige luwte in de Provence

Net zo warm, zonnig en fraai als de illustere zuidkust is de vlakbij gelegen Provence; een streek vol rustieke dorpjes, idyllische wijngaarden en kabbelende gemoedelijkheid. Waar je ook bent in de Provence, een interessante wijnkelder is nooit ver weg. Naast sfeervolle plaatsjes als Arles en Avignon is er de levendige havenmetropool Marseille, hoofdstad en stampend  middelpunt van de Provence. Zo rustig als het achterland is, zo druk en dynamisch is Marseille. Lange tijd had de stad een ruw imago, maar de laatste jaren schieten kleine restaurantjes als paddenstoelen uit de grond, onder andere in de trendy wijk Le Panier.   

Machtig mooie biodiversiteit

De zuidelijke uitloper van de Alpen, in Frankrijk bekend als ‘Hautes Alpes’, is een schitterend verzamelpunt van adembenemende bergtoppen, indrukwekkend diepe meren, fenomenale gletsjers en immense wandelbossen. Ook flora en fauna zijn er van een ongekende rijkdom. Door de relatieve verlatenheid van het gebied hebben bijzondere dieren en vogelsoorten, die het elders moeilijk hebben, zich hier fier kunnen handhaven. Vooral het ‘Parc National des Écrins’ is een aanrader.   

Vincent van Gogh & overige ‘toppers’

Een bedevaartsoord voor de liefhebbers van de legendarische kunstschilder Vincent van Gogh is het dorpje Arles. Van Gogh verhuisde er in 1888 heen, op zijn 34-ste, nadat hij Parijs te druk begon te vinden. Arles ligt in de Camargue, een veelzijdig natuur- en moerasgebied waar je onder meer roze flamingos – zeer zeldzaam! – kunt spotten. Een dorpje zonder wereldberoemde kunstschilders maar tóch met een grote faam is Grasse. Dit wordt wel de ‘parfumhoofdstad van de wereld’ genoemd omdat drie grote parfumhuizen er zijn gevestigd, te weten Galimard, Moulinard en Fragonard.

Wat zijn hoogtepunten van de Provence-Alpes-Côte-d’Azur?

Dit zuidoostelijke deel van Frankrijk is een schatkamer van uitersten (natuur versus cultuur, drukte versus rust) en onvergetelijke bezienswaardigheden:

  • Promenade de la Croisette (één van de beroemdste promenades ter wereld, peperdure winkelketens, fraaie palmbomen, jaarlijks brandpunt van het Filmfestival van Cannes)
  • Museé Matisse (inspirerend museum in Nice, dat geheel gewijd is aan de Franse topschilder Henri Matisse)
  • Villa Ephrussi de Rothschild (volgens velen de allermooiste villa van de Côte d’Azur)
  • Monaco (luxueuze dwergstaat vol internationale beroemdheden uit de sport- en entertainmentwereld, wél portemonnee meenemen!)
  • Mont Ventoux (illustere berg, die menig Tourheld aan het wankelen heeft gebracht)
  • Gorges du Verdon (een adembenemende kloof van 25 kilometer waar je allerlei watersporten kunt beoefenen, de turquoise kleur van het water zal je nog lang bijblijven)
  • Massif de l‘Esterel (schitterende kuststreek vol vulkanische rotsen, vooral beroemd vanwege de prachtige waaier aan roodtinten)
  • Col d’Izoard (reusachtige uitdaging voor elke amateurwielrenner, bovenaan word je beloond met fenomenaal uitzicht)

Bestemmingen in Provence-Alpes-Côte d'Azur

Reizen naar Provence-Alpes-Côte d'Azur

Logo Doets Reizen Frankrijk

Provence-Alpes-Côte d'Azur