Vroegboekreizen voor 2025 Meer info!

IJsland

Þingvellir National Park

3 Actueel reisaanbod

Het park bestaat al sinds 1928 en is een 6 km brede en 40 km lange verzakking die de geologische grens vormt tussen het Europese en het Noord-Amerikaanse continent. Hier kan je het directe gevolg zien van het uiteendrijven van de tektonische platen. Deze plaats is ook voor de IJslanders een historisch belangrijke plaats. Hier kwam namelijk in 930 de volksvertegenwoordiging, het Alþing, voor het eerst bij elkaar.

Geschiedenis

In 1928 werd Þingvellir National Park als eerste van IJsland een Nationaal Park. Het werd opgericht om de overblijfselen van de oude parlementsbijeenkomsten en de natuurverschijnselen in het gebied te beschermen. Tingvellir is cultureel en geologisch de belangrijkste plek van IJsland. Vanwege de historische en geografische waarde staat het sinds 2004 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
De ligging op IJsland nabij de belangrijkste bevolkingsgroepen maakte dat Þingvellir nationaal park maakte dat vanaf het jaar 930 bestuurders van het land hier samen kwamen om belangrijke beslissingen te nemen. Talloze wetten werden hier afgesproken en vastgelegd, rechtszaken uitgevochten, huwelijken gesloten, executies uitgevoerd en vergaderingen gehouden. Het gebied was jaren lang het centrum van het openbare leven van IJsland. Rond het jaar 1000 werd op deze plek ook besloten dat het Christendom de landsgodsdienst zou worden en in 1944 werd hier de onafhankelijkheid van IJsland uitgeroepen. In 1798 vond de laatste openluchtvergadering plaats in Þingvellir en in 1800 werd het parlement naar Reykjavik overgebracht.

Natuur

Het park maakt deel uit van de Mid-Atlantische Rug die de grens is tussen de twee tektonische platen van het Noord- Amerikaanse en Euraziatische continent. In het landschap zie je de duidelijke breuken en scheuren die ontstaan zijn door de constante beweging onder het aardoppervlakte. De aarde schuift hier niet langs elkaar zoals op andere plekken op IJsland, maar breken uit elkaar waardoor land er tussen zakt.
Je kunt prachtige wandelingen door het park maken langs de bergen, vulkanen en lavavelden.

Het meer van Þingvallavatn

In Þingvellir bevindt zich ook het grootste natuurlijke meer van IJsland Þingvallavatn. Rondom dit meer zijn prachtige en indrukwekkende breuken en spleten te zien.
Het meer bevat een grote hoeveelheid aan mineralen en heeft daardoor een grote diversiteit aan leven en vegetatie. Het meer zit vol vissen (sportvisserij wordt hier veelvuldig beoefend. In de omgeving van het meer leven meer dan 150 plantensoorten en meer dan 50 diersoorten. 
Het is ook mogelijk om het meer van onderwater te bekijken. Snorkel- of duikexcursies worden aangeboden om de spleten in de aardkorst onder water te bekijken. Reizen in de buurt van Þingvellir National Park

Logo Doets Reizen IJsland

Þingvellir National Park