Boek nu jouw droomreis voor 2024 Meer info!

IJsland

De Geysir en de Strokkur

3 Actueel reisaanbod

Het hele Geysir gebied is voor ongeveer 3 km² vol met warmwaterbronnen, modderpoelen, fumarolen, dampende waterstroompjes en prachtig gekleurde mineralenaarde. Het gebied is vrij toegankelijk, maar let er goed op dat je achter de koorden en op de paden blijft. Dit is niet alleen voor je eigen veiligheid, maar ook voor de bescherming van het gebied.

Geysir

Geysir komt van ‘geysa’ en dit betekent spuiten. In de 13e eeuw werd de geiser ontdekt. Hij spoot toen 80m de lucht in. Nu is het alleen nog een rustig bubbelend kratermeertje en sputtert af en toe nog een beetje. 

Strokkur

De geiser die wel nog spuit is de Strokkur, die een eindje verderop ligt. Deze spuit ongeveer iedere 5 minuten tot 35 meter hoog de lucht in. Het is een hele gave ervaring om de Strokkur een aantal keer in actie te zien, want iedere keer is verschillend. Het water dat omhoog spuit is ongeveer 125° Celsius. De opzwellende waterkoepel die net voor het moment van de hoogste druk verschijnt, is vaak nog spectaculairder dan het omhoog spuitende water zelf!

Haukadalur Vallei

Het Geysir gebied is onderdeel van de Haukadalur vallei. Deze vallei ligt vol fumarolen, een fumarol is een opening in de aardkorts waar hete gassen of dampen uit opstijgen. De fumarolen laten een prachtige gele kleuren door de mineralen en zwavel op de aardkorst achter.
Je kunt vrij wandelen door het gebied, echter zijn sommige delen afgezet voor je eigen veiligheid. Zorg dat je op de paden blijft, dan draag je namelijk ook bij aan het behoud van het gebied.
In Þykkuhverir, het zuidelijke gedeelte van de Haukadalur vallei, vind je een verzameling van zwarte en bruine modderpoelen. Deze modderpoelen bestaan uit fumarolen die omhoog komen door losse grond. Deze zullen uiteindelijk opdragen en verharden. 


Reizen in de buurt van De Geysir en de Strokkur

Logo Doets Reizen IJsland

De Geysir en de Strokkur