Vroegboekreizen voor 2025 Meer info!

IJsland

Hraunfossar & Barnafoss Watervallen

3 Actueel reisaanbod

De Hraunfossar en Barnafoss watervallen zijn erg bijzonder. Over een lengte van 900 m gieten ze, van onder een lavaveld, hun water uit in de Hvítárivier. De oorsprong van de Hraunfossar watervallen zijn onderaardse stromen die op een harde onderlaag stuiten en zich hier door de lavawand naar buiten persen.
De watervallen zijn gelegen in West IJsland, nabij de plaats Borgarfjordur, een uur ten noorden van hoofdstad Reykjavik.

De watervallen

Op een kleine 20 kilometer afstand van Reykholt, liggen de prachtige Hraunfossar watervallen. Deze watervallen hebben een lengte van 900 meter en gieten hun water uit in de Hvítárivier, een ongewoon natuurverschijnsel! Het gebied is al sinds 1987 beschermd. 
De betekenis van de naam Hraunfossar is 'Lava waterval'. Barnafoss waterval betekent 'kinderwaterval'. Ze hebben hun naam te danken aan het verhaal over twee kinderen die vele jaren geleden van de stenen boog, die over de rivier liep, zijn gevallen. Hun rouwende moeder heeft uit woede de boog laten vernietigen en een vloek uitgesproken over de watervallen. 

Kenmerken van de Hraunfossar

De Hraunfossar is een verzameling van kleine en grote watervallen en stromen uit ontelbare spleten over een lavaveld. De afstand die het water aflegt tot aan 

de Hvítárivier, waar de waterval in uitmondt is 900 meter. Het water vindt zijn oorsprong in de hoger gelegen Langjökull gletsjer. De wit/blauwe kleur van het water tegen het zwarte lavaveld en het grote oppervlakte van de waterval maken het een van de meest gefotografeerde watervallen van IJsland. 

Kenmerken van de Barnafoss

De Barnafoss ligt op een korte wandeling van de nabijgelegen Hraunfossar en staat in schril contrast met zijn buurman. Deze waterval is een wilde, kronkelende, draaiende en schuimende waterval die door een smalle kloof raast. Waar de Hraunfossar over een brede plateau van lavasteen stroomt, is de Barnafoss een snelle, smalle stroomversnelling. Het verschil tussen de kalmte van de Hraunfossar en de wildheid van Barnafoss wordt ook wel vergeleken met het landschap op IJsland, wat ook totaal verschillende landschappen naast elkaar kan opleveren. 

Bezienswaardigheden in de omgeving

Niet alleen door de watervallen is het westelijke deel van IJsland het bezoeken waard. Je vind hier ook de grootste, stromende warmwaterbron van Europa: Deildartunguhver. Ook de plaatsen Reykholt, Borgarnes en Snaefellsjökull Nationaal Park zijn absoluut een bezoek waard.  Reizen in de buurt van Hraunfossar & Barnafoss Watervallen

Logo Doets Reizen IJsland

Hraunfossar & Barnafoss Watervallen