Vroegboekreizen voor 2025 Meer info!

Wie op avontuur gaat in het uiterste noorden van Zweden, treft het laatste stukje bewoonde wereld aan in Kiruna. Al naar gelang het seizoen waarin je het mijnstadje bezoekt, openen zich hier de hemelpoorten naar het noorderlicht of de middernachtzon. Ontdek de geschiedenis van de mijnbouw, trek eropuit in de spectaculaire natuur en sla je kampement op in een heus ijshotel. Tip, de mijn is een populaire hotspot en is snel volgeboekt. Plan dus goed je bezoek vooraf zodat je tijdig kunt reserveren.

Kijk goed rond, wie weet zie je een wolf, lynx of veelvraat!

Sleeën met husky’s, wildlife fotograferen, hiken in een ruig natuurgebied. Zweeds Lapland is zowel in de zomer als de winter een paradijs voor avonturiers en durfals. Je hoeft vanaf Kiruna niet ver te reizen om daar optimaal van te genieten, want het stadje wordt omringd door nationale parken. Een aanrader is Muttos National Park, waar je over uitgestippelde routes rondloopt in eeuwenoude bossen vol watervallen, verlaten nederzettingen, diepe landkloven en watervallen.

Hoe ziet de aarde er van binnen eigenlijk uit?

Ook in en rondom Kiruna zelf is er genoeg te ontdekken en te verkennen. Een must-do is een bezoekje aan de oude houten kerk in het centrum, die onlangs werd verkozen tot mooiste gebouw van Zweden. En natuurlijk ga je langs bij de LKAB-mijn, de grootste en modernste ijzerertsmijn ter wereld. Via de VVV in Kiruna kun je een toer boeken, waarna een bus je tot maar liefst 500 meter diep in de LKAB-mijn brengt. Een gids vertelt je alles over het indrukwekkende leven dat hier kilometers onder de grond wordt geleid.

Noorderlicht-jagers zijn hier op het goede adres

Kiruna ligt tweehonderd kilometer boven de poolcirkel, wat betekent dat het er in de zomer een paar maanden niet donker wordt en in de winter een paar maanden niet licht. In de winter schiet de temperatuur regelmatig onder de -20 graden Celsius, in de zomer schommelt dat tussen de 15 en 20 graden Celsius.

Reis in de buurt van Kiruna

Logo Doets Reizen Zweden

Kiruna