Bosbranden Jasper Meer info
Overzicht

De hoogtepunten van de Big Sur

18 juni 2019 door Elske Doets

De Big Sur is de plek waar de schoonheid van het strand, de rotskliffen en de weg die er boven langs loopt prachtige adembenemende stops oplevert. Na elke bocht ontvouwt zich een nieuw, nóg spectaculairder vergezicht. Niet voor niets zijn talloze filmregisseurs verliefd geworden op deze plek in Californië. Wordt ook verliefd op de Big Sur tijdens jouw rondreis door Californië. 

Big Sur - Highway 1 - California - Amerika - Doets Reizen

Bezoek Santa Cruz

Wat Doets Reizen betreft begint de Big Sur noordelijker dan bij de meeste anderen. Begin namelijk in het bruisende kuststadje Santa Cruz. Hier vind je de ‘vibe’ die surfen onder jongeren zo’n geliefde bezigheid heeft gemaakt. Bovendien is Santa Cruz de bakermat van de beroemde wetsuit. Hier heeft het kledingmerk O’Neill dat kledingstuk ontworpen. Verder kom je in Santa Cruz alle facetten van een sexy ‘beachlife’ tegen: jonge mensen, leuke bars en de ‘free spirit’. Voeg daarbij de begroeide kliffen en eigenlijk is Santa Cruz een soort voorproefje van Hawaii. Veel te mooi dus om zomaar voorbij te rijden.

Santa Cruz - California - Doets Reizen

Veelkleurig Monterey

Monterey wordt gezien als het begin van de ‘Big Sur’. Behalve de wereldberoemde maanvorm van Monterey Bay, de prachtige zandduinen en de grillig gevormde cipressen, nodigt Monterey toch vooral uit het water van de oceaan op of in te gaan. Het onderwaterleven is er rijk en veelkleurig, met onder meer zeeanemonen, wiervelden, zeeotters, inktvissen, onderwaterpalmen en tijdens bepaalde periodes ook grijze walvissen en orka’s. Op sommige plekken is de baai wel 5 kilometer diep! Met speciale boottochten is het mogelijk deze rijkdom te ondergaan, maar ook het overweldigende Monterey Bay Aquarium is een prachtige bestemming om het diepzeeleven te verkennen.

Monterey - California - Amerika - Doets Reizen

Carmel & de 17-Mile-Drive

Het even verderop gelegen Carmel is voor Amerikaanse begrippen een uiterst beschaafde, bijna popperige badplaats. Bistro’s, galerieën en speciaalzaken geven het centrum van Carmel kleur, en daarbuiten, als je wat verder de laantjes inloopt, kom je prachtige en keurig onderhouden bungalows tegen. De al even keurig aangeharkte bunkers van Pebble Beach met een van de mooiste golfbanen ter wereld, sluiten aan bij het afgestofte karakter van Carmel. Toen de gevierde acteur Clint Eastwood in de jaren ’80 een poosje burgemeester van Carmel was, schoten de bezoekers- aantallen omhoog. Tenslotte is de 17-Mile-Drive, de schilderachtige weg tussen Carmel en Monterey, een absolute ‘must’ als je in dit gebied bent. Op deze weg beleef je een onvergetelijke rit door beeldschone natuur. Je rijdt langs prachtige golfterreinen, schitterende jetsetvilla’s en plekken waar pelikanen, eekhoorns, zeeleeuwen, zeehonden en zeeotters kind aan huis zijn, zoals Seal Rock en Bird Rock. De grootste publiekstrekker op deze route is The Lone Cypress: dankzij de rots waarop de boom staat en de daar tegenaan schuimende golven wordt bijna iedereen verliefd op dit plaatje.

17 Mile Drive - Monterey - California - Amerika - Doets Reizen

Onverwachte ‘parels’ van de Big Sur

In de schaduw van de bekende pleisterplaatsen richt Doets Reizen, ook in de Big Sur, jouw blik graag op de meer onontdekte schoonheid. Plekken waar het massatoerisme ineens ver weg lijkt en je onverwacht snel vertrouwd raakt, een band smeedt, met de ongerepte natuur. Het Point Lobos State Park is zonder twijfel zo’n parel. Ga er ‘s ochtends niet meteen op af, bezoek bijvoorbeeld eerst nog de missiepost in Carmel. En zorg dat je na het middaguur zo vroeg mogelijk in het park bent. Dan heb je vrijwel zeker geen last meer van mist. En laten ze je hopelijk nog wél toe, want om het park rustig en exclusief te houden wordt het aantal bezoekers per dag beperkt. Point Lobos is een waar wandelparadijs. De donkergekleurde rotsen, de diversiteit aan mossen, de helblauwe oceaan, de zee ottertjes, de kolibries en de cipressen zijn een lust voor het oog. Evenals de zeewiervelden, die soms diep en soms ondiep in het water liggen. Logisch dat veel scuba duikers hier graag een duik maken. Zelf kun je het park het beste langzaam, te voet, ontdekken. Wanneer je al wandelend ook nog het geluk hebt dat er zeeleeuwen of honden op de rotsen te zien zijn, heb je de Big Sur in zijn ultieme vorm te pakken.

Point Lobos - Big Sur - Highway 1 - California - Amerika - Doets Reizen

Big Sur - Highway 1 - California - Amerika - Doets Reizen

Tips voor het bezoeken van de Big Sur

Ook een relatief onbekende plek is het Julia Pfeiffer Burns State Park. Hier word je ondergedompeld in de groene weelde van het gematigde regenwoud. En zijn er diverse rotspunten vanwaar je via een enorme diepte een majestueus uitzicht hebt op de oceaan. Dieper het park in vind je indrukwekkende sequoiabossen en watervallen, waarvan de McWay Falls het meest aan de kust ligt en vanaf een klif rechtstreeks op het strand stort. Uit eigen ervaring weet Elske dat je, zeker voor dit natuurgebied en ook voor de uitzichten vanaf de autosnelweg, het beste pas na het middaguur vanuit Carmel kunt vertrekken. Het stuk Highway 1 tussen Carmel en San Simeon is het meest spectaculair. Dus is het zonde als je uitgerekend op dit gedeelte in de mist rijdt. Want zelfs als je deze snelweg al een paar keer gereden hebt, blijf je jezelf verbazen over de ongekende rijkdom van de natuur en de jarenlange volharding waarmee de Highway 1, zeker op dit onderdeel van het traject, moet zijn aangelegd. Van noord naar zuid is trouwens ver weg de beste richting om alle schoonheid te aanschouwen; in omgekeerde richting zie je een stuk minder. Ook een aanrader is het Garrapata State Park, iets ten zuiden van Carmel. Een perfecte plek om te picknicken. Je vindt er een wit strand met ruige kliffen.

Point Lobos - Big Sur - Highway 1 - California - Amerika - Doets Reizen

Ventana - Big Sur - Highway 1 - California - Amerika - Doets Reizen

Overnachten op de Big Sur

Als je budget het toelaat is de Ventana Inn gelegen op de Big Sur iets voor jou. Een luxe hotel tussen de groene heuvels, waar alles van de bediening tot de inrichting tot de inbedding in het landschap klopt. Wil je iets dichter op de natuur zitten dan in een luxe hotel? Dan is er ook nog Ventana Glamping; een ietwat ruigere variant waarbij je overnacht in een luxe tent. 

Gerelateerde reizen

Anderen bekeken ook