Vroegboekreizen voor 2025 Meer info!
Overzicht

Ogunquit of Portland? Verliefd word je toch…

3 juni 2024 door Thijs Boogaard

Even voorstellen, Maine…

Maine is de meest noordoostelijke staat van de Verenigde Staten, dunbevolkt en grenzend aan Canada. Het staat bekend om onder meer de schitterende vuurtorens, de wereldberoemde Maine-kreeft en is ook de thuisbasis van Acadia National Park, een van de drukst bezochte Nationale Parken in de USA.

Wij snappen de populariteit van Acadia maar al te goed. De afwisselende landschappen, hun rijke kleurenpalet tijdens de verschillende seizoenen en de ‘wild life’ met zeearenden en elanden tot wolven en zeehonden, maken van Acadia iets heel bijzonders.  

Maar alvorens je doorreist naar New England heb je nog een belangrijke keuze te maken. Overnacht je in het kleine, pittoreske Ogunquit of ga je juist naar de grootste stad van Maine (Portland)? In deze blog bespreek ik de voordelen van beide locaties, zodat je je reis nog beter kunt afstemmen op jouw persoonlijke wensen.

Kiezen voor Ogunquit

Voordat de Europese kolonisten het gebied ontdekten bewoonden de Algonquin-indianen in Ogunquit. In hun oorspronkelijke taal betekent Ogunquit ‘mooie plaats aan zee’. In de vroege 17e eeuw kwamen de Europese kolonisten en werd de eerste permanente nederzetting gesticht in 1641.

Tegenwoordig is Ogunquit een oase van cultuur en natuur vanwege de levendige kunstgalerijen, theatervoorstellingen en de rustgevende wandelpaden langs het strand.

In een van de historische schuren in Ogunquit bevindt zich Barn Gallery. Een mooie en veelzijdige galerij met schilderijen, beeldhouwwerken, keramiek, fotografie en meer.

Het Ogunquit Playhouse begon, net als veel andere bedrijven in dit kustplaatsje, in een oude schuur. Uiteindelijk groeide het uit tot het meest prominente theater in Maine. Je kunt er genieten van een gevarieerd programma aan Broadway-musicals, komedies en drama's. Kortom, een unieke plek én een cultureel hoogtepunt ineen.

Een absolute aanrader in Ogunquit is de Marginal Way. Dit is een geweldige wandeling langs de kust, waar je een ongelofelijk panoramisch uitzicht op de oceaan hebt. Tijdens je wandeling voelt het alsof de ruige golven Ogunquit dieper het land in willen drukken. 

Ogunquit-Portland - Maine - Amerika - Doets Reizen Ogunquit-Portland - Maine - Amerika - Doets Reizen

Kiezen voor Portland

We gaan 60 kilometer noordelijker richting de grootste stad van Maine, Portland (66.000 inwoners).  Het grondgebied werd oorspronkelijk bewoond door de Abenaki-stam vóór de 16e eeuw, en zij noemden het "Machigonne", wat "grote baai" betekent. Later werd Portland door Britse kolonisten hernoemd naar – inderdaad – Portland, de gelijknamige stad in Zuid-Engeland (niet te verwarren met nog weer een ander Portland, namelijk in de Amerikaanse staat Oregon!).

De Engelse invloeden zijn nog duidelijk aanwezig in Portland, Maine. Vooral in het historische Old Port district. Aan de geplaveide straten vind je gezellige, Brits aandoende pubs en unieke restaurants.

Portland staat vooral bekend om de overheerlijke foodtours. Maak je eigen Lobster-roll, eet vers gevangen vis van de markt of proef een van de vele New England IPA’s.

Opzoek naar de perfecte vakantie foto? Iets buiten Portland ligt de iconische vuurtoren, genaamd Portland Head Light. Naast de vuurtoren vind je verschillende wandelpaden langs de kust.

Tip: Neem de veerboot naar de eilanden van Casco Bay, zoals Peaks Island of Great Diamond Island. Daar je in alle rust kunt wandelen, fietsen en genieten van de rustgevende omgeving. 's Avonds keer je dan terug naar Portland en kun je uitgebreid genieten van de talloze eetgelegenheden en gezellige pubs. 

Ogunquit-Portland - Maine - Amerika - Doets Reizen Ogunquit-Portland - Maine - Amerika - Doets Reizen

Aan jou de keuze

Spreekt jou de rust van strandwandelingen en de kunstzinnige flair in galeries het meeste aan? Dan ligt de keuze voor Ogunquit voor de hand. Verken je liever de historische straten, gezellige pubs en culinaire hoogstandjes van een grotere stad? Dan kies je natuurlijk voor Portland.

Altijd verliefd

Wat je ook kiest, je zult gegarandeerd verliefd worden op de unieke charmes van óf Ogunquit óf Portland; twee betoverende plekken aan de kust.

Gerelateerde reizen

Anderen bekeken ook