Vroegboekreizen voor 2025 Meer info!
Overzicht

Wow! Helikoptervlucht, skyline, Times Square & de Chelsea Food Market…

19 januari 2024 door Dewi van der Waals

Mijn enerverende studiereis naar New York (deel 1)

Zojuist ben ik teruggekeerd van mijn eerste studiereis naar New York City. Het was een korte, maar geweldige tijd! Omdat de mooie herinneringen nog vers zijn, deel ik in deze blog graag mijn tips en ervaringen met onder andere JetBlue, Times Square, 9/11 Museum en Chelsea Market

De JetBlue-experience 

JetBlue is een in 2000 opgerichte, Amerikaanse luchtvaartmaatschappij met het hoofdkantoor in New York. Het bedrijf is nu nog vrij onbekend in Europa, maar Amerikanen zijn er allang bekend mee. Sinds zomer 2023 vliegt JetBlue ook op Schiphol Airport. Dagelijks verzorgen zij rechtstreekse vluchten vanaf Schiphol naar JFK en Boston. Daarnaast heeft JetBlue een netwerk naar veel andere bestemmingen in de VS. 

New York City - Stedentrip New York - Vakantie Amerika - Doets Reizen

JetBlue biedt drie stoel categorieën aan: 

  • Mint (business class) 
  • Even more space (economy comfort/extra beenruimte) 
  • Core (economy) 

Belangrijk om te weten is dat JetBlue bovengemiddeld veel beenruimte biedt, ook in de economy class. Daarnaast hebben ze gratis WiFi en een eigen entertainmentscherm met veel films, spelletjes, live tv en vliegroutes. Daarnaast kun je bij JetBlue onbeperkt snacks en heerlijke maaltijden samenstellen op je scherm. 

New York City - Stedentrip New York - Vakantie Amerika - Doets Reizen

Zelf had ik de eer om in Mint heen te vliegen, en terug in Even More Space. Een fantastische ervaring! Stiekem vond ik het zelfs beetje jammer toen de landing werd ingezet. De aankomst in New York ging onwijs snel, want JetBlue heeft een eigen terminal. Zodra je aankomt wordt er onderscheid gemaakt tussen green card en ESTA passagiers. Omdat JetBlue nog niet veel trans-Atlantische vluchten heeft, ben je met een paar minuten door de douane. Ook heel handig voor je overstap. 

New York City - Stedentrip New York - Vakantie Amerika - Doets Reizen

Wat een belevenis! 

Eenmaal aangekomen na een vlekkeloze vlucht, ging ik per helikopter naar Manhattan. Het was een vlucht van circa vijftien minuten. Maar wat een belevenis! Ik zag de skyline, de Hudson River, het Vrijheidsbeeld en dat ook nog eens tijdens ‘Golden Hour’. 

Na de helikoptervlucht heb ik nog even genoten van een drankje in de lounge tot de Uber er was om naar het hotel te gaan.

New York City - Stedentrip New York - Vakantie Amerika - Doets Reizen

Het imposante Times Square 

Na aankomst in het hotel heb ik snel mijn spullen opgeruimd en ben ik richting Times Square gelopen. Een wandeling van slechts tien minuten. Onwijs dichtbij, dus. Het bleek een zeer indrukwekkende plek, zeker in het donker: met de schittering van al die fel schijnende billboards.

(Tip: houd hier wel rekening met de drukte en scammers; hier lopen ook Disneyfiguren rond die zonder aankondiging met je op de foto gaan en vervolgens veel geld vragen.) 

Als je het imposante Times Square gezien hebt, en je bent bijvoorbeeld op zoek naar New York souvenirs, sla dan zo snel mogelijk de omliggende zijstraatjes in. Hier zijn dezelfde souvenirs namelijk iets goedkoper. 

New York City - Stedentrip New York - Vakantie Amerika - Doets Reizen

Niet te missen: 9/11 Memorial & Museum

De volgende ochtend begon ik de dag met een bezoek aan 9/11 Memorial en het bijbehorende Museum. Eigenlijk een niet te missen onderdeel van het hedendaagse New York! Tijdens het bekijken van de memorial zag ik bij een aantal namen witte rozen staan. Het museum plaatst dit bij de naam van het slachtoffer zodra het zijn of haar geboortedag is. Ik vind het heel bijzonder dat het museum dit bijhoudt. 

Na de memorial was het tijd om het museum in te gaan. Dit is met afstand het meest imposante museum waar ik ooit ben geweest. Het bekijken van de echte beelden, de hoeveelheid slachtoffers en daar dan ook een gezicht bij zien, is huiveringwekkend en indrukwekkend tegelijkertijd. Het kan niet anders of je wordt emotioneel zeer geraakt; dat gebeurde ook bij mij.

New York City - Stedentrip New York - Vakantie Amerika - Doets Reizen

De lekker geuren van Chelsea Food Market 

Na het 9/11 Memorial en Museum was het tijd om de gedachten te verplaatsen, bijvoorbeeld: naar eten! Er is op Chelsea Food Market zoveel keuze. Al die lekkere geuren overweldigden mij. Je kunt voor de spicy Mexicaanse Japanse taco’s van Takumi Taco gaan, voor de heerlijk grote dumplings van Pearl River Mart Foods en voor de zoete donuts van Doughnuttery. 

(Tip: vermijd de lunchtijd. Het is hier altijd druk, maar al helemaal tijdens de lunch.) 

New York City - Stedentrip New York - Vakantie Amerika - Doets Reizen

Weg van de drukte in High Line en Hudson Yards 

Met een gevulde maag was het tijd voor een mooie wandeling. Het eten moet er natuurlijk ook weer af. High Line Park is een lang verhoogd park en loopt tussen Meatpacking District en Hudson Yards. Zeker een aanrader als je even wilt ontsnappen aan de drukte van de stad. Bewonder het uitzicht, de flora, de muurschilderingen en de verschillende architectuurstijlen. 

Als de wandeling er eenmaal op zit kom je uit bij Hudson Yards en de welbekende Vessel. Helaas is het niet meer mogelijk om de Vessel te beklimmen, maar ook van buiten is het een kunstwerk. Tegenover de Vessel is ook The Edge te vinden en een leuk winkelcentrum. Hier vertel ik meer over in deel 2 van mijn blog!

New York City - Stedentrip New York - Vakantie Amerika - Doets Reizen

Gerelateerde reizen

Anderen bekeken ook