Corona-virus maatregelen

Corona-virus maatregelen. Lees meer

Amerika

Grand Canyon National Park - South Rim

35 Actueel reisaanbod

De Grand Canyon is gigantisch en zeer indrukwekkend. De imposante Canyon is zo’n 450 kilometer lang, 6 tot 30 kilometer breed en 1.600 meter diep. De South Rim is populair en eenvoudig toegankelijk. De uitzichtpunten rondom de South Rim geven je een prachtig uitzicht op de Canyon. Hoe groot en diep de Canyon echt is zie je het best vanuit de helikopter. Wanneer je de Grand Canyon South Rim bezoekt, verblijf je in het plaatsje Tusayan. Hier vind je ook het IMAX Theatre met de prachtige film over het ontstaan van de Grand Canyon.

De Grand Canyon is één van de zeven wereldwonderen en werd in 1540 door de Spanjaard Lopez de Cardenas ontdekt. De Canyon is pas in 1869 volledig in kaart gebracht tijdens een officiële expeditie onder leiding van majoor John Wesley Powell, een éénarmige oorlogsveteraan uit de burgeroorlog en collegedocent. In zestien miljoen jaar heeft de Colorado River onder invloed van wind, vorst, sneeuw en hitte, de canyon uit het Kaibab-plateau uitgeslepen. 

De rivier door de Grand Canyon

In het voorjaar, als er veel smeltwater wordt aangevoerd, heeft de Colorado River een enorme kracht. Op sommige plaatsen is hij zeventig meter diep en negentig meter breed. De rivier dankt zijn naam aan de goudbruine, rode kleur, die werd veroorzaakt door het vele zand en slik dat werd meegevoerd en voor het uitslijpen van de canyon zorgde. Tegenwoordig is de rivier 'getemd' door de grote Glen Canyon dam en Hoover dam. De kleur van het water is nu ook blauw. De canyon heeft op sommige plaatsen een diepte van zo'n 1.600 meter. De vele aardlagen, die zichtbaar zijn, geven een beeld van de evolutie van de aarde. De South Rim is populair en eenvoudig toegankelijk

Klimaat 

Het klimaat in de canyon is afwisselend en sterk afhankelijk van de locatie waar je bent. In de zomer kan het er 35 tot 40 graden zijn en in juli en augustus regent het rond het middaguur vaak kort en hevig. Daal je in deze periode wat meer af, dan kom je in tropische temperaturen van soms wel 50 graden terecht. Terwijl het in de winter weer bitterkoud kan zijn, met veel sneeuw. De eerste sneeuw valt soms al eind september. De meest gunstige periodes voor een bezoekje aan de Grand Canyon zijn de herfst en de lente. 

Auto’s en shuttlebussen in het park 

Niet alleen de miljoenen bezoekers die jaarlijks naar de Grand Canyon komen, richten (ongewild) schade aan het park aan. Ook hun auto's en campers laten hun sporen achter. De druk op het park, vooral langs de South Rim, wordt de laatste jaren zo groot, dat er bij de uitzichtpunten nauwelijks en soms helemaal geen parkeerplaats meer vrij is. Bezoekers parkeren hun voertuig dan vaak op plaatsen langs de weg, waar ze veel schade aanrichten. Om de natuur te beschermen en verkeersopstoppingen en lawaai in het park terug te brengen, worden sinds een paar jaar gratis shuttlebussen ingezet. 

De shuttles rijden drie verschillende trajecten: de Village Route, Kaibab Route en Hermits Rest Route. De Village Route is voor de meeste bezoekers van het park het belangrijkste traject. Bij iedere stop op de route kun je in- en uitstappen. Ieder kwartier tot half uur komt er een bus. De route op zich is niet spectaculair, maar vanaf de plaatsen waar de shuttlebus stopt hoef je maar kleine stukjes te lopen om op prachtige locaties terecht te komen. Je kunt je eigen auto gewoon op het parkeerterrein van de shuttleservice achterlaten.

Verblijf aan de rand van de South Rim

Tijdens jouw reis en bezoek aan de Grand Canyon verblijf je in Tusayan. Dit is de ideale uitvalsbasis tijdens jouw auto- of camperreis naar de Grand Canyon. Op nog geen half uur rijden van de South Rim vind je dit typsiche Amerikaase plaatsje. Het is een plaats met hotels en de nodige restaurants, die variëren van de McDonalds tot diners.  Omdat je zo dicht aan de rand van de Grand Canyon overnacht, heb je de mogelijk om al vroeg het park in te rijden en te genieten van de mooie uitzichtpunten. Hierdoor ben je voordat de meeste toeristen komen al voorzien van een gunstige parkeerplek en het mooiste uitzicht. Je kunt vanuit Tusayan ook een helicoptervlucht ondernemen.  

Aanrader: spectaculaire helikoptervluchten! 

Een geweldige manier om de Grand Canyon en zijn omgeving te verkennen, is per vliegtuig of helikopter. Gegarandeerd een onvergetelijke ervaring. Wij zijn fan van de Papillon Helicopter Tours. Wij kunnen hier vluchten voor je reserveren, zodat je gegarandeerd plek hebt en niets zelf hoeft te regelen. 

Onze topbestemmingen in de buurt van Grand Canyon National Park - South Rim

Reizen in de buurt van Grand Canyon National Park - South Rim

Logo Doets Reizen Amerika

Grand Canyon National Park - South Rim