Vroegboekreizen voor 2025 Meer info!

Amerika

Grand Canyon National Park - South Rim

26 Actueel reisaanbod

De Grand Canyon is gigantisch en zeer indrukwekkend. De imposante Canyon is zo’n 450 kilometer lang, 6 tot 30 kilometer breed en 1.600 meter diep. De South Rim is populair en eenvoudig toegankelijk. De uitzichtpunten rondom de South Rim geven je een prachtig uitzicht op de Canyon. Hoe groot en diep de Canyon echt is zie je het best vanuit de helikopter. Wanneer je de Grand Canyon South Rim bezoekt, verblijf je in het plaatsje Tusayan. Hier vind je ook het IMAX Theatre met de prachtige film over het ontstaan van de Grand Canyon. Lees snel verder en geniet van inspirerende video's

Wereldwonder: The Grand Canyon

De Grand Canyon, één van de zeven wereldwonderen, werd in 1540 door de Spanjaard Lopez de Cardenas ontdekt. Pas in 1869 is het gebied volledig in kaart gebracht, tijdens een officiële expeditie onder leiding van majoor John Wesley Powell, een eenarmige oorlogsveteraan uit de burgeroorlog. In een periode van 16 miljoen jaar heeft de Colorado River - mede onder invloed van wind, vorst, sneeuw en hitte - de canyon uit het Kaibab-plateau geslepen. Vooral in het voorjaar, wanneer veel smeltwater wordt aangevoerd, heeft de rivier een enorme kracht. Op sommige plaatsen is hij wel 70 meter diep en 90 meter breed. De rivier dankt zijn naam aan de goudbruine/rode kleur, veroorzaakt door de enorme hoeveelheid fijn zand die werd meegevoerd en voor het uitslijpen van de canyon zorgde. Tegenwoordig is de rivier 'getemd' door grote dammen (Glen Canyon Dam en Hoover Dam) en is de kleur is wat blauwer geworden. De canyon heeft op sommige plaatsen een diepte van zo'n 1.600 meter. De vele aardlagen die zichtbaar zijn, laten de evolutie van de aarde zien.

Grand Canyon South, North en West Rim

De Grand Canyon is gigantisch van omvang en is op te delen in drie delen. De North en de South Rim worden opgesplitst door de Colorado River: 

De Colorado rivier

In het voorjaar, als er veel smeltwater wordt aangevoerd, heeft de Colorado River een enorme kracht. Op sommige plaatsen is hij zeventig meter diep en negentig meter breed. De rivier dankt zijn naam aan de goudbruine, rode kleur, die werd veroorzaakt door het vele zand en slik dat werd meegevoerd en voor het uitslijpen van de canyon zorgde. Tegenwoordig is de rivier 'getemd' door de grote Glen Canyon dam en Hoover dam. De kleur van het water is nu ook blauw. De canyon heeft op sommige plaatsen een diepte van zo'n 1.600 meter. De vele aardlagen, die zichtbaar zijn, geven een beeld van de evolutie van de aarde. De South Rim is populair en eenvoudig toegankelijk

Klimaat en beste reistijd Grand Canyon National Park

Het klimaat in de canyon is afwisselend en sterk afhankelijk van de locatie waar je bent. In de zomer kan het er 35 tot 40 graden zijn en in juli en augustus regent het rond het middaguur vaak kort en hevig. Daal je in deze periode wat meer af, dan kom je in tropische temperaturen van soms wel 50 graden terecht. Terwijl het in de winter weer bitterkoud kan zijn, met veel sneeuw. De eerste sneeuw valt soms al eind september. De meest gunstige periodes voor een bezoekje aan de Grand Canyon zijn de herfst en de lente. 

Informatie over de Grand Canyon

We raden aan om voor je bezoek eerst een stop te maken bij het National Geographic Visitor Center bij Mather Point. Als je vanaf de zuidelijke ingang het park binnenkomt, sla je kort voor Mather Point linksaf. Let op de borden die Canyon View Information Plaza aangeven. Daar vind je het Visitor Center met een boekwinkel, tentoonstellingsruimte en alle informatie die je je maar kunt bedenken. Ook kun je hier een plattegrond van het park en een informatiekrantje (The Guide) krijgen, als je die niet al bij de ingang hebt gehad. Als je bijzondere plannen hebt, kun je eventueel met rangers overleggen in hoeverre deze realiseerbaar zijn.

The Guide

The Guide is een onmisbare informatiebron tijdens je bezoek aan de Grand Canyon in Amerika. Er staan onder andere de tijden dat de zon opkomt en ondergaat in. Dat is belangrijk om te weten, aangezien de gekleurde aardlagen waaruit de canyon bestaat op die momenten het allerbeste tot hun recht komen en de mooiste plaatjes opleveren. Verder worden er de trails langs de rand van de canyon in beschreven. Ook vind je in The Guide allerlei handige wetenswaardigheden, zoals hoe om te gaan met de wilde dieren die je tegen kunt komen en gegevens van overnachtingsmogelijkheden, excursies en door rangers georganiseerde activiteiten. De meeste bezoekers komen per auto, camper of bus naar het park. Het is zelfs mogelijk per diesel-of stoomtrein vanuit Williams of per vliegtuig vanuit Las Vegas naar de Grand Canyon te komen. De trein legt de afstand af in ongeveer twee uur en vijftien minuten. Ook al maak je geen gebruik van de trein, het is toch leuk om even naar deze oude stoomtrein te gaan kijken. Het vertrek gaat meestal gepaard gaat met schietende cowboys, leuk voor de foto! 

Auto’s en shuttlebussen in het park 

Niet alleen de miljoenen bezoekers die jaarlijks naar de Grand Canyon komen, richten (ongewild) schade aan het park aan. Ook hun auto's en campers laten hun sporen achter. De druk op het park, vooral langs de South Rim, wordt de laatste jaren zo groot, dat er bij de uitzichtpunten nauwelijks en soms helemaal geen parkeerplaats meer vrij is. Bezoekers parkeren hun voertuig dan vaak op plaatsen langs de weg, waar ze veel schade aanrichten. Om de natuur te beschermen en verkeersopstoppingen en lawaai in het park terug te brengen, worden sinds een paar jaar gratis shuttlebussen ingezet. 

De shuttles rijden drie verschillende trajecten: de Village Route, Kaibab Route en Hermits Rest Route. De Village Route is voor de meeste bezoekers van het park het belangrijkste traject. Bij iedere stop op de route kun je in- en uitstappen. Ieder kwartier tot half uur komt er een bus. De route op zich is niet spectaculair, maar vanaf de plaatsen waar de shuttlebus stopt hoef je maar kleine stukjes te lopen om op prachtige locaties terecht te komen. Je kunt je eigen auto gewoon op het parkeerterrein van de shuttleservice achterlaten.

Wandelen in en langs de Grand Canyon

De Grand Canyon bezoeken en geen wandeling langs de rim maken is doodzonde. Er is een route over een geasfalteerd pad, dat heel makkelijk begaanbaar is (ook voor mensen in een rolstoel) en weinig inspanning kost, ook voor ongeoefende wandelaars. Dit pad loopt van het uitzichtpunt Yavapai Point naar de Bright Angel Lodge, een afstand van ongeveer 3 kilometer. Bij de Bright Angel Lodge bevindt zich overigens ook het vertrek-/aankomstpunt van de stoomtreinen. Afgezien van leuke wandeltochten over de paden langs de canyon, bestaat er ook de mogelijkheid in of door de canyon te lopen. Die wandelingen vallen in de categorie zwaar tot zeer zwaar (een goede voorbereiding en conditie komt goed van pas). Er zijn twee routes die dwars door de canyon van de South- naar de North Rim lopen: de Kaibab Trail en de Bright Angel Trail. Beide tochten kosten ongeveer 12 uur tijd en zullen dus een groot deel van je dag in beslag nemen. Ben je van plan om deze wandelingen te maken verblijf dan minimaal twee nachten in Tusayan (de beste uitvalsbasis voor een bezoek aan de Grand Canyon South Rim). Vanaf de Rim tot aan de bodem van de canyon is het ongeveer 3 á 4 uur lopen (afdalen). De tocht vanaf de bodem tot aan de overkant kost ongeveer het dubbele aantal uren. Probeer niet om van de rim naar de Colorado River te lopen en weer terug. Als je dat wilt doen, kun je beter beneden overnachten. Daarvoor heb je sowieso ook een Backcountry Permit nodig. De temperatuur beneden in de canyon is hartje zomer rond de 50 graden. Om te 'overleven' moet je je aan een aantal belangrijke regels houden: neem voldoende water (4 liter per persoon) en voedsel mee en verlaat nooit het pad. Laat je altijd eerst goed informeren in het Visitor Center voordat je aan een tocht begint! Marieke Herder van Doets Reizen ging je voor en geeft je graag advies. 

Over The Top restaurant in het El Tovar Hotel

De ultieme ontbijtspot of dinerspot bij de Grand Canyon is in het restaurant van El Tovar Hotel. Zorg dat je er op tijd bent en vraag natuurlijk altijd om een tafeltje bij het raam. Reserveer ruim, zo'n 30 dagen, van te voren via deze officiële website. Je hebt dan niet alleen een lekker ontbijtje of dinner, maar ook een fenomenaal uitzicht over de canyon. In de ochtend en middag hangt er een casual sfeer, in de avond daarentegen een fine-dining ambiance. What a way to start or end your day!

Verblijf aan de rand van de South Rim

Tijdens jouw reis en bezoek aan de Grand Canyon verblijf je met Doets Reizen altijd in Tusayan. Dit is de beste uitvalsbasis tijdens jouw auto- of camperreis naar de Grand Canyon. Op nog geen half uur rijden van de South Rim vind je dit typische Amerikaanse plaatsje. Het is een plaats met hotels en de nodige restaurants, die variëren van de McDonalds tot diners.  Omdat je zo extreem dicht aan de rand van de Grand Canyon overnacht, heb je de mogelijk om al vroeg het park in te rijden en te genieten van de mooie uitzichtpunten. Hierdoor ben je voordat de meeste toeristen komen al voorzien van een gunstige parkeerplek en het mooiste uitzicht. Je kunt vanuit Tusayan ook een helicoptervlucht ondernemen.  Kortom, Doets Reizen geeft je ook nu weer toegang tot de beste plekken! Slim reizen, zonder tijdverlies. 

Aanrader: spectaculaire helikoptervlucht boven de Grand Canyon! 

Een geweldige manier om de Grand Canyon en zijn omgeving te verkennen, is per vliegtuig of helikopter. Gegarandeerd een onvergetelijke ervaring. Wij zijn fan van de Papillon Helicopter Tours. Wij kunnen hier vluchten voor je reserveren, zodat je gegarandeerd plek hebt en niets zelf hoeft te regelen. 

Wat te doen in 1 dag in de Grand Canyon?

Het wordt vaak gevraagd: is een dag genoeg om de canyon te zien? In principe is het antwoord 'ja' omdat de combinatie met andere natuurparken in Zuidwest USA naar verwachting nog meer voldoening geeft. Ons advies is daarom altijd dat 1 dag in de Grand Canyon voldoende is, mits je andere Nationale Parken bezoekt (die je mogelijk nog mooier en indrukwekkender zult vinden). Het ligt er uiteraard wel aan wat je precies wilt gaan doen als je de Grand Canyon bezoekt. Als je tochten in de canyon wilt maken, heb je zeker twee of meer dagen nodig. In één dag (met een overnachting) kun je het volgende doen:

  • Naar een zonsondergang of een zonsopgang kijken (alleen zinvol als er geen dik wolkendek voor de zon hangt). Tijden van zonsopkomst en zons- ondergang staan in 'The Guide'.
  • Een rondvlucht maken (zo vroeg mogelijk in de ochtend!).
  • Een wandeling langs de rim maken.
  • De film 'Grand Canyon - The Hidden Secrets' in het IMAX-theater bekijken.


Reizen in de buurt van Grand Canyon National Park - South Rim

Logo Doets Reizen Amerika

Grand Canyon National Park - South Rim