Vroegboekreizen voor 2025 Meer info!

De stad Santa Fe ademt geschiedenis, cultuur en kunst uit. Het hart van deze plaats wordt gevormd door de eeuwenoude Plaza. Santa Fe werd in 1608 gesticht en is hiermee een van de oudste steden van Amerika. Het is het mekka voor kunstenaars en allerlei alternatieve levensstijlen. Canyon Road mag je zeker niet overslaan als je kunstliefhebber bent, aan deze smalle straat wonen al sinds 1880 kunstenaars, en je vindt hier ruim 200 artgalleries.

Geschiedenis van Santa Fe

Deze stad werd in 1608 gesticht en is daarmee een van de oudste steden in de Verenigde Staten. Al in 1610 werd Santa Fe de hoofdstad van het Spaans koloniale Nuevo Mexico, ontstond de Plaza Santa Fe en werd het Palace of the Governors gebouwd. De eerste kolonisten waren militairen en geestelijken (Franciscanen) die de autochtone bevolking in recordtempo probeerden te bekeren tot het katholicisme en ze bovendien als slaven behandelden bij de bouw van de circa 50 kerken in de omgeving. In 1680 namen de indianen bezit van Santa Fe, maar in 1692 waren de Spanjaarden weer terug. In het begin van de 19e eeuw, toen Mexico zelfstandig werd en de handel met de Verenigde Staten opbloeide, pikte Santa Fe daar een graantje van mee. De belangrijke handelsroute, de Santa Fe Trail, kwam uit op de centrale Plaza.

Los Cinco Pintores

Toen New Mexico in 1848 een territorium van de Verenigde Staten werd en er in 1879 een spoorlijn kwam, kreeg Santa Fe nog meer welvaart. Santa Fe’s reputatie als een Mekka voor kunstenaars begon rond 1920 toen een groep artiesten hier neerstreek. De kern vormde de postimpressionistengroep Los Cinco Pintores (de vijf schilders). De opkomst van het toerisme vond pas na 1950 plaats. Toen ontstonden ook de kunstgaleries en werd Santa Fe als wintersportplaats ontdekt. In latere jaren werd Santa Fe ook een geliefde plek van mensen met allerlei alternatieve levensstijlen.

Muziek Festivals in Santa Fe

De stad ademt geschiedenis, cultuur en kunst en er is altijd wel wat te doen. Zo zijn er tijdens de zomer veel muziekfestivals, met de Santa Fe Opera, het New Mexico Jazz Festival, het Santa Fe Chamber Music Festival en het Music on the Hill Festival. De Santa Fe bandstand zorgt elke dag in juli en augustus voor muziek op het historische Plaza, middenin de stad.

Kunst in Santa Fe op Canyon Road

Natuurlijk komen ook kunstliefhebbers aan hun trekken. Naast de vele musea is ook zeker Canyon Road een plek die niet overgeslagen mag worden. Deze smalle straat, waar al sinds 1880 kunstenaars wonen, herbergt de helft van de 200 kunstgaleries die Santa Fe te bieden heeft. Die bevinden zich in voormalige woonhuizen die in verschillende soorten stijlen gebouwd zijn zoals Pueblo Rival, Territorial en Arts and Crafts. De pittoreske straat is vooral leuk om op vrijdagavonden te bezoeken, wanneer er vaak galerie openingen zijn waar kunstzinnig uitgedoste mensen op afkomen.

Restaurants en Cafés op Canyon Road

Canyon Road heeft ook leuke boetieks en gezellige restaurantjes en cafés. Stop zeker voor een drankje in The Compound, waar je als gast zit in een ‘conversation pit’ uit de jaren vijftig. De sfeervolle bar Geronimo is wat meer romantisch en heeft heerlijke cocktails op de kaart.

Musea in Santa Fe

Interessante kunstmusea zijn: het Museum of Arts met werk van lokale kunstenaars, het Museum of Indian Arts & Culture en het Museum of International Folk Art. De laatste twee musea liggen wat buiten het centrum. Als je van plan bent meerdere musea te bezoeken, is het aan te raden meerdaagse toegangspas te kopen. De pas geeft toegang tot bovenstaande musea, inclusief het Palace of the Governors.

Georgia O’Keeffe Museum

Liefhebbers mogen vooral het Georgia O’Keeffe Museum  niet missen. Het in 1997 geopende museum heeft tegen de 100 werken van deze schilderes.

Kerken in Santa Fe

In Santa Fe zijn er veel interessante kerken te vinden. De St Francis Cathedral en de Loretta Chapel zijn beide van rond 1870. Ook de San Miguel Mission is interessant. Hij is gebouwd in 1625 en is daarmee de oudste kerk van de VS, hoewel hij tijdens de Pueblo Revolt voor een groot deel werd verwoest. Aan de zuidkant van downtown staat het State Capitol, lokaal ook wel het Roundhouse genoemd. Het ontwerp waarop de bouw is gebaseerd is het oude indiaanse Zia Sign, de gestileerde zon.

Bezienswaardigheden in de omgeving van Santa Fe

De mooiste route van Santa Fe naar Albuquerque is de Turquoise Trail (highway 14), die parallel aan de veel snellere Interstate 25 loopt. Het is een buitengewoon mooie route die ook nog door drie oude mijnstadjes loopt; Cerillos, Golden en Madrid, waar vroeger goud, zilver, turkoois en kolen werden gewonnen. Nadat de mijnen uitgeput waren geraakt, werden het ghost towns. Gelukkig werden de stadjes in de jaren zeventig weer nieuw leven ingeblazen door vooral kunstenaars en zijn nu erg leuk om even een kijkje te nemen.

Fort Union National Monument

Wat zuidelijker, aan de I-25, ligt het Fort Union National Monument, het grootste fort in deze omgeving. Het werd in 1851 gebouwd voor de beveiliging van Santa Fe en de handelskaravanen op de Santa Fe Trail tegen indianenaanvallen. Ook werd het fort in de Civil War gebruikt in de strijd tegen de zuidelijke troepen. Met de komst van de spoorweg raakte het verlaten. De ruïnes zijn toegankelijk en geven een goed beeld van de situatie in die tijd.

Tesuque Pueblo

De Tesuque Pueblo ligt ongeveer 15 km ten noorden van Santa Fe. Het is een kleine pueblo met maar 400 inwoners, maar het is wel al meer dan 700 jaar constant bewoond geweest en staat daarom vermeld in het National Register of Historic Places.

Onze topbestemmingen in de buurt van Santa Fe

Reizen in de buurt van Santa Fe

Logo Doets Reizen Amerika

Santa Fe