Vroegboekreizen voor 2025 Meer info!

De geschiedenis van Oklahoma leest als een spannend jongensboek, met indianen en cowboys op goudkleurige prairies. Nog steeds telt de staat een indianenbevolking van dik 250.000 mensen, waardoor de sfeer van toen voor het oprapen ligt. Cherokee is nog steeds één van de officiële talen en in Indian City maak je het leven en de cultuur van de indianen levensecht mee. Dit is ook de staat waar indianen het laatste stuk liepen van de Trail of Tears, de uitputtende tocht van 1150 kilometer die ze gedwongen moesten lopen naar hun reservaat in Oklahoma.

In de voetsporen van arme boeren over de Route 66

Oklahoma ligt niet alleen in het midden van Amerika, het is ook letterlijk ‘the middle of nowhere’. Samen met North en South Dakota, Nebraska en Kansas behoort de staat tot de Great Plains, wat letterlijk ‘grote vlakten’ betekent. In deze vlakke gebieden raasden in de jaren ’30 van de vorige eeuw grote stofstormen rond, waardoor de arme boeren die er woonden massaal hun biezen pakten. De weg die zij volgden was de Route 66, die ruim 600 kilometer door Oklahoma slingert. De historische autoweg voert je door charmante oude stadjes als Amarillo, langs veeboerderijen en over eindeloze vlaktes.

Van plattelandsleven naar urban lifestyle

Het bijzondere aan Oklahoma is dat het naast indianen, cowboys en prairies ook nog een heel andere, zeer verrassende kant heeft. Maak tijdens je rondreis maar eens een stop in Tulsa of Oklahoma City, waar je zult merken dat het rustieke countrysfeertje volledig is ingeruild voor een hippe, urban lifestyle. Beide steden grosseren in cultureel erfgoed, zoals de gigantische verzameling inheems-Amerikaanse kunst in het Gilcrease Museum in Tulsa en de vele kunstgalerijen in de wijk Paseo Arts in Oklahoma City. Of bezoek één van de vele festivals die in deze steden, maar ook in de rest van Oklahoma worden gevierd. Tip: het jaarlijkse Rodeo & BBQ Festival in Boley. Oklahoma op z’n best!

Alle orkaanjagers verzamelen

Het klimaat van het grootste deel van Oklahoma is continentaal. Dat betekent zwoele, warme zomers en ijskoude, barre winters. Het weer kan op één dag gemakkelijk meerdere keren omslaan, dus bereid je goed voor als je op pad gaat. Met meerdere laagjes en een jas onder handbereik zit je altijd goed. In het noordelijke deel kunnen dikke pakken sneeuw vallen en er zijn in Oklahoma ook regelmatig tornado’s. Een specifiek tornadoseizoen is er niet, dus je hoeft je reis er niet op aan te passen, maar de piek ligt meestal tussen maart en augustus. Omdat tornado’s zo vaak voorkomen, is de staat er goed op ingesteld.

Oklahoma op z’n best

  • Route 66: In totaal is ‘ie bijna 4.000 kilometer lang, Oklahoma neemt er 600 voor z’n rekening. Onderweg zie je van alles en zijn er tal van leuke stops.
  • Rust in de stad: In de Myriad Botanical Gardens in Oklahoma City kom je even helemaal tot rust. Een andere zen-plek is de vuurtoren aan Lake Hefner.
  • De kracht van de wind: In het Windmill Museum in Shattuck, waar meer dan veertig windmolens staan, leer je alles over de belangrijke rol van windkracht.
  • Koeienvlaaien gooien: In de stad Beaver vindt elk jaar het wereldkampioenschap koeienvlaaien gooien (Cow Chip Throwing). Gooi gezellig mee, of kijk hoe anderen het doen.
  • Voor actiehelden: Rond de rivier de Illionois kun je skydiven, wandelen, varen, vogels spotten, vleermuizen bewonderen en in grotten klauteren

Reis naar Oklahoma

Logo Doets Reizen Amerika

Oklahoma