Bosbranden Jasper Meer info

Amerika

Bryce Canyon National Park

29 Actueel reisaanbod

Met bizarre rotsformaties en -pilaren is Bryce Canyon National Park in Utah een lust voor het oog; een absolute must see tijdens je rondreis door Zuidwest Amerika. De mystieke ‘aardpiramides’ van Bryce Canyon hebben hun buitenaardse schoonheid te danken aan kalk- en zandsteen dat is blootgesteld aan jarenlange wind-, water- en ijserosie. Laat je, kortom, betoveren door de woeste magie van Bryce Canyon!

Bryce Canyon National Park in Utah

Beschrijvingen van Bryce Canyon lopen nogal uiteen en dat komt gewoonweg doordat het landschap zich eigenlijk niet laat beschrijven. Of laat fotograferen. Iedereen die er is geweest zal het beamen: in werkelijkheid is de canyon mooier, indrukwekkender en mysterieuzer dan een foto doet vermoeden. En dan zijn die foto’s soms al zo mooi… Bryce Canyon moet je dus zelf ondergaan! Het landschap van Bryce bestaat uit duizenden torentjes en andere bijzondere vormen, in de kleuren oranje, geel, roze, lila, crème en rood. Het park werd genoemd naar de Mormoonse kolonist Ebenezer Bryce, die naar het gebied trok met de bedoeling een ranch te beginnen. Dat mislukte natuurlijk, het plateau is niet geschikt voor een ranch. Bryce kon vast niet vermoeden dat het gebied dat toen naar hem werd vernoemd, later een van de best bezochte nationale parken van het land zou worden.


Het mystieke en kleurrijke rotstheater van Bryce Canyon

De bijzondere geologische verschijning van Bryce Canyon is met name zo speciaal door de geologische kleurenmix van wit, roze, oranje en rood. Kleuren die tijdens zonsopgang en -ondergang nóg mooier zijn vanaf de uitzichtpunten Sunrise Point, Sunset Point, Inspiration Point, Bryce Point en de absolute topper: het Amfitheater. Dit populaire punt kijkt uit op een canyon met duizenden pieken in de meest royale kleuren. De verschillende uitzichtpunten zijn eenvoudig te bereiken via de wandelpaden en er rijden shuttlebussen die je van het ene uitzichtpunt naar het andere brengen.

Natuurlijke hocus pocus

De wonderlijke amfitheaters van Bryce Canyon bestaan uit puntvormige zand- en kalkstenen rotsen, die hun totemachtige uitstraling te danken hebben aan jarenlange erosie. Zo’n kalkstenen totempaal wordt door de Amerikanen een ‘hoodoo’ genoemd, wat hekserij betekent. Zodra je één voet in het park zet begrijp je waarom. De pinakels zijn bijna buitenaards en deze ‘hoogtepunten’ vind je nérgens anders in de wereld. Dus Bryce Canyon mag je zeker niet missen tijdens je auto- of camperrondreis door West Amerika.

Diepe dalen en dondergoden

Ondanks de vele uitzichtpunten zitten de échte kroonjuweeltjes van Bryce Canyon verstopt ín de kloof. Tijdens je bezoek aan Bryce mag je de Navajo Loop zeker niet missen. Deze uitdagende trail van 2 kilometer loopt al slingerend het dal met roze/oranje pilaren, langs schitterende hoogtepunten, zoals Silent City, Wall Street en Thor’s Hammer. Je kunt ook kiezen voor de langere, maar minder intensieve, Queen’s Garden Trail. Deze wandelroute is perfect voor de vroege vogel komt langs de kleurrijke Queen Victoria-rots.

De hoogte-punten van Bryce Canyon

De betoverende hoogtepunten van Bryce Canyon liggen verspreid over een strook van 18km, die eenvoudig te bereiken is vanaf Route 63. Het kleurrijke schouwspel, de adembenemende trails en de imposante uitkijkpunten maken een bezoek aan Bryce Canyon een onvergetelijke ervaring. Aanschouw een van de meest bijzondere natuurfenomenen die je óóit hebt gezien en probeer ook zéker deze hoogtepunten mee te pakken:

  • Word overweldigd door het natuurlijkgevormde amfitheater;
  • Versla de god van de donder met Thor’s Hammer;
  • Trakteer je ogen op een zonsopgang/-ondergang in de vallei;
  • Wandel vanaf Sunset Point langs de haarspeldbochten van de Navajo Loop.

Toeristische routes in Bryce Canyon National Park

Naast onvergetelijke wandeltochten in Bryce Canyon National Park (zie hier onder welke mogelijkheden er zijn) zijn prachtig, maar dat geldt ook voor de circa 30 km lange scenic drive (Highway 63). Deze autoroute start bij het Visitor Center, ga dus even naar binnen voor het ophalen van een brochure vol nuttige Bryce Canyon informatie. Alle uitzichtpunten liggen aan de oostkant van de parkweg (links, als je naar het zuiden rijdt), maar dat wil niet zeggen dat de westkant van de weg niet vol staat met adembenemende landschappen. Om het verkeer niet af te snijden, raden we je aan om helemaal naar het zuiden te rijden en dan op de terugweg te stoppen bij de uitkijkpunten. 

Net na het passeren van de parkgrens (en voor de ingang waar je een parkenpass aanschaft of laat zien) zie je je linkerhand de weg naar Fairyland Canyon. Mis in je enthousiasme niet om dit uitkijkpunt mee te pakken om zo de rode rotspitsen van dichtbij te kunnen zien. De fantastische hoodoos die je hieronder ziet, en waar Bryce zo beroemd om is geworden, werden door de Paiutes uitgelegd als "legende-mensen" die in steen waren veranderd. Terwijl je het kronkelige doolhof van ravijnen bestudeert, denk dan eens aan de woorden van de vroege Mormoonse pionier (en naamgenoot van het park) Ebenezer Bryce, die het beschreef als "a hell of a place to lose a cow".

Gratis Shuttlebus in Bryce

Voertuigen langer dan 25 feet (7,62 meter) zijn niet toegestaan bij Bryce Point of Paria View. Je kunt daarom je camper achterlaten op de parkeerplaats van het bezoekerscentrum. Je kunt dan gebruik maken van de gratis shuttlebus service in het park welke beschikbaar is van circa begin mei tot begin oktober (dagelijks van 8.00 tot 20.00 uur). Vanuit het bezoekerscentrum kun je op deze manier vrijwel alle uitzichtpunten en trailheads van het park vinden. Dus als je een schilderachtige rit door Bryce Canyon National Park wilt maken, maar niet het gedoe van het verkeer en parkeren wilt meemaken, neem dan gerust de shuttlebus.

Wandelingen in Bryce Canyon National Park

Bryce Canyon ligt op ruim 2.500 meter hoogte en de vorm lijkt wel een beetje op een amfitheater. De canyon is betoverend en wij raden je aan zeker niet alleen op de rand (de rim) te blijven staan, hoe mooi het uitzicht daar ook is. Maak op zijn minst een wandeling over de Rim Trail, bijvoorbeeld van Fairyland naar Bryce Point en als je meer tijd hebt en een beetje een goede wandelaar bent, ga dan vooral ook dieper de canyon in. Een goed moment om dat te doen is ’s morgens vroeg, als de opkomende zon het sprookjeslandschap in vuur en vlam zet. Een mooie route om dan te lopen is de Navajo Loop, die begint bij Sunset Point. De klim omhoog is hier best pittig, houd daar rekening mee. Andere wandelingen die de moeite waard zijn zijn de Tower Bridge, die iets ten noorden van Sunset Point begint en vijf kilometer lang is. Dat klinkt niet zo ver, maar Elske Doets deed er met wat rustpauzes en omweggetjes eens vier uur over, dus neem je tijd. Vrij zwaar, maar fabelachtig mooi is de Hoodoo Hike die door Fairyland en Campell voert en 14 kilometer lang is. Lijkt je dat allemaal te zwaar? De eenvoudigste trail door Bryce Canyon is de drie kilometer lange Queen’s Garden Trail die bij Sunset Point begint. 

Hikes in Bryce Canyon

Tips voor een bezoek aan Bryce Canyon

Het bezoekerscentrum van Bryce ligt bij de ingang van het park, even voorbij Ruby’s Inn. De Rim Road Drive is vaak enorm druk. Om dat te vermijden kun je je auto of camper buiten het park parkeren en vanaf daar een shuttlebus nemen. Er zijn drie lijnen, die iedere tien tot vijftien minuten vertrekken. Een mooie route is de bus naar Bryce Point nemen en daar de Rim Trail lopen naar Sunrise Point. Je loopt omlaag, lekker makkelijk! Vanaf dit punt kun je met een bus terug naar de parkeerplaats. Voor campers is het in het hoogseizoen moeilijk een plekje op de camping te vinden. Reserveer daarom op tijd je camping(s) via Doets Reizen. Ga je toch op de bonnefooi, zorg dan in ieder geval dat je voor de middag op de camping bent voor de grootste kans een plekje te bemachtigen.


Overnachten in Bryce Canyon National Park

Natuurlijk is de juiste overnachting locatie essentieel om zonder stress dit prachtige natuurpark te kunnen bewonderen. Doets Reizen werkt, in sommige gevallen al decennia, samen met de beste en meest gunstige hotels in Bryce Canyon. Je kunt kiezen uit eenvoudige cabins maar ook glamping of meer luxe is mogelijk. Ga je met Doets Reizen op reis? Dan kun je kiezen uit de volgende accommodaties in Bryce:

  • Op circa 5 minuten rijden van de ingang van het park ligt Bryce Canyon Grand Hotel (Best Western Plus). 
  • Overnachten binnen de grenzen van Bryce National Park? Dat kan, wij werken samen met de The Lodge at Bryce Canyon. Mede dankzij de fantastische locatie heb je 'priority access' tot de mooiste hikes en uitzichtpunten.
  • Best Western Plus Ruby's Inn, binnen 5 minuten sta je in Bryce Canyon National Park. 
  • Nog specialer? Kies dan voor een luxe glampingtent van onze partner Under Canvas! Je overnacht dan in het nabij gelegen Zion National Park. Glamping biedt een ideale combinatie tussen natuur en comfort. 

Reizen in de buurt van Bryce Canyon National Park

Logo Doets Reizen Amerika

Bryce Canyon National Park