Bosbranden Jasper Meer info

Amerika

Canyonlands National Park

29 Actueel reisaanbod

In de buurt van het pittoreske plaatsje Moab ligt één van Amerika’s meest indrukwekkende en onontdekte parken: Canyonlands National Park. Het park bestaat uit drie delen - Island in the Sky, The Needles en The Maze – waarvan een groot deel alléén te bereiken is met een jetboat, jeep, raft of 4x4. Ga op avontuur door de fantastische natuur van de Canyonlands. Dit park is nóg mooier dan de wereldberoemde Grand Canyon... dat belooft wat!

Reisinformatie over Canyonlands National Park in Zuidwest Amerika

De Colorado River en Green River verdelen dit magnifieke park ruwweg in drie delen: Island in the Sky, The Needles en The Maze. Alleen Island in the Sky heeft 40 kilometer aan geplaveide wegen, de rest is slechts te bereiken met een jeep, jetboat of raft. Canyonlands is de voorloper van de beroemde Grand Canyon die iets zuidelijker ligt. Om van het ene naar het andere deel van het park te komen, ben je wel even onderweg. Soms twee uur, maar veel vaker nog wel zes uur. Als je Canyonlands bezoekt is het dan ook handig je van tevoren in te lezen en te bedenken wat je precies wilt zien en beleven. Houd daarmee rekening met je beschikbare tijd en met de manier waarop je reizen wilt of kunt.

De sensationele Canyonlands in Utah

Het uitgestrekte natuurgebied van de Canyonlands wordt door de Colorado River en Green River opgedeeld in drie districten: Island in the Sky, The Maze en The Needles. Met 40 kilometer aan gangbare wegen heeft Island in the Sky veel hoogtepunten, zoals de beroemde Mesa Arch, Shafer Canyon, Buck Canyon en Grand View Point. Naast de spectaculaire uitzichten van Island in the Sky kun je in de overige districten de meest avontuurlijke activiteiten ondernemen, zoals raften, mountainbiken of varen met een jetboat.

Natuur en bezienswaardigheden in Canyonlands 

Met ruige rotspartijen, woeste wateren, kleurrijke kloven en zelfs wilde coyotes aanschouw je in het noordelijke Island of the Sky de meest fenomenale hoogtepunten van het park. Het ligt, zoals de naam al zegt, op een uitgestrekt plateau dat hoog boven de Green River en Colorado River hangt. Rij langs de Scenic Drive, bewonder de gigantische Upheavel Dome-krater of bewandel één van de uitdagende trails.

The Needles en The Maze zijn misschien minder goed bereikbaar, maar deze districten in Canyonlands National Park mag je niet missen! In het Zuidoosten ligt The Needles, met bekende kerktoren-achtige rotsen en wegen die alléén een terreinwagen kan trotseren. Must see’s zijn onder andere: Chester Park, Gave Spring, Roadside Ruin en Elephant Hill. In het Westen vind je (als je goed zoekt) The Maze. Dit gigantische doolhof vol canyons, torens en tafelbergen is alléén bereikbaar te voet én met een raft of jeep. Volg de populaire Flint Trail of laat je verrassen door de grandeur van de Chocolate Drops, Maze Overlook en Land of Standing Rocks.

Island in the Sky

De meeste bezoekers kiezen in Canyonlands dus voor het gedeeltelijk goed bereikbare Island in the Sky. Dit is het meest noordelijke deel van het gebied en ligt op een uitgestrekt plateau dat hoog boven de Green River en de Colorado River uitsteekt. De Scenic Drive leidt je langs de mooiste plekken van het park, zoals het adembenemende Grand View Point, de Trailhead, de Mesa Arch, de Green River Overlook en de veel gefotografeerde Upheaval Dome: een enorme, 460 meter diepe krater. Voor filmliefhebbers: de beroemde slotscene in Thelma and Louise - waarin beide dames in hun open Ford Thunderbird het ravijn induiken - is hier opgenomen. Meer informatie over dit sprookjeslandschap is te verkrijgen bij het Island in the Sky Visitor Center aan Grand View Point Road, vlak na de ingang van het Park. Island in the Sky is vanuit Moab met de auto te bereiken via de Highways 191 en 313. 

The Needles

Dit zuidoostelijke, ruige gedeelte van Canyonlands is vooral in trek bij backpackers. Dit gebied staat bekend om zijn veelkleurige 'kerktorens' die hier uit de bodem oprijzen. Beroemd en berucht is Elephant Hifi, een steile heuvel waarop zelfs de sterkste terreinwagens soms tot stilstand komen. Een terreinwagen is trouwens ook het enige vervoermiddel dat in staat is passagiers naar bijna surrealistische natuurwonderen als Chester Park, Gave Spring, Roadside Ruin en Confluence Overlook te brengen. The Needles is te bereiken vanuit Moab.

The Maze / Horseshoe Canyon

Mogelijk nog woester dan The Needles, is The Maze. Dit is het meest afgelegen deel van het dieprood gekleurde Canyonlands. Het is een bizar, bijna ondoordringbaar doolhof van canyons, torens en tafelbergen die alleen te voet, met een 4x4 of met een zware rubber boot (dat kan met de organisatie Tag-a-long, www.tagalong.com) kan worden verkend. Met een boot ben je zeker twee tot vijf dagen onderweg. In het noordelijkere deel van Canyonlands kun je ook halve dagen raften. Dit is voor bijna alle leeftijden toegankelijk. Zo zat Elske ooit met een 75-jarige Amerikaan op een vrij ruwe raft van drie dagen door dit gebied. Het unieke van zo'n raft is dat je dwars door de enorme canyon vaart en goed zicht hebt op het gesteente aan wal, dat wemelt van fossielen van meer dan 160 miljoen jaar oud. Mede hierdoor is het water zout en mag je ter bescherming van dit bijzondere gebied geen zeep gebruiken of behoeftes doen in de rivier. Tijdens een meerdaagse raft wordt er regelmatig gestopt om te wandelen, zwemmen, eten of het bewonderen van rotstekeningen van Indianen. Je moet trouwens wel echt een paar dagen weg willen: doordat de oevers zo stijl zijn is het amper mogelijk tussendoor terug te keren naar de bewoonde wereld. De Flint Trail in The Maze staat ook wel bekend als The roughest road in Utah en dat is niet voor niets. Bepaald indrukwekkend zijn de Chocolate Drops, Maze Overlook en het Land of Standing Rocks. Hoewel de Horseshoe Canyon formeel buiten het gebied ligt, wordt ook dit natuurwonder tot The Maze gerekend. Meer informatie is te verkrijgen bij het Hans Flat Ranger Station, dat op ongeveer drie uur rijden van de Green River ligt (neem vanaf lnterstate 70, Highway 24 en ga dan bij de afslag naar Goblin Valley linksaf een lange, onverharde weg op). Vanaf dit Station is het overigens ook nog minstens vier uur rijden naar The Maze. Je moet dus niet vies zijn van een beetje avontuur. Voor een bezoek aan de befaamde Horseshoe Canyon neem je vanaf Highway 24 de afslag naar Horseshoe Canyon. Een onverharde weg van een kilometer of vijftig leidt naar een parkeerplaats waar vandaan het nog ruim vijf kilometer wandelen is naar de Great Gallery, beroemd om zijn levensgrote rotstekeningen. Dringend advies: ga niet alleen op weg (minstens met twee auto's) en houd er rekening mee dat het klimaat in Canyonlands extreem droog is. Veel water meenemen, dus. En veel drinken. 

Overnachten in de Canyonlands

Het plaatsje Moab is de perfecte uitvalsbasis voor een bezoek aan de Canyonlands, maar ook Arches National Park en Dead Horse Point State Park liggen dichtbij. Tijdens de zomermaanden is er altijd leven in het gezellige Moab en er is altijd wel een slaapplek te vinden. Kampeer midden in de natuur op een van de vele campings of overnacht met een camper op het RV Resort van Canyonlands National Park. Liever slapen in een écht bed en een echte ranch ervaring op doen? Dan kun je terecht bij de Sorrel River Ranch of de Red Cliffs Lodge en wordt wakker met een fenomenaal uitzicht. Ook bijzonder is een verblijf in een luxe glampingtent van Under Canvas.

Activiteiten in Canyonlands National Park

Hoogtepunten Canyonlands

In Canyonlands National Park is meer te doen dan wat je op het éérste oog ziet. Hiking trails, boottochten, mountainbike-paden en off-road routes. De best verborgen plekken in Canyonlands National Park zijn juist het mooist. Daarom mag je deze hoogtepunten niet missen tijdens je rondreis door West Amerika:

  • Bewonder kloven en tafelbergen uitgesleten door de Colorado River;
  • Proef de gezelligheid van het populaire plaatsje Moab;
  • Ga mee met het Ranger Program naar het Grand View Point;
  • Bekijk de beroemde Mesa Arch in het Island in the Sky district;
  • Verken The Needles met een raft, mountainbike, 4x4 jeep of jetboat;
  • Raak verdwaald in de indrukwekkende rotsformaties van The Maze;
  • Overnacht op de mooiste locaties met een tent, camper of in een lodge.

Reizen in de buurt van Canyonlands National Park

Logo Doets Reizen Amerika

Canyonlands National Park