De voordelen om nu jouw reis te boeken Lees meer

De meeste mensen kennen Lourdes in ieder geval van naam. Dit dorp is wereldberoemd als bedevaartsoord. Ieder jaar bewandelen vele mensen van over de hele wereld de beroemde pelgrimstocht naar deze plaats. Deze plaats met heilzame kwaliteiten is erg bijzonder om zelf gezien te hebben.

Hoe Lourdes in een beroemde stad veranderde.

Lourdes was in de geschiedenis niet erg bijzonder. Het was een stad zoals er zoveel waren. Het had een kasteel met een oude burcht, maar meer was er niet te zien. Tot de familie Soubirous iets heel bijzonders meemaakt. Deze familie, bestaande uit een groot gezin, wordt met de dag armer. De familie heeft een molen in het bezit, maar door de slechte toestand van de molen verslechterd de kwaliteit van de bloem in snel tempo. Ook de opkomst van industrialisatie werkt niet mee aan de verkoop van de bloem. De ouders van Bernadette Soubirous kunnen bijna het gezin niet meer zelf onderhouden. Tot op een dag Bernadette met haar zusjes hout gaat sprokkelen bij de Grot van Massabielle. Hier ziet zij plots een mooie dame met een prachtige jurk aan. In totaal verschijnt de dame 18 keer en pas bij de 16e keer geeft zij haar naam: ‘De Onbevlekte Ontvangenis’, oftewel de Heilige Maagd Maria. Tijdens de verschijningen vertelde de dame ook Bernadette op zoek moest gaan naar heilig water.

De pelgrimstochten

Tot op de dag van vandaag komen het hele jaar door pelgrims naar Lourdes, het heiligdom van Onze-Lieve-Vrouw. Ze raken de rots aan, branden een kaars, bidden en wassen zich met het heilige water dat door Bernadette is opgegraven. Er wordt bewezen dat dit water heilig is en mensen kan genezen van ziektes. In Lourdes vinden mensen een zeker troost. Erg bijzonder om dit van dichtbij te ervaren, gelovig of niet.  

Naast het Heiligdom van Onze Lieve Vrouwe van Lourdes heeft de stad een groot aanbod in musea. De meeste vertellen je meer over de geschiedenis van de stad. Als je niet heel veel tijd hebt om de stad te bekijken, raden we je aan om het treintje te pakken. Deze brengt je in ongeveer drie kwartier langs alle hotspots van de stad. De restaurants in Lourdes zijn erg goed. Ze staan bekend om de heerlijke gerechten. Dus ook als je niet op een pelgrimtocht bent is er in deze stad voldoende te beleven.  

Onze topbestemming in de buurt van Lourdes

Reis in de buurt van Lourdes

Logo Doets Reizen Frankrijk

Lourdes