Vroegboekreizen voor 2025 Meer info!

Het is de hoofdstad van Noord IJsland en hiernaast is het ook nog een prachtig gelegen in het hart van Eyjafjörður. Deze plaats staat vol met goed onderhouden huizen, omgeven door bomen. In 1787 werd Akureyri officieel gesticht. Het is nu het belangrijkste handelscentrum van het noorden en heel populair onder de toeristen. De stad biedt je genoeg mooie locaties, activiteiten en andere mogelijkheden aan. Zoals wandeltochten maken, paardrijden of zwemmen.

Cultureel Akureyri

Het nachtleven in Akureyri is heel gezellig! Er zijn live muziek bars, dansgelegenheden en nog veel meer. Voor kunst en cultuur kun je terecht bij het straatje Listagil. In 2010 is in Akureyri een nieuw cultureel centrum geopend, ‘Hof Culture House’. In dit centrum vind je een muziekhal, faciliteiten voor conferenties en tentoonstellingen en een toeristeninformatie. 10 minuten rijden van dit centrum ligt de Kersttuin. Dit is een rood huisje, versierd met reuze snoep. Bij binnenkomst kom je terecht in een kersthemel waar een tentoonstelling van locale handgemaakte IJslandse kerstvoorwerpen is. Voor de sfeer is de ruimte gevuld met de geur van kaneel en pepermunt gemengd met gerookt lamsvlees en brandend houtskool. In het midden van het huis vind je een vuurtje met op de achtergrond gezellige kerstmuziek. Rondom het huis vind je nog een leuk torentje met de grootste kerstkalender ter wereld, een wensput en een feestelijke toilet!

Bezienswaardigheden en activiteiten

Als je de werken van indrukwekkende kunstenaars wilt zien, bezoek dan het Centre for Visual Arts. De galerie beschikt over kunstwerken van Erró, Matthew Barney, Louise Bourgeois, Henri Cartier-Bresson en nog veel meer.

Het museum Nonni’s House is een museum gewijd aan de kinderboeken van auteur Jón Sveinsson. Het museum bevind zich in het woonhuis uit zijn jeugd. Jón schreef altijd vaak over Nonni, de hoofdpersoon in veel van zijn boeken. De verhalen zijn in 40 talen vertaald en zijn voornamelijk erg geliefd in Duitsland.
Naast Nonni’s House heeft Akureyri een eigen cultuur historische verzameling. Deze verzameling komt uit de jaren 874 tot 1000. Naast de verzameling word ook de ontwikkeling van de stad getoond.

’s Werelds meest noordelijk gelegen botanische tuin ligt in Akureyri. Het is een prachtig paradijs van bloemen, bomen en het heeft een spectaculair uitzicht over de fjord. De tuin is in 1912 door een aantal vrouwen opgericht en het werd in 1957 gedeeltelijk geopend. Er zijn echt duizenden plantensoorten te vinden. 

Sinds de opening van The Aviation Museum in 1999 worden veel vliegtuigliefhebbers verblijd met 28 antieke vliegtuigen en zweefvliegtuigen. Ook is er een tentoonstelling over het Britse gevechtsvliegtuig dat in 1941 neerstortte op een gletsjer.
Het Kjarnaskógar bos is ontstaan na 1952 doordat men op deze plek bomen ging planten. Intussen heeft het bos een record op IJsland bereikt met 1 miljoen bomen. Het bos bevindt zich net ten zuiden van Akureyri en is 60 km². Er is genoeg te doen in het bos. Er zijn speelplaatsen, picknick en barbecue faciliteiten en er zijn genoeg wandel- en mountainbikepaden te vinden. Tijdens de winter, worden de paden verlicht en als er sneeuw ligt zijn de paden prachtig voor langlaufers .

Verder zijn er nog veel meer activiteiten te doen in Akureyri. Je kunt wandeltochten maken, paardrijden of zwemmen.

In de omgeving

Als je Akureyri even wilt verlaten, is een bezoek aan Húsavík een ideale daginvulling. Je kunt hier de drie uur durende walvissafari doen of langs het Mývatn-gebied. Je kunt ook rechtstreeks naar het westen richting Skagafjörður. Je rijdt dan over de bergpas Öxnadalsheiði en kom je op 30 km ten zuiden van Akureyri langs één van de mooiste uitzichten.

Als je na Akureyri tijd heb voor andere sprookjeslandschappen dan kun je langs de kust van het Trollenschiereiland (Tröllaskagi) rijden.

Verder heb je nog de mogelijkheid om met de veerboot naar Hrisey te gaan. Dit is een klein eiland in het midden van Eyjafjörður. Het eiland is bewoond sinds de 10e eeuw en heeft nu 200 inwoners. Het eiland staat bekend om de verse blauwe oesters, het rijke vogelleven en de sight-seeying trips rond het eiland in een traktor.

Blijf je liever aan het vaste land, dan is Dalvik een leuk klein plaatsje om te bezoeken. Ieder jaar wordt hier het hele land uitgenodigd voor het ‘Fiskudagurinn Mikli’ festival. Het festival trekt al meer dan 200.000 gasten en dat is ook niet zo raar, want er is gratis eten (bereid door IJsland’s beste chef-koks), muziek, theater en een mooie tentoonstelling over het leven in de zee. In Dalvik is naast het festival ook nog meer te doen. Je kunt op walvissafari, paardrijden, zwemmen in het plaatselijke zwembad of een bezoek brengen aan het traditionele volksmuseum.

Vanaf Dalvik kun je de veerboot nemen naar het eiland Grímsey. Grímsey is het enige gedeelte van het land dat binnen de poolcirkel ligt en daarom zijn de zonsondergangen hier echt prachtig!

Van Dalvík loopt er een weg die uitkomt bij een donkere bergtunnel. Voor de ingang van deze tunnel is een platform waar je echt een prachtig uitzicht heb over de fjord. De tunnel in 3,5 km lang en komt uit vlakbij het gezellige visserplaatsje Ólafsfjörður. Vanaf Ólafsfjörður gaat er een tunnel langs de fjord Heðinsfjörður naar Siglufjörður. De tunnel is pas in 2010 geopend. Hier voor moesten de mensen 62 kilometer omrijden.

Als je na Ólafsfjörður de hooglanden van Lágheiði volgt kom je uit bij Fljót. Langs deze weg kom je weer langs prachtige uitzichten. Vanaf Fljót kun je richtingen het noorden langs de kustlijn naar Siglufjörður rijden of nog verder in westelijke richting naar het Skagafjörður-gebied.

Siglufjörður is één van IJsland’s bekendste vissersplaatsen. En vroeger was dit een van de belangrijkste vissers- en walvisjachtplaatsen. Siglufjörður heeft zelfs bekend gestaan als haringhoofdstad van de wereld. Vroeger was deze plek de thuishaven voor 3000 mensen, maar door de afnemende vispopulatie, verdwenen ook de mensen. Er wordt nog steeds gevist, maar het grootste inkomen moet komen van de toerisme. Je kunt hier een van de tentoonstellingen bezoeken of naar de The Herring Era Museum. Dit museum geeft je een beter inzicht op de industrie van Siglufjörður. Verder kun je naar een nine-holes golfveld of een dan de leuke wandelroutes over het Trollenschiereiland wandelen. Reizen naar Akureyri

Logo Doets Reizen IJsland

Akureyri