Vroegboekreizen voor 2025 Meer info!

De Goðafoss (de ð spreek je uit al een d) heeft een boeiend verhaal. Deze hoefijzervormige waterval wordt gevoed door het ijskoude water uit de Skjáljandi Fljót rivier, die helemaal aan het begin van de Vatnajökull gletsjer ontstaat. Rotsformaties onderbreken het neervallende water en verdelen het in een vrij symmetrische serie van volle en kleine watervalletjes. De kloof is enorm diep en uitgeslepen in een meer dan 7000 jaar oud lavaveld. De Goðafoss waterval kom je tegen tijdens de rit van Mývatn naar Akureyri.

Waterval van de Goden

De waterval ligt in de vierde grootste rivier in IJsland. Door de grote hoeveelheid water is het een machtige waterval die over een breedte 30 meter en een hoogte van 12 meter naar beneden valt. 
De waterval is makkelijk te bereiken vanaf de parkeerplaats via een pad, let wel op gladde rotsen langs het water.

Goðafoss betekent 'waterval van de Goden'. Deze naam dankt de waterval aan een oude priester die rond 1000 na Christus gedwongen werd om het land te laten bekeren tot het Christendom in plaats van het vasthouden aan de heidense overtuigingen in Goden van de Oud-Noorse religie die tot dan toe aangehangen werd. Hij besloot uiteindelijk dat het Christendom, voor het welzijn van de mensen en om binnenval van de Noren te voorkomen, uiteindelijk de officiële religie zou worden. Om zijn woorden kracht bij te zetten verbande hij de Goden in de oude rivier. Sindsdien zou de waterval bekend staan als de 'Waterval van de Goden'.Reizen in de buurt van Goðafoss

Logo Doets Reizen IJsland

Goðafoss