De voordelen om nu jouw reis te boeken Lees meer

IJsland

Litlanesfoss en Hengifoss

4 Actueel reisaanbod

De Hengifoss en de Litlanesfoss zijn twee watervallen in het oosten van Ijsland. De Hengifoss is IJsland’s 3e hoogste waterval en bijna 120 meter hoog. De wandeling is pittig maar geeft veel voldoening. Als de stroom niet te sterk is, kun je achter de waterval klimmen en een kleine grot onderzoeken. Stroomafwaarts is de kleinere waterval Litlanesfoss, die dwars door prachtige basaltformaties stroomt.

Ligging

Nabij de plaats Egilsstaðir in het oosten van IJsland liggen twee bijzondere watervallen in een wonderschoon gebied. De watervallen liggen gelegen nabij het Lagarfljót meer. Het verhaal gaat dat in dit meer een mysterieus wezen leeft, en er wordt door de lokale bevolking beweerd dat er vele waarnemingen hebben plaatsgevonden.
Vanaf Egilsstaðir is het ongeveer 30 minuten rijden naar de parkeerplaats, vanaf de parkeerplaats zie je de Hengifoss in de verte. Langs een 2,5 kilometer lang wandelpad loop je naar de Hengifoss, de Litlanesfoss vind je ongeveer halverwege. De stevige wandeling duurt in totaal ongeveer 2 uur. Tip, maak de wandeling in de ochtend zodat de waterval in de zon staat, later in de middag valt de waterval in de schaduw en zullen je foto's donkerder worden.

Bezienswaardigheden

Beide watervallen zijn bekend vanwege de prachtige natuur waarin ze liggen, maar ook vanwege de watervallen zelf. De Hengifoss waterval is de op drie na hoogste waterval van IJsland met 128 meter hoogte. De enorme waterval stroomt over een klif waarin duidelijke lagen te zien zijn. Je ziet rode kleilagen afgewisseld met repen zwart as, welke ontstaan zijn door vulkaanuitbarstingen die eeuwen geleden plaats gevonden hebben. 
Doordat de klif nat wordt van de waterval worden de rode en zwarte kleur nog intenser.
De Litlanesfoss heeft twee niveau's, gezamenlijk bijna 30 meter hoog. Het unieke aan deze waterval is dat het water voor een enorme rij zeshoekige basaltkolommen van wel twintig meter langs stroomt, wat de waterval een mysterieuze uitstraling geeft.

Onze topbestemmingen in de buurt van Litlanesfoss en Hengifoss

Reizen in de buurt van Litlanesfoss en Hengifoss

Logo Doets Reizen IJsland

Litlanesfoss en Hengifoss