Boek nu jouw droomreis voor 2024 Meer info!

​De reis langs de Oost-fjorden bestaat uit uitzonderlijke landschappen. Je komt langs diepe, nauwe fjorden die kronkelt door steile bergen van elkaar gescheiden zijn. Daarom kan deze reis erg spannend zijn.
Alle namen van de fjorden komen overeen met de dorpen waar ze zich bevinden.

Het oosten heeft net zoals de andere plaatsen van IJsland veel watervallen, bergen, woestijnen, stranden en fjorden. Maar in het oosten is alles groter, de bergen zijn hier steiler en de fjorden zijn dieper. Het oosten heeft een grote afwisseling in het langschap, maar ook heel veel natuurlijke havens en leuke vissersplaatsjes. Ook in het oosten is een uitgebreid vogelleven, waaronder de IJslandse giervalk en zijn prooi de Alpensneeuwhoen. Wat het oosten wel uniek maakt ten opzichte van de rest, zijn IJsland’s enige wilde rendierenkudde. De rendieren komen regelmatig even naar beneden om te grazen.

Berufjörður

De eerste fjord die je tegen komt is de Berufjörður. Deze herken je aan de puntige kroon van Smátindur (kleine piek). De Berufjörður is voornamelijk bekend om zijn zeoliet kristallen.

Breiðdalsvík

Hierna kom je langs het plaatsje Breiðdalsvík. Dit is een gezellig kustplaatsje, waar jaarlijks de Austfjarðatröllið wedstrijden worden gehouden. Tijdens deze wedstrijd strijden mannen om de eer van de sterkte strijder. In dit dorpje ligt één van de populairste zalmrivieren van IJsland, de Breiðdalsá.

Stöðvarfjörður 

Na Breiðdalsá zal je langs Stöðvarfjörður rijden. Dit is een prachtig fjord in een spectaculaire omgeving. Bij dit fjord kan je de stenen collectie van Petra Sveinsdóttir bezoeken. 90% van de stenen die zij heeft gebruikt komen uit dezelfde streek.

Fáskrúðsfjörður

De volgende fjord is de Fáskrúðsfjörður. Deze fjord heeft een verbinding met Frankrijk. Dit komt door de Franse vissers die de oceaan overstaken voor de overvloed aan kabeljauw in de IJslandse wateren. Tussen 1880 en 1940 kwamen ieder jaar 5000 zeelieden hier hun geluk beproeven.

Reyðarfjörður

Het grootste fjord van de Oost-fjorden is de Reyðarfjörður. Dit fjort deed in de Tweede Wereldoorlog dienst als basis voor de geallieerden. Het dorp waar dit fjord zich bevind, wordt nauw geassocieerd met Alcoa. Alcoa is ’s werelds grootste aluminium coöperatie. Dit komt doordat de waterkrachtcentrale Kárahnúkavirkjun electriciteit levert voor de aluminiumsmelter in het dorp.

Eskifjörður 

Boven op een zandplaat is de fjord Eskifjörður gebouwd. Vanaf hier kijk je uit over de Hólmatindur-piek (985 m). In de heuvels achter Eskifjörður bevindt zich een oude mijn. Nu is deze helaas gesloten, maar vroeger was dit ’s wereld grootste producent van het Icelandspar-gesteente.                  

Njordfjörður

De laatste fjord is de Njordfjörður. Deze ligt in een prachtige omgeving, maar wordt helaas vaak over het hoofd gezien door de toeristen. In 1947 werd pas de eerste weg hier aangelegd. Tot die tijd moesten de bewoners per boot naar de rest van het land reizen. Het dorpje is dan heel afgelegen, maar toch is ook dit één van de grootste vissersplaatsen van het oosten.

Reizen in de buurt van Oost-fjorden

Logo Doets Reizen IJsland

Oost-fjorden