Vroegboekreizen voor 2025 Meer info!

In West-IJsland ('Westland') vind je álle schoonheid van IJsland in één regio. Én vulkanen, én gletsjers, én spannende viking-tradities... Om te beginnen heb je het Nationale Park Snæfellsjökull met als hoogtepunt, inderdaad, Snæfellsjökull: een door een gletsjer afgedekte vulkaan. Verder zijn de Westfjorden en Breiðafjörður voormalige hoogvlaktes, die spectaculair zijn uitgesneden door rivieren en gletsjers. West-IJsland mag dan dunbevolkt zijn, het heeft tegelijkertijd 'alles'.

De kleurrijke fjorden van West-IJsland

West-IJsland is erg populair door de imposante natuur en prachtige landschappen. De kilometerslange route langs de (door gletsjers en rivieren uitgesneden) Westfjorden is een unieke rit, die je het beste kunt ervaren tijdens een auto- of camperrondreis. Torenhoge bergen, oogverblindende gletsjers, groene rotspartijen, heldere rivieren, kleurrijke vogelsoorten en diepe dalen vormen het decor van een sprookjesachtige vakantie in West IJsland.

Vulkanische landschappen en schitterende uitzichten

Kenmerkend door haar fjorden, valleien, vulkanen en kraters is West-IJsland dé hotspot voor natuurliefhebbers. Snæfellsnes, een enorm schiereiland in West- IJsland, staat ook wel bekend als ‘IJsland in het klein’. Op het bijna 100 kilometer brede gedeelte zijn alle weer- en natuurverschijnselen te vinden waar IJsland om bekend staat. Daarom is deze circa 13 uur durende busexcursie vanuit Reykjavik een heuse aanrader. Reizigers die rondtrekken met een auto of camper kunnen genieten van sfeervolle dorpen, indrukwekkende uitzichtpunten en rijke IJslandse historie. Westland is namelijk dé plek waarop vrijwel alle IJslandse mythologie en folklore is gebaseerd.

Verhalen komen tot leven in West-IJsland

Buiten de hooglanden is Westland de meest dunbevolkte regio van IJsland en de ‘drukste stad (Akranes) telt slechts 6.500 inwoners. Maar vergis je niet, IJsland is hét land van de Vikingen en vrijwel alle middeleeuwse saga’s zijn bedacht en geschreven in Westland. De Noorse mythologie is op veel plaatsen in West- IJsland terug te vinden, in de vorm van plaatsnamen, monumenten en culturele activiteiten.

Eén met de IJslandse natuur

Ondanks haar weinige inwoners is er overal in West-IJsland leven te vinden. Naast de vele vogelsoorten die er nestelen, vind je hier de legendarische (en tevens actieve) vulkaan Snæfellsjökull. Ook zijn er bijzondere rotsformaties ontstaan als gevolg van vulkanisme. In het bijzonder de watervallen Hraunfossar en Barnafoss. Over een lengte van 900 meter gieten ze, van onder een lavaveld, hun water uit in de Hvítárivier. Op weinig plaatsen zijn de gevolgen van vulkanisme zó goed zichtbaar als in West-IJsland.

Hoogtepunten van West-IJsland

Bestemmingen in West-IJsland

Reizen naar West-IJsland

Logo Doets Reizen IJsland

West-IJsland