De voordelen om nu jouw reis te boeken Lees meer

Reykholt is een klein dorpje in het westen van IJsland, waar ooit een van 's werelds grootste middeleeuwse schrijvers woonde. Deze kleine nederzetting zit boordevol geschiedenis en cultuur en mag niet over het hoofd worden gezien. Reykholt is ook de dichtstbijzijnde nederzetting van de populaire watervallen van Hraunfossar en Barnafoss. Het ligt ook dicht bij Deildartunghver, de hoogste stromende warmwater bron in Europa.

Geschiedenis 

Reykholt, historisch gezien één van de meest opmerkelijke plekken van IJsland, was de woonplaats voor de beroemde IJslandse saga schrijver, staatsman en geleerde Snorri Sturluson. Reykholt ligt in de vallei met dichte bossen: Reykholtsdalur. In het jaar 2000 zijn er 281.000 bomen geplant.

Verder is er in deze plaats nog een mooi gerestaureerde kerk uit 1887 te bezoeken en de reconstructie van een warmwaterbad  waar Snorri Sturluson veel tijd heeft doorgebracht.

Hraunfossar en Barnafoss watervallen

Op een kleine 20 kilometer afstand van Reykholt, liggen de prachtige Hraunfossar watervallen. Deze watervallen hebben een lengte van 900 meter en gieten hun water uit in de Hvítárivier. Echt een ongewoon natuurverschijnsel! Het gebied is al sinds 1987 beschermd. Stroomopwaarts van de Hraunfossar, ligt de Barnafoss watervallen. Dit betekent kinderwaterval. De waterval heeft zijn naam te danken aan het verhaal over twee kinderen die vele jaren geleden van de stenen boog, die over de rivier liep, zijn gevallen. Hun rouwende moeder heeft uit woede de boog laten vernietigen en een vloek uitgesproken over de watervallen.

Vidgelmir en Surtshellir grotten

De grot Víðgelmir is met zijn 148.000 m³ de grootste lavatunnel in IJsland en één van de grootste ter wereld. De grot heeft bijzonder mooie formaties van rotsen, ijs en mineralen. Het bezoeken van de grot kan alleen onder begeleiding van de bewoners van de Fljótstunga boerderij en de tour kan 1 tot 4 uur duren. De tour is niet geschikt voor jonge kinderen!
De sieraden en andere voorwerpen die in 1993 hier zijn gevonden, liggen in het Nationaal Museum in Reykjavík.
Iets verder dan Víðgelmir, ligt de Surtshellir lavagrot. Deze grot kan wel zelfstandig bezocht worden! De tunnel bestaat uiteen twee km lange hoofdtunnel, met allemaal smalle zijtunnels om te verkennen.
Vind je het leuk om door de tunnels en grotten te lopen? Dan kun je met de excursie Into the Glacier een verzorgde tour doen door ijstunnels en ijsgrotten.

Borgarnes

Borgarnes, de grootste kust gemeenschap in IJsland die niet afhankelijk is van de visserij, is gebouwd in de fjord van Borgarfjörður. Het is de hoofdstad van de provincie Borgarbyggð. In 1867 werd Borgarnes officieel een handelscentrum. Vanaf toen ontwikkelde de stad zich snel tot een belangrijk centrum voor handel tussen de verschillende regio’s van IJsland. Borgarnes is ook te vinden in de Egils saga. Hierin staat geschreven dat toen Egil’s grootvader Kveldúlfur besefte dat hij op zee ging sterven, hij wenste dat zijn kist overboord gegooid zou worden. Waar de kist zou aanspoelen moest een nederzetting komen, volgens het verhaal gebeurde dit is Borgarnes. In het Settlement Cneter in Borgarnes leer je meer over Egils saga en de kolonisatie van West IJsland.

Akranes

Akranes is een plaatsje dat sinds de 19e eeuw erg is gaan ontwikkelen. Vissen was altijd al een belangrijke industrie, maar sinds de jaren ’50 heeft Akranes een cementfabriek en sinds 1998 een aluminiumsmelterij. Aan de rand van Akranes is het Akranes Museum Center gevestigd. Dit centrum bevat het Akranes Folk Musuem, het IJslands Sport Museum en het Gesteentemuseum.

In het Gesteentemuseum vind je informatie over het ontstaan en de samenstellen van IJslandse gesteente. Het museum beschikt over één van de grootste collecties van IJslandse stenen, mineralen en fossielen.

Hvalfjordur Fjord

Sinds de Tweede Wereldoorlog is Hvalfjörður één van de belangrijkste marine bases en bevoorradingsstations geworden. Er zijn hiervan nog overblijfselen te zien rond het gehucht Miðsandur  en de ruïnes bij Hvítanes.

Dankzij het walvisstation dat hier tot 1986 in gebruik was, heet het fjord Hvalfjörður, wat walvisfjord betekent.

In dit fjord kun je de hoogste waterval van IJsland bezoeken, de Glymur waterval. Deze is 198 meter hoog. Let wel op dat het pad op sommige plaatsen moeilijk te begaan is. Dit is dus geen wandelroute voor kleine kinderen! De tocht duurt ook ongeveer 3 uur.

Aan de zuidkant van Hvalfjörður ligt het bosrijk gebied Hvammur, waar veel wandelpaden zijn te vinden.Reizen in de buurt van Reykholt

Logo Doets Reizen IJsland

Reykholt