De voordelen om nu jouw reis te boeken Lees meer

Reykjanes is een schiereiland in het zuid westen van IJsland. Het landschap is een typisch IJslands natuurwonder met vele lavavelden, kratermeren, geothermische velden, tufstenen bergketers en de Blue Lagoon. Het schiereiland wordt al sinds 1975 beschermd en is nu in de voorbereidingen om te worden erkend als één van de 85 UNESCO Geoparken ter wereld.

Algemene informatie

Reykjanes ligt op één van de ’s werelds belangrijkste breuklijnen tussen twee aardschollen: De Mid-Atlantische Rug. De Euraziatische en Noord-Amerikaanse aardschol worden continue uit elkaar getrokken met een snelheid van 2 cm per jaar. Reykjanis is de enige plek waar de Mid-Atlantisch Rug boven water te zien is. Dit resulteert in een prachtig landschap vol geometrische activiteit, modderpoelen, lava stranden, grotten, kliffen, zwarte stranden en lava velden. Het schiereiland biedt ook veel outdoor activiteiten, musea en culturele centra aan. Reykjanes ligt op een korte afstand van Reykjavík en is gemakkelijk te bezoeken. Helaas wordt het vaak over het hoofd gezien, omdat de mensen zich vaak meer richten op Reykjavík en hierna door reizen naar het noorden en oosten. Maar een bezoek aan Reykjanes is het zeker waard. Het is relatief nog erg rustig en je kunt je gemakkelijk alleen midden in een stomend geothermisch veld bevinden. 

‘Rook knaap’

De naam Reykjanes betekent ‘rook knaap’. De naam was oorspronkelijk alleen gegeven aan de zuidwest hoek van het schiereiland. Van hier uit kun je het rotseiland Eldey (vuureiland) zien. Eldey is nu beschermd, maar in 1894 is deze berg beklommen door Hjalti Jónasson en twee van zijn vrienden.

Vuurtorens 

Reykjanes heeft elf spectaculaire vuurtorens langs de wilde kust. Een hier van is de oudste vuurtoren van IJsland Reykjanesvíti en komt uit 1878. De hoogste vuurtoren is Garðskagi viti, die maar liefst 28 meter hoog is. Viti betekent vuurtoren, maar ook hel.

Hoogtepunten

Binnen het Geopark Reykjanes zijn verschillende hoogtepunten gemarkeerd. We noemen er hier een aantal:

  • Brug tussen de continenten: Reykjanes ligt midden op de breuk van het Noord-Amerikaanse en Europeense continentale platen. Een van de breuken die ontstaan is door de constante beweging tussen deze platen vind je nabij Sandvík. Hier vind je ook een kleine loopbrug die het mogelijk maakt om van het ene continent naar het andere te lopen. Je kunt een persoonlijk certificaat van deze oversteek ophalen bij het Reykjanes informatiecentrum en Reykjanes Geopark bezoekerscentrum.
  • Brimkettil: ten westen van Grindavik vind je aan de lava kust een door erosie natuurlijk gevormde poel in de zee. De mythe gaat dat deze poel regelmatig gebruikt werd door reuzin Oddný, om zich in te badderen. Vanaf de parkeerplaats kun je naar een platform met uitzicht op de poel. Vooral de golven die stuk breken op de lava rotsen maken het uitzicht, pas wel op, want het platform biedt geen garantie om droog te blijven.
  • Karlinn: deze 60 meter hoge rots midden in de zee ligt voor de kust van Valahnúkur. Een populaire plek om de machtige golven tegen de immense rots kapot te zien slaan. Karlinn betekent 'de man'. 
  • Stóra-Eldborg: Door velen geroemd als de mooiste krater van het zuid westen van IJsland. Stóra-Eldborg (grote - Elborg) ligt op loopafstand van Litla-Eldborg (kleine - Elborg). Beide kraters zijn per voet te bereiken en liggen aan weg 427 in de buurt van Grindavík.
  • Grænadyngja en Trölladyngja: Deze twee gebieden bieden uitzicht op prachtige bergen gevormd door verschillende lavastromen. Dit resulteert in een gekleurd landschap. Gelegen ten oosten van Mt. Keilir aan weg 41.
  • Reykjanis Nature Reserve: Een natuurgebied met vele wandelmogelijkheden. Een van de diepste meren van IJsland vind je in het park. Kleifarvatn is populair onder fotografen vanwege de combinatie van het blauwe water en de zwarte, vulkanische gesteenten. Het natuurgebied bestaat verder uit twee bergruggen die het gebied doorsnijden, geometrisch gebied Seltún en de vogelklif Krýsuvíkurberg van 40 meter hoogte welke meer dan 57 zeevogels elk jaar gebruiken om te broeden. 
  • Seltún: Een geometrisch gebied, goed bereikbaar via een wandelpad over boardwalks. Hier vind je modderpoelen, rookpluimen en prachtige kleuren gevormd door de mineralen uit de grond. Gelegen aan weg 42, nabij Kleifarvatn.Reizen in de buurt van Reykjanes

Logo Doets Reizen IJsland

Reykjanes