Vroegboekreizen voor 2025 Meer info!

IJsland

Jökulsárlón Glacier Lagoon

10 Actueel reisaanbod

IJslands meest bekende en indrukwekkende gletsjermeer vind je aan de ringweg in het zuiden van IJsland. Het prachtige Jökulsárlón Glacier Lagoon is een uitmonding van de Oraefajokull gletsjer welke weer onderdeel is van het Vatnajökull ijsveld. Het meer heeft een waanzinnige kleur door het water van de gletsjer. Het blauw/groene water contrasteert met de zwarte lavagrond. Het water met daarin de enorme ijsbrokken stroomt voor je ogen de zee in, of blijven liggen en schitteren op Diamond Beach. Een absoluut hoogtepunt op je rondreis over IJsland.

Ligging

Het spectaculaire Jökulsárlón glacier lagoon (Ggletsjermeer) is gelegen aan de zuidkust van IJsland, zo een 80 kilometer ten westen van de plaats Höfn en 195 kilometer ten oosten van Vik. Dit meer is absoluut een van wonder schoonste plekken in IJsland. Het meer ligt aan de ringweg en kom je dus vanzelf tegen als je langs de zuidkust van IJsland rijdt.
Vanwege de smeltende ijsvelden op IJsland verandert het Jökulsárlón glacier lagoon constant. Volgens de laatste metingen ligt de gletsjer die het meer voedt inmiddels op 1,5 kilometer afstand van de oceaan, en beslaat het gehele meer meer dan 18 km2. Het meer is het diepste van IJsland met 248 meter diepte.

Vanwege de mooie kleuren is  Jökulsárlón glacier lagoon een populaire plek voor filmopnames of reclames. Misschien herken je het decor van 'Game of Trones' of 'Batman Begins'.

Diamond Beach

Het meer heeft een direct verbinding met de oceaan, waardoor enorme ijsschotsen van de gletsjer over het meer langzaam naar de oceaan drijven. 
De weg die de enorme ijsschotsen moeten afleggen om bij de oceaan te geraken wordt onderbroken door een zwart zandstrand genaamd Breidamerkursandur. Dit strand staat ook bekend als 'Diamond Beach'. Dit omdat veel ijsschotsen op het strand blijven liggen en als enorme diamanten liggen te schitteren op het zwarte zand. Een geweldige foto stop!

In de zomer worden er boottochten aangeboden over het meer, en in de winterperiode is het een populaire plek om het Noorderlicht te spotten vanwege de waanzinnige omgeving. Ook kun je in het voor- en naseizoen zeehonden spotten die zich tegoed doen aan de vele vissen die de oceaan binnenbrengt, en is het een populaire plek om diverse vogels te spotten. 
Reizen in de buurt van Jökulsárlón Glacier Lagoon

Logo Doets Reizen IJsland

Jökulsárlón Glacier Lagoon