Boek nu jouw droomreis voor 2024 Meer info!

IJsland

Vatnajökull National Park

10 Actueel reisaanbod

Nationaal park Vatnajökull is een nationaal park in IJsland. Het park werd opgericht in 2008 en is 13920 vierkante kilometer groot, daarmee is het grootste nationale park van Europa. Onder Vatnajökull national park vallen de parken Skaftafell, Jökulsárgljúfur, de Vatnajökull ijskap zelf en het omliggende gebied. Het park heeft een oppervlakte van 12.000 vierkante kilometer en heeft daardoor diverse hoogtepunten welke dagenlang kunnen worden verkend.

Vatnajökull National Park ligt half in de 'highlands', het gebied in het hart van IJsland wat alleen in de zomer begaanbaar is via vaak onbegaanbare off road wegen. Maar er ligt ook een groot gedeelte van het park in de zogenaamde 'lowlands', welke vanaf de ringweg 1 gemakkelijker bereikbaar is. 

Bezienswaardigheden Vatnajokull National Park in IJsland

Skaftafell national park:

Skaftafell national park is een echt IJslands landschap vol verbazingwekkende uitzichten, watervallen, zwarte basalten en bergen, met op de achtergrond de immense ijkap over de Vatnajökull vulkaan. Vanuit het visitor center Skaftafell aan de ringweg 1 starten diverse mooie wandelroutes naar de prachtige waterval Svartafoss en gletsjertong Skaftafellsjökull. Maar ook voor de meer ervaren hikers zijn er uitdagende hikes te maken naar Morsárdalur, Skaftafellsheiði en Kristínartindar. 

Jökulsárlón en Hornafjörður:

Dit deel van Vatnajökull national park staat in het teken van gletsjers en ruige kusten. Drie grote gletsjertongen zijn vanaf de kust duidelijk te zien, en het kan heel goed dat je in het vroege voorjaar hier oog in oog met een kudde rendieren staat. De gletsjers graven een diepe gleuf door het landschap en monden uit in de ruige kust van IJsland. Jökulsárlón en Fjallsárlón zijn twee prachtige lagunes vol gletsjerwater. Een stop hier is een absolute must, Jökulsárlón zie je vanaf de ringweg 1 liggen. Bezoek hier ook Diamond Beach, het prachtige zwarte strand waar de ijsbrokken als diamanten door de zee opgeslokt worden. Onder de gletsjers liggen eeuwenoude vulkanen, waardoor de gletsjers gevuld zijn met prachtige ijsgrotten. Bezoek deze grotten nooit alleen, maar altijd met een ervaren gids. 

Jökulsárgljúfur:

Jökulsárgljúfur is het noordelijke gedeelte van Vatnajökull national park en bereikbaar vanaf het noordelijke plaatsje Ásbyrgi. Het gebied beslaat een enorme canyon van meer dan 25 kilometer lang en op sommige plekken meer dan 100 meter diep. Het gebied is ook beroemd vanwege een groot aantal watervallen:  Selfoss, Dettifoss, Hafragilsfoss and Réttarfoss.

Ódáðahraun:

Dit deel van Vatnajökull national park is het meest onbegaanbaar en voor toeristen op eigen gelegenheid niet bereikbaar. Het gebied ligt ver in de 'highlands' en bestaat uit actief vulkanisch gebied met enorme lavavelden, geometrische activiteit, vulkanen, ijskoude gletsjerrivieren en bergen. In het centrum ligt vulkaan Askja, vernoemd naar een ingestorte magma kamer waar nu een diep meer in gevormd is.  Ódáðahraun is vanwege zijn grillige karakter en gevaarlijke landschap berucht onder de inwoners van IJsland, er bestaan dan ook tal van mythes over dit gebied. Bezoek dit gebied nooit op eigen houtje, maar boek van te voren en tour met ervaren gids en chauffeur.

Snæfell:

Het gebied rondom de Snæfell vulkaan is ook onderdeel van Vatnajökull national park. Deze kegelvormige vulkaan is gevormd in de ijstijd en meer dan tienduizenden jaren oud. Het gebied bestaat uit vele hikepaden, wandelbruggen en overnachtingshutten. Bezoeken doe je per begeleide tour. 

Laka, Eldgjá en Langisjór:

Het westelijke deel van Vatnajökull national park bestaat uit diverse kraters bedekt met mos (Laka-kraters), de Eldgjá kloof van ruim 8 kilometer lang en 250 meter breed, en het Langisjór meer. Ook dit gebied van Vatnajökull national park is met een huurauto of camper bijna onbereikbaar, en alleen toegankelijk voor geoefende chauffeurs en speciale voertuigen.

Nýidalur, Vonarskarð, Tungnaáröræfi:

Deze gebieden van het nationale park liggen ook diep in de 'highlands'. Via diverse off road wegen kom je in het gebied rondom Nýidalur is woestijn gebied en in de winter bedekt met een dikke laag sneeuw. In de zomer kun je hier vanuit diverse hutten wandelingen maken. Het gebied herbergt gletsjers, rivieren, bergen en zandvlaktes. Vonarskarð en Tungnaáröræfi en behoren tot de minst toegankelijke gebieden van IJsland. 

Reizen in de buurt van Vatnajökull National Park

Logo Doets Reizen IJsland

Vatnajökull National Park