De voordelen om nu jouw reis te boeken Lees meer

IJsland

Thingvellir National Park

10 Actueel reisaanbod

Þingvellir is een bijzondere plek met een historische en geografische plek gelegen in het vulkanische landschap. Het gebied is uitgeroepen tot een UNESCO locatie om de overblijfselen van de oude parlementsbijeenkomsten en de natuurverschijnselen in het gebied te beschermen. In Þingvellir bevindt zich een breuktrog of riftdal (ingezakt deel van de aardkost). Rondom het Þingvallavatn (meer) zijn indrukwekkende breuken en spleten die tot de mooiste zichtbare voorbeelden van tektonische beweging ter wereld worden gerekend. Dit is één van de plaatsen waar de aardschollen van Europa en Amerika elkaar ontmoeten.

Het Nationaal Park

Þingvellir is cultureel en geologisch de belangrijkste plek van IJsland. Het heeft een prachtig vulkanisch landschap van bergen, vulkanen en lavavelden. Þingvellir betekent parlementsvlaktes en staat sinds 2004 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Þingvellir werd in 1928 als eerste van IJsland een Nationaal Park.  Deze werd geopend om overblijfselen van de oude parlementsbijeenkomsten en de natuurverschijnselen in het gebied te beschermen. In Þingvellir bevindt zich ook het grootste natuurlijke meer van IJsland: Þingvallavatn. Rondom dit meer zijn prachtige en indrukwekkende breuken en spleten te zien. Deze geven een prachtig voorbeeld van de tektonische beweging. Þingvellir is één van de plaatsen waar de aardschollen van Europa en Amerika elkaar ontmoeten. Tussen deze twee aardschollen ontstaat langzamerhand een nieuw continent.

Bezienswaardigheden

Als je vanuit Reykjavík naar Þingvellir rijdt kom je eerst langs het interactieve centrum Hakið. Dit centrum bevindt zich boven aan de Allmannagjá-kloof.  Hier bij Hakið bevinden de parkeerplaatsen die het dichtste bij de bezienswaardigheden liggen. Vanaf de parkeerplaatsen kun je door de Almannagjá (allemanskloof) naar de Lögberg (wettenrots). De wet-spreker van Alþing sprak hier de wet uit, volledig uit zijn hoofd! Ook werd hier in het jaar 1000 het Christendom als officiële godsdienst uitgeroepen. Alle aanwezige werden hierbij gedoopt. Ten oosten van de Almannagjá ligt de Neðrivellir, dit betekent 'lage velden'. Hier kwamen vroeger de Raad van State bijeen om over de wetten en wetsveranderingen te vergaderen.

Een andere leuke bezienswaardigheid is de breuktrog of riftdal in Þingvellir . Dit is een ingezakt deel van de aardkorst.

Als je meer wilt weten over de geschiedenis van IJsland en het IJslandse volk. Dan is Þingvellir dé plek die je moet bezoeken. In dit plaatsje werd namelijk in 930 het parlement Alþing bijeengeroepen. Na 930 is het parlement hier af en aan werkzaam  geweest tot 1798. Dit parlement heeft de basis voor de IJslandse republiek gelegd. Deze republiek werd voornamelijk door hoofdboeren bestuurd. Ieder jaar kwamen de mensen vanuit het hele land voor twee weken in de zomer bijeen. De basis die zij hebben gelegd spelen tot op de dag van vandaag een belangrijke rol. Helaas zijn er maar weinig overblijfselen uit deze tijd. 

Verder kun je in Þingvellir nog een korte wandeling maken voorbij het poeltje Drekkingahylur. Deze wandeling zal uitkomen bij de Öxaráfoss waterval. Deze waterval valt sierlijk over de rand van de Almannagjá-kloof.  Maar je kunt ook naar de mooie Þingvallakírkja kerk. De kerk komt uit 1859 en werd in 1970 gerenoveerd. De kerkklok van deze kerk werd in 1016 gemaakt met het geschonken hout van Koning Ólaf van Noorwegen.

Op de bijgelegen begraafplaats liggen twee schrijvers die een belangrijke rol hebben gespeeld in IJslands hernieuwde nationalisme. 

Activiteiten

De Silfra kloof, gelegen aan de rand van Þingvallavatn, ligt boven de splijtzone. Hier bewegen de Amerikaanse en Europese aardschollen uit elkaar. Gemiddeld gaat dit met een snelheid van 2 cm per jaar. Het water in het Þingvallavatn meer komt voor 90% uit ondergrondse bronnen en spleten.  Deze plek is echt prachtig en onvergetelijk om te snorkelen of duiken. Blijf je liever op het droge vaste land? Dan zijn er in Þingvellir heel veel mooie wandelpaden die je langs de lavavelden, boerderijruïnes en uitzichtpunten van het unieke landschap leiden. Reizen in de buurt van Thingvellir National Park

Logo Doets Reizen IJsland

Thingvellir National Park